calugareni_15În ciuda tuturor măsurilor întreprinse  de către autoritățile locale de-a lungul ultimilor ani, Târgul de la Călugăreni  continuă să rămână   – așa cum am mai scris  cu atâtea alte ocazii – un paradis al evaziunii fiscale. Deși războiul autorităților cu carnagiul  manifestat în curțile cetățenilor și de-o  parte și de alta a șoselei Giurgiu- București , la fiecare sărbătoare de Paște sau de Crăciun,  al comerțului desfășurat după legi tribale, dispărute de mult din statele civilizate ale Europei, în Călugăreni acest spectacol grotesc se desfășoară deseori sub ochii reprezentanților instituțiilor ce au în atribuții chiar contracararea unor astfel de obiceiuri. Cine oare este de vină pentru menținerea acestei stări de fapt?

Primarul Marin Voinea, ca de fiecare dată când am pășit în comuna pe care o păstorește , s-a arătat și de data aceasta extrem de nemulțumit de imaginea pe care și-a  căpătat-o întreaga localitate din cauza atitudinii unor cetățeni. Primarul ne spunea că totuși  în urma acțiunilor repetate desfășurate în ultima vreme de către diverse instituții ale statului, acțiuni la care am participat și noi, reprezentanții presei, cu scopul prevenirii și combaterii vânzării produselor alimentare perisabile, se pare că lucrurile s-au mai îmbunătățit.  Și tot din dorința ca numărul cazurilor constatate să scadă s-a ajuns  la măsura extremă de interzicere totală a comercializării cărnii și a produselor din carne în spațiul destinat acestui Târg.

Rezultatul controlului: mare Brânză!

Accesul animalelor vii în Târg este strict interzis – ne mai spunea primarul Voinea  – cât și sacrificarea și comercializarea cărnii rezultate din acest proces.  Ne folosim de acest prilej pentru a le mulțumi instituțiilor care au participat la acțiuni, precizând că în organigrama Primăriei Călugăreni, la aparatul de specialitate din păcate pentru noi,  nu există prins postul de inspector de specialitate, cel  ce ar putea lua o serie de măsuri în acest sens. După cum am aflat, la momentul de față  singurul  care răspunde și se ocupă de acest sector de activitate este dr. Mitran Fănel , medic veterinar în cadrul Direcției de Sănătate Veterinară și Siguranța Alimentelor Giurgiu (DSVSA). Un personaj destul de controversat, fiind de mai multe ori citat  în articole de presă , bănuit de manifestarea unei nejustificate (din punctul nostru de vedere!) și excesive doze de îngăduință față de aceia care nu respectă legile unui comerț civilizat și riguros fiscalizat. Un prim argument în favoarea acestei supoziții este diferența constatată de noi recent,  la controlul efectuat împreună cu reprezentanții altor trei instituții de stat (Autoritatea  Protecției  Consumatorului, Sanepid și Poliție), între marfa confiscată , trecută  la finalul controlului în procesele verbale și cantitatea constatată de noi. Ba mai mult chiar reprezentanții Primăriei Călugăreni ne declarau că la controlul de care aminteam deși cantitatea de carne stricată , constatată era destul de mare, în procesul verbal de control au fost confiscate 14 kg de carne și doar 5 kilograme de brânză!

Călugăreni, o  piață de desfacere pentru ”iliciții” din alte județe

Primarul Marin Voinea ne mai spunea că nemulțumirea oamenilor din comună ( mulți dintre ei vânzători , nu însă și crescători!) de vite, este că aproape săptămânal aici vin și desfac animale vii și produse animale societăți și particulari din localități ale județelor limitrofe Giurgiului, negustorie ilicită ce se desfășoară de cele mai multe ori chiar sub ochii reprezentantului DSVSA și ai polițiștilor din comună .

 Avizele de transport sunt acordate cu ochii închiși!

O nedumerire a primului edil se leagă de faptul că de multe ori la sesizările făcute de primărie sumele ce trebuiesc plătite conform protocolului încheiat cu SC Econuetralizare- Grivas , pentru transportul produselor din carne confiscate în urma controalelor depășește cu mult valoarea produselor în sine, ceea ce creează o situație ridicolă și în același timp păgubitoare.  

Un alt aspect ce va trebui atent analizat este destinația avizelor de transport . Deși ele sunt în majoritate acordate doar pentru TRANSPORTUL produselor din carne și nicidecum pentru comercializarea acestora. Astfel în timp ce avizele sunt acordate strict pentru transportul animalelor sau produselor din carne, ele sunt folosite pentru a vinde carnea în diverse locuri. În acest timp   DSVSA-ul pare în continuare că nu-i pasă, închizând ochii…

 Primarul Marin Voinea ne declara în finalul dialogului nostru însă  că nu și-a pierdut optimismul și că va continua demersurile sale de a încerca să diminueze cât se poate de mult acest comerț făcut pe genunchi, doar în avantajul practicanților lui și în detrimentul cetățenilor comunei, chiar dacă acest lucru îi va îngroșa cu siguranță  numărul dușmanilor.    

(Florian T.)

3 COMENTARII

  1. D-l primar este ipocrit. El permite vanzatorilor sa intre in targ,ii incaseaza. DE CE??? TARGUL ESTE NEAUTORIZAT! FUNCTIONEAZA ILEGAL DIN PUNCT DE VEDERE SANITAR VETERINAR. In ceea ce-l priveste pe Mitran,nu inteleg de ce va mirati? E un doctor care a facut facultatea in….multi ani fata de cei 5 care trebuia,s-a trezit director pus politic si apoi si-a dat demisia de …frica! Ce ati vrea de la un astfel de om??? Tot ceeea ce confisca trebuie cantarit si denaturat cu..detergent sau orice ca sa nu mai poata fi consumat. Nu e greu,sunt doar interese de sacosa! Ati vrea sa…plece cu traista goala acasa Mitran??? NU EXISTA ASA CEVA!!!

  2. Eu va recomand sa-l intrebati pe Fanica Mitran cum a fost el prins si luat de politie cu masina plina de pastrama,branza,etc luate cu japca din targ de la Bolintin in data de 24 noiembrie. Fanica ..stiti ,mai nou lucreaza la antifrauda in DSV! Antifrauda (Mitran)a fost prionsa cu…frauda (spaga lui pe o zi de „control” in targ)! Si mai ales cum se lauda el in tot orasul ca se …musamalizeaza toata furaciunea lui.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.