La sediul Primăriei Giurgiu a avut loc miercuri, 19 septembrie, o amplă conferinţă de presă, cu o durată de peste două ore, în care primarul manager Nicolae Barbu a prezentat pentru jurnalişti şi opinia publică giurgiuveană un stufos program de realizări, la 90 de zile de mandat. „În opinia mea, sublinia Nicolae Barbu, începerea noului an şcolar, la Giurgiu, putea avea loc şi pe 10 septembrie, deoarece nu era nicio problemă nerezolvată. Pentru anul şcolar 2012-2013 Primăria a investit circa 11 miliarde de lei pentru igienizarea, repararea şi modernizarea şcolilor şi grădiniţelor. Au fost şi directori de instituţii şcolare care s-au implicat activ în aceste acţiuni, dar şi directori care s-au implicat mai puţin. Toţi elevii au început anul şcolar în condiţii bune şi toate instituţiile au autorizaţii sanitare. Pentru următorii patru ani sunt preocupat să termin reconstrucţia Colegiului Naţional „Ion Maiorescu”, şi sper să obţin şi sprijinul ministerului. De fapt doamna ministru Ecaterina Andronescu îşi manifestase dorinţa de a participa la deschiderea anului şcolar de aici, dar din păcate datorită agendei sale de lucru încărcate nu a mai putut veni”.

Atragerea investitorilor

Punctul principal al programului meu electoral, a precizat Nicolae Barbu, l-a constituit atragerea investitorilor şi crearea de locuri de muncă. În acest sens subliniez că ori de câte ori investitorii au venit la Giurgiu am fost şi eu prezent. Astfel, marţi, 18 septembrie, m-am întâlnit cu 8 investitori spanioli din domeniul construcţiilor, finanţatori de la fondul de investiţii şi investitorii care sunt interesaţi de oportunităţile de la Giurgiu. La această întâlnire a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Mustăţea. Sunt în discuţii avansate cu o firmă din Bucureşti, interesată de oferirea unui teren pe care doreşte să îşi realoce o fabrică. Această firmă doreşte să investească la Giurgiu 35 milioane de euro şi să creeze 700 de locuri de muncă. Majoritatea salariaţilor, lăcătuşi şi sudori, vor fi giurgiuveni, iar conducerea şi aparatul tehnic vor veni din Capitală. Noua fabrică va funcţiona în Zona Liberă, la OMA (fostul ICMUG). Primăria îi va oferi terenul şi facilităţile, iar ei vor face construcţii metalice pentru industria chimică, petrochimică şi petrolieră. O altă fabrică, ce va construi elemente zincate, a spus primarul municipiului, se va construi pe fosta Platformă Verachim. Aici vor fi investiţii de circa 30 milioane de euro şi se vor crea 80-100 de locuri de muncă. „Ţin să mulţumesc presei locale şi unei firme giurgiuvene, care au fost alături de Primărie şi au făcut lobby pe lângă o firmă austriacă. Această firmă care transportă mărfuri agabaritice, va investi în Zona Liberă, pe un teren de 3 hectare, 3 milioane de euro şi va avea circa 50 de angajaţi. La finalizarea terminalului RO-RO firma austriacă va ajunge la 100 de salariaţi, investiţia fiind de 5 milioane de euro”, a precizat primarul manager.

În lumea afacerilor primează banul

Încălzirea oraşului este un domeniu care atrage investitori la Giurgiu, spunea primarul municipiului. În acest sens am avut discuţii cu două firme care doresc să construiască două puncte de fabricarea biomasei şi producerea gazului natural, care se va folosi la producerea energiei electrice, iar ca rezultat final va avea şi producţia de energie termică. Această energie ni se va livra la un preţ de sub 150 lei/gcal. Aceste firme nemţeşti şi-au angajat fonduri europene, produc deja utilaje pe care trebuie să le vândă şi astfel putem profita şi noi, beneficiind de energie termică, în urma unor investiţiii făcute pe banii lor. O firmă din Israel doreşte să construiască 150 de case în zona Pasarelă-Vamă-Negru Vodă. Le-am promis acestor investitori, a subliniat Nicolae Barbu, că Primăria le va face toate utilităţile dacă ei construiesc casele. Israelienii vor lucra numai cu lucrători în construcţii din Giurgiu. O altă veste bună se referă la Voestalpine, această firmă a recepţionat pe 4 septembrie fabrica de la Giurgiu, iar pe 19 octombrie va avea loc inaugurarea oficială. Pentru început, se vor produce semifabricate din tablă grea, iar în etapa a doua şi din tablă uşoară. Aici vor lucra 50-60 de giurgiuveni, iar întreaga activitate se va derula prin Zona Liberă. Chinezii, mai spunea Nicolae Barbu, vor crea în Parcul Industrial Dunăreana o fabrică de plase pentru hidroizolaţii. Vor lucra într-un spaţiu de 7.000 mp şi din 2013 vor lucra din plin. Împreună cu Vasile Mustăţea am mai avut discuţii, spunea edilul de Giurgiu, şi cu alţi investitori care au dorit să ia pulsul noii administraţii locale şi judeţene. Suntem hotărâţi să le oferim oportunităţi şi lor, pentru a investi la Giurgiu.

Planuri de viitor: scăpăm de câinii vagabonzi!!!

Primăria Giurgiu, a menţionat primarul Nicolae Barbu, împreună cu o firmă de consultanţă lucrează la proiecte de atragerea fondurilor europene, direct de la Bruxelles. Depun un proiect pe linia Dunării, proiect ce poate aduce 200 de milioane de euro. Vom mai aduce o firmă din Bulgaria – „Iuri Gagarin” – care va produce tuburi pentru ţigări. De asemenea, suntem în tratative cu o firmă din Portugalia care doreşte să construiască şoseaua de centură a municipiului. În urma unor tratative cu două asociaţii de protecţia animalelor am găsit soluţii să scăpăm de o parte din câinii vagabonzi. Aceste asociaţii au acceptat să asigure hrana şi mijloacele necesare ca oamenii lor să strângă aceşti câini, pe banii lor. Primăria le va construi padocuri şi ţarcuri, la Stăneşti, pe un teren de 7.500 mp, şi va plăti 4 salariaţi să aibă grijă de aceste animale. Aici vor fi şi sterilizaţi, iar cei periculoşi vor fi eutanasiaţi. În cartierul Negru Vodă Primăria Giurgiu va construi o grădiniţă nouă. Primarul Nicolae Barbu a mai spus că s-a gândit foarte mult şi la oamenii năpăstuiţi de soartă. Pentru cei fără posibilităţi căutăm soluţii ca aceşti oameni să poată servi masa la Cantina de ajutor social. La Direcţia de Asistenţă Socială încercăm să alocăm fonduri ca să poată servi masa circa 300 de asistaţi sociali. La început de an şcolar Primăria va acorda rechizite la copii defavorizaţi. „Reamenajarea Parcului Alei; construirea a 10 părculeţe de joacă pentru copii; înfiinţarea Centrului social de zi şi a Centrului social de urgenţă; reamenajarea Parcului Mihai Viteazul; înfiinţarea Căminului de nefamilişti de la Dunăreana; construcţia de locuinţe sociale ieftine, după modelul primarului de la Constanţa; construirea de troiţe la fiecare biserică, proiect ce va prinde viaţă în colaborare cu Episcopia Giurgiului; refacerea Cetăţii Mircea cel Bătrân şi construcţia traseului turistic; construcţia noului ştrand, ca şi multe alte obiective îndrăzneţe sunt pe agenda mea de lucru”, a conchis primarul manager Nicolae Barbu, în cadrul obişnuitei sale conferinţe de presă lunare.

Heliade CĂLIN

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.