IMG_0162

 

 

 

 

     Sunt în municipiu de peste 26 de ani,  și n-am văzut niciodată până acum o ploaie torențială ca cea din noaptea de 31 iulie spre 1 august. A fost potop clar, întrucât peste oraș au căzut 58,5 litri/mp în doar 30 de minute! – a declarat în ultima sa conferință de presă ,  primarul  Nicolae Barbu.

Este foarte greu în această situație naturală să preîntâmpini  ceea ce s-a întâmplat…! Au fost  multe lucruri neobișnuite în oraș, și lumea va zspune, cu siguranță, că Primăria nu era pregătită pentru un astfel de fenomen, dar nimeni nu poate fi acuzat cinstit în fața furiei naturii dezlănțuite!… Din păcate, a mai declarat Nicolae Barbu, la Giurgiu, după potop, se găsesc foarte multe explicații: gaigere înfundate, canalizarea pluvială înfundată din cauza străzilor de pământ, dar nimeni nu spune adevărul. Aceste străzi n-au putut fi spălate de cei de la Apa Service întrucât nu se finalizaseră lucrările de asfaltare, care se desfășoară pe toate străzile și apa a dus pământul la vale! La ora unu și treizeci de minute, noaptea, este foarte greu să știi unde este un gaigăr ca să-l desfunzi!

Primarul Barbu a mai precizat faptul că informarea de ploaie masivă,  de la ANMH a venit abia la ora unu din noaptea… Și nici măcar cu 10 minute înainte de începerea ei, deși ne bombardează zilnic non – stop cu … Cod galben și Cod portocaliu! Știam ce trebuie să facem în caz e caniculă, dar nu și în caz de ploaie!Când am aflat că se inundase orașul, a mai spus Nicolae Barbu, am pus Poliția Locală să patruleze pe străzile Albinelor, Rozelor, Pietrelor, Apusului etc., dar și pe cele pe care n-aveam probleme de obicei. Menționez că în Giurgiu colectarea și tranzitul apei pluviale nu se face gravitațional peste tot, ci și cu ajutorul pompelor, în unele zone. Deci, din punct de vedere tehnic acum nu se poate rezolva problema eventualelor indundații de pe strada Gării și de 2-3 ori pe an ne vom confrunta cu ele!  În Zona Ramadan avem nevoie de un colector pluvial puternic, care să deservească toate străzile din zonă. Aici lucrurile se vor rezolva total doar după finalizarea implementării proiectului european, adică în maxim 2-3 ani!

Probleme de inundații, a mai spus primarul Barbu, au mai apărut și în zona Lidll, pe străzile Plantelor, Uzunu, Daciei – zone unde canalizarea pluvială nu se poate rezolva nici cu fonduri europene, ci doar din banii Primăriei. În acea noapte de pomină oamenii Primăriei Giurgiu conduși de viceprimarul Liviu Popazu, șeful Comandamentului pentru Situații de Urgență, și-au făcut din plin datoria față de giurgiuveni. Spre norocul nostru, dacă putem spune așa ceva, a fost bine că inundațiile s-au produs noaptea când pe străzi nu se circula și s-a putut interveni mult mai operativ…

 (C.H.)

1 COMENTARIU

  1. Problema aceasta troneaza in Giurgiu de peste 4o de ani.In zona garii (,,la Caprioara,,) a fost mereu aceasta problema!Nu de acum ci de fff mult timp.Eu am aproape 5o de ani si de copil stiu ca era aceasta problema.Nu de cind este d-l Barbu primar.Altii nu au facut in 2o de ani nimic cu canalizarea pluviala si cu asfaltatul strazilor!Ce vreti sa faca omul asta in tr-un singurv mandat?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.