carateanu

Recent s-a prezentat la sediul redacției noastre medicul veterinar Petrică Patentașu vădit indignat de ultima năsărâmbă provocată de primarul în funcțiune al comunei Frătești, Marian Cărățeanu, un ”erou” care va intra în 2016 definitiv în istoria negativă a comunei pe care o păstorește ca și când ar fi propria sa moșie!

Am venit la dumneavoastră pentru a vă ruga ca prin intermediul publicației ”Jurnal giurgiuvean” să aducem la cunoștința opiniei publice ultima ispravă demnă de tot râsul lumii săvârșită de primarul comunei Frătești, Marian Cărățeanu – ni se adresa cu câteva zile în urmă de apariția acestei ediții, dr. Petre Patentașu , locuitor la rândul său al acestei localități.  Pentru a fi cât mai concludent am să încep să precizez că în 1978 la inițiativa câtorva oameni de bine din comună, în frunte cu primărița de atunci,  Vasilica Patentașu (mătușa mea), Patentașu Dumitru (tatăl meu), șef de echipă al meseriașilor din CAP – ul Frătești, și a inginerului Solomon Gheorghe, angajat pe post de inginer agronom , cu specialitatea Îmbunătățiri Funciare,  au gândit captarea unui număr de 16 izvoare de apă într-un bazin colector. Apa colectată se redirecționa către sectorul zootehnic al CAP – ului prin cădere liberă. Prin această acțiune, o investiție socială foarte bună, demarată și dusă la bun sfârșit prin lucrări realizate prin participare obștească (bine cunoscuta muncă patriotică) de localnici în frunte cu primarul comunei, Valentina Patentașu (coordonatorul lucrărilor) și Solomon Gheorghe cetățenii comunei Frătești au finalizat toate lucrările necesare. La realizarea acestui obiectiv social au mai participat printre alții și învățătorul Rădună Radu și inginerul Cîmpeanu Ion de la T. C. I. F. Frătești care și-au adus și ei un aport substanțial la finalizarea tuturor lucrărilor. Acest bazin colector de apă potabilă a fost decolmatat și curățat sistematic în fiecare an până la Revoluția din decembrie 1989, funcționând impecabil. După revoluția anticomunistă, ne-a mai declarat Petrică Patentașu, când CAP – ul Frătești a fost distrus fizic și dezafectat total. În această nedorită situație rețeaua de apă potabilă nu își mai avea rostul pentru care fusese înființată, întrucât sectorul zootehnic al CAP – ului Frătești nu mai exista. În această conjunctură rând pe rând cetățenii din zona limitrofă cu rețeaua de apă potabilă s-au racordat la conducta respectivă, în vederea folosirii acestei ape pentru irigarea propriilor grădini de legume și pentru a-și adăpa animalele din gospodării”.

Acest lucru a funcționat în condiții normale, mai declara medicul veterinar Petrică Patentașu, până în urmă cu circa două – trei săptămâni când din inițiativa actualului primar, Marian Cărățeanu, mai puțin probabil și a Consiliului local Frătești, s-au demarat lucrările de dezafectare a rețelei de transport apă potabilă! Operațiunea se face prin tăierea conductei „mamă”, care transportă apa! În condițiile în care oamenii de la țară au un nivel de trai tot mai precar este sigur că această apă pentru ei era ca o picătură de fericire într-un ocean de suferință. Cetățenii din zona respectivă, traversată de conducta de apă potabilă, foloseau gratuit apa de peste 25 de ani pentru irigații în gospodărie, pentru propriul consum și pentru adăparea animalelor pe care le dețin. Folosind această apă în mod gratuit oamenii respectivi erau scutiți de anumite plăți către stat, pentru ei acest lucru fiind un mare câștig.

Dacă ar exista vreo explicație pertinentă pentru decizia luată cu privire la dezafectarea acestei rețele de apă, pentru care Primăria actuală condusă de Marian Cărățeanu nu a plătit niciodată niciun leu, nu aș fi făcut acest demers de a demasca încă o năsărâmbă înfăptuită de cel care ar trebui să fie primul gospodar al comunei și nu dușmanul ei! Ca atare, ne mai spunea dr. Petrică Patentașu, îl rugăm pe această cale pe primarul Marian Cărățeanu ca în numele dânsului, dacă decizia ivind dezafectarea conductei de apă a fost luată din inițiativă personală, sau în numele Consiliului local Frătești , în situația în care decizia a fost luată din inițiativa aleșilor locali printr-o Hotărâre de Consiliu local, să prezinte public informațiile necesare pentru a fi eliminate orice dubii. Din punctul meu de vedere, și al cetățenilor afectați de decizia primarului Marian Cărățeanu, este mare păcat în fața lui Dumnezeu să distrugi fără un motiv bine întemeiat ceea ce alți oameni de bine au făcut cu multă trudă și sudoare cu mulți ani în urmă, și mai ales atunci când această lucrare este de interes obștesc! … Tot din punctul meu de vedere, și al mai multor cetățeni din Frătești, în comună sunt în aceste zile mult mai multe lucruri de făcut de către Primărie decât dezafectarea conductei de apă. Dar din păcate la ele nu s-a gândit domnul primar Marian Cărățeanu. Și pentru a nu considera că suntem răutăcioși îi dăm edilului din Frătești doar câteva exemple concludente: infrastructura locală, bazele sportive din satele comunei, activitățile școlare, activitățile culturale și cele sportive, organizarea unor reuniuni cu tineretul etc. Deocamdată, mă opresc aici și vă propun să așteptăm răspunsul domnului primar Marian Cărățeanu și explicațiile de rigoare privind dezafectarea unei conducte de transport apă potabilă. Și culmea ironiei o parte dintre acești cetățeni afectați acum de decizia nechibzuită a primarului , cu siguranță i-au dat în 2012 un vot favorabil, cu ajutorul căruia a ajuns în această funcție!

(Marian TARU)                    

 

2 COMENTARII

  1. Eu sunt de parere ca nu ar avea rost o astfel de conducta necontrolata din punct de vedere sanitar. Atata timp cat datorita domnului primar s a reusit finaliZarea lurarilor de alimentare cu apa potabila in toate satele. Dar dupa cum se vede campania electorala incepe mult mai devreme ptr domnul Petrica Pantentasu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.