Au-castigat-Nicolae-Barbu-si-Vasile-Mustatea-Orchestra de suflători ”VALAHIA”, a fost distinsă zilele trecute cu ”Diploma de Excelență” pentru înalta prestație artistică la Festivalul Internațional al Fanfarelor și Majoretelor, ediția a VI-a, desfășurat la Pitești în cadrul sărbătorilor Argeșului și Muscelului, manifestare de mare tradiție a județului Argeș.

 Participarea celor două formații, ne-a spus directorul Centrului cultural local ”Ion Vinea”, Virgil   Pețanca, a fost asigurată în urma unei fructuoase  și firești colaborări financiare de către Consiliul Județean Giurgiu și Consiliul Local Giurgiu. Iată deci,  că și la Giurgiu, atunci când două instituții publice își unesc eforturile financiare putem și noi să avem reprezentanți la mari manifestări naționale și internaționale, îmbinându-se armonios cele două planuri artistice: cel tradițional și cel de factură cultă. Acest lucru a fost posibil doar datorită faptului că primarul municipiului, Nicolae Barbu, și președintele Consiliului Județean Giurgiu, Vasile Mustățea, au înțeles să lase deoparte orice dispută și orgoliu politic și să-și unească eforturile în beneficiul actului cultural – artistic și nu numai. Prin astfel de colaborări artiștii giurgiuveni au și ei de câștigat experiență, în urma participării la concursuri, dar și orașul și județul Giurgiu ca imagine”.

Tot la Sărbătoarea Argeșului și Muscelului, au evoluat cu mult succes și dansatorii Ansamblului ”Doina Dunării”, din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, pregătiți de maestrul coregraf Petrică Moga. Prezența Ansamblului  ”Doina Dunării” la manifestările de la Pitești s-a datorat tot unei bune colaborări financiare între Consiliul Județean Giurgiu și Primăria Municipiului– a mai precizat prof. Pețanca. Dansatorii giurgiuveni au susținut un mare spectacol folcloric , muzical – coregrafic, presărat cu suite de dansuri populare de pe întreg cuprinsul țării și cântece de muzică populară interpretate de soliștii vocali Reta Baltag și Nelu Chiripuci. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de Taraful ”Doina Dunării” al Centrului cultural local ”Ion Vinea”, condus de muzicologul Mihai Lupu.

Virgil Pețanca a mai dorit să  sublinieze prestația Orchestrei de suflători ”VALAHIA”, care a evoluat în Piața ”Vasile Milea” din Pitești împreună cu Trupa de Majorete ”OOPS”, pregătită de maestrul coregraf Tania Moga, și alături de alte orchestre de suflători din: România, Polonia, Turcia și Republica Moldova. Am susținut ca reprezentanți ai municipiului și județului Giurgiu două parade și două concerte muzicale, în fața unui numeros public piteștean care ne-a aplaudat în nenumărate rânduri la scenă deschisă.

Țin să menționez în mod special, a conchis Virgil Pețanca, faptul că la ambele festivaluri internaționale de la Galați și de la Pitești, președinții celor două consilii județene au fost alături de formațiile giurgiuvene de la începutul și până la sfârșitul fiecărei evoluții artistice, iar în finalul lor s-au urcat pe scenă și au mulțumit tuturor giurgiuvenilor dar mai ales conducătorilor municipali și județeni pentru modul în care promovează actul cultural și calitatea sa. În concluzie, iată că luna august care este eminamente chiar și pentru artiști una dedicată efectuării binemeritatelor concedii de odihnă este pentru artiștii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și pentru cei aparținând Centrului Cultural Local ”Ion Vinea” una la fel  bogată în activități ca orice altă lună normală din an. Și … acest lucru este posibil și pentru faptul că în sfârșit și pe meleagurile noastre două mari instituții Primăria Giurgiu și Consiliul Județean, prin cei doi conducători ai săi Nicolae Barbu și Vasile Mustățea, și-au unit eforturile financiare și au înțeles că este absolut necesar să fie acordată o atenție mult mai mare actului cultural – artistic”.

 Heliade CĂLIN