bulina-risc-seismicÎn Municipiul Giurgiu o întreagă stradă s-ar putea afla într-o asemenea situaţie delicată.

Un proiect de Lege aflat în dezbatere stabileşte că cei care locuiesc în imobile cu risc seismic ar putea fi evacuaţi forţat de primari. Locatarii vor fi forţaţi să plece în momentul în care primăria le va oferi o locuinţă, numită de necesitate, fără a avea vreo pârghie juridică să refuze acest lucru

Iar atunci când clădirile  vor fi reconsolidate oamenii, la rândul lor vor fi  buni de plată. Proiectul de lege  mai spune că proprietarii vor trebui să restituie banii cheltuiţi cu renovarea, în interval de 5 ani, în rate egale lunare. Totul cu o dobândă chiar mai mare decât cea percepută de bănci în cazul unui credit imobiliar.  Rata e fixă dar se percep penalităţi pentru întârzieri! 

Pare o iniţiativă bună, sperăm însă ca ea să nu  fie rezolvată în spiritul nostru mioritic  şi anume  reabilitarea, lucrările  să fie  realizate  de mântuială, iar proprietarii  să fie obligaţi să le plătească, aşa cum s-a întâmplat în dese cazuri. Reabilitarea unor clădiri este necesară, însă rămâne  de discutat dacă nu cumva acest  proiect de lege va deveni doar  o oportunitate pentru anumite firme care vor primi cu dedicaţie bani  de la buget pentru a simula nişte consolidări făcute, aşa cum menţionam mai sus, de mântuială. Lucrări care la primul cutremur serios se va dovedi o investiţie  care nu este menită a salva vieţi, ci pentru a salva sau relansa afacerile unor oameni de afaceri veroşi , rămaşi fără lucrări.

De precizat că nici la Giurgiu situaţia nu este deloc roză în această privinţă. Este cazul  majorităţii clădirilor  aflate pe zona pietonală de pe celebra stradă a  Gării şi  a unor clădiri de patrimoniu, unele din ele aflate în conservare datorită proprietarilor acestora care, după ce  le-au revendicat, le-au lăsat aşa,  pretextând că nu au bani să le renoveze. Cel mai bun exemplu în acest sens este clădirea fostului sediu al Institutului de Proiectări de pe strada Mircea cel Bătrân, în chiar centrul Municipiului.

(Jurnal)