Recent primarul Nicolae Barbu a prezentat jurnaliştilor stadiul negocierilor pe care le poartă cu Global Energy Production (GEP), furnizorul de agent termic pentru încălzirea locuinţelor în sistem centralizat. Am fost informaţi de cei de la GEP Giurgiu în timpul discuţiilor privitoare la preţul agentului termic pentru iarna 2014-2015 că nu au bani pentru achiziţionarea gazului întrucât nu au fost încasaţi de la populaţie. Din această cauză se află în situaţia de a nu putea furniza căldură de la 1 noiembrie. Primăria Giurgiu a solicitat de la Guvern 47 de miliarde de lei pentru a cumpăra gaz în condiţii avantajoase şi a putea astfel să asigurăm funcţionarea sistemului de încălzire centralizată. În funcţie de răspunsul pe care îl vom primi de la Ministerul Dezvoltării vom vedea ce soluţii trebuie să găsim. Până acum cei de la GEP ne-au informat că vor face o reducere de 5 lei/Gigacalorie din totalul preţului de producţie – 400 de lei! Nu sunt mulţumit de propunerea lor şi îi aştept să vină cu o reducere de 20% a preţului practicat iarna trecută, întrucât Primăria Giurgiu a făcut anul trecut şi anul acesta investiţii uriaşe în sistemul de distribuţie. Dacă nu vin cu această reducere atunci vom da subvenţia populaţiei şi toţi cetăţenii municipiului se vor racorda la gaze.

Primarul Nicolae Barbu, a mai spus că este sătul să tot ”înghită” solicitările celor de la GEP Giurgiu, menţionând  că în 2015 va evalua cât a investit în acest sistem şi va cere Guvernului un ajutor de 40 de miliarde de lei. Cu cele 40 de miliarde de la Guvern şi cu cele 40 pe care le dă Primăria toate scările de bloc din municipiu se vor putea racorda la gaze. Nu putem pompa bani la nesfârşit în GEP, doar aşa ca să-i aruncăm în aer! Noi vom duce gazul la oameni, urmând ca ei să-şi cumpere centrala de apartament şi să-şi facă instalaţia interioară. Este deocamdată o ideie care încolţeşte, întrucât nu putem merge aşa, la infinit, ca acum! Nu putem aştepta de fiecare dată ca în septembrie cei de la GEP să ne spună că nu au bani şi că nu pot să ne dea căldură! Deci, a mai menţionat Nicolae Barbu, căutăm soluţii de viitor pentru a rezolva situaţia actuală şi nu cauza producerii ei. Nu putem arunca din banii Primăriei, anual, câte 40 de miliarde de lei pe apa sâmbetei!  Până la urmă, sper că în urma negocierilor cu GEP să ajungem sub 260 de lei/gigacalorie.  Acesta este targhetul meu pentru această iarnă. Acum circa 60% din apartamente sunt pe încălzire centralizată, iar la primăvară voi cere GEP-ului situaţia reală. În situaţia când am ajunge sub 20% din numărul apartamentelor racordate la sistemul centralizat atunci se va opri, conform legii, furnizarea agentului termic. Ţin să le mai spun giurgiuvenilor că întregul cost al încălzirii pe gaz al unui apartament este cu mult mai mic decât cel cu agent termic, cu toate ajutoarele acordate, la un loc, de Guvern şi de către Primărie. Dacă facem şi anveloparea blocurilor, a conchis primarul manager, nu se va plăti mai mult de un milion de lei lunar pe apartament pentru încălzire şi în plus cetăţenii vor avea şi apă caldă, permanent. Cei care au părăsit sistemul de încălzire centralizată până acum, nu vor primi ajutoare de la Primărie, întrucât au făcut acest lucru pe răspunderea lor. De altfel, din acest motiv am reuşit să dăm anul trecut o subvenţie mai mare pe Gigacalorie, pentru că doar 60% din apartamente erau racordate la încălzirea centralizată. Dacă în această iarnă vor scădea numărul celor care se încălzesc cu agent termic faţă de 2013-2014, atunci suma de 40 miliarde de lei, acordaţi de Primărie ca subvenţie,  se va împărţi la mai puţini beneficiari, şi deci subvenţia pe Gigacalorie ar fi chiar mai mare ca anul trecut – a mai precizat primarul municipiului Giurgiu.

Heliade CĂLIN

5 COMENTARII

 1. vorbiti ca un politician d-le primar nu ca un gospodar. eu m-am saturat ca de ani de zile sa ma fure gep.-giurgiu iar primarii care s-au perindat in primarie au acceptat in mod tacit hotia practicata de furnizorul de energie termica indiferent cum s-a numit. cetatenii acestui oras au inceput cit de cit sa inteleaga ca sunt o masa de manevra pentru politicieni, sunt prostiti pe fata numai sa le mearga bine alesilor.

 2. Barbu, un jalnic personaj in sacou roz!!!

  De mai mult timp a devenit evident ca ideea lui Barbu este sa distruga CET-ul pt. ca primaria sa nu mai dea subventzie.

  In timp ce Barbu primeste bani de la Guvern pt. refacerea PT, el face toate eforturile de a sabota aplicarea legii care nu permite debransarea caloriferelor de la agentul termic livrat de la CET si instalarea centralelor de apartament.
  Oare Barbu nu stie cam cat costa instalarea unei centrale de apartament:
  cam 80 mil lei pt un apart cu 3-4 camere!
  De unde sa aiba giurgiuvenii banii astia?
  Mincinos oribil!
  Dc PSD-ul nu gaseste un inlocuitor pt Barbu, va avea o tragica surpriza la alegerile viitoare!

 3. Stati linistiti fratilor. Si aceasta intentie a lui Barbu va ramane doar atat-intentie. De cand a ajuns primar, el vb numai de proiecte, de licitatii ce urmeaza sa se organizeze, dar de concretizat nimic. Au distrus toate soselele, au fost sparte si apoi peticite de ochii lumii, nu a facut nimic pt cetatenii ce si-au pus toata increderea in el. El e tot timpul la faza de proiect si de licitatie.Poate inainte de viitoarele alegeri va mai misca ceva sa ne mai pacaleasca iar sa il votam. RUSINE !

 4. nesimtirea lui Cepraga de la GEP nu cunoaste limite scoate pretul de productie la 400 lei G cal ? cu centrala termica proprie iarna se plateste la 2 camere la 24grade in casa cel mult 300 lei lunar iar la , apa calda , caldura non stop GEP factura pt 2 camere numai caldura 750 lei lunar .Luati aminte de la cetatenii din Aleandria care pateau la fel cu CET ul lor si l au dat dracu si au montat toti gaze si cu asta basta .nu mai are nimeni de suferit ca vecinul nu plateste caldura si opreste Cepraga tot blocul .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.