Stanisteanu-Norut-siteAflă și ce comunități din județ ar putea beneficia de sprijinul ministerului, în acest an

 

În perioada 7 februarie 2012 – 20 noiembrie 2013 Sergiu Noruț Stănișteanu a fost Ministru Consilier la Biroul de Promovare Comercial – Economică de la Barcelona, dată după care a revenit în țară pe postul de Secretar general al Ministerului Economiei, post pe care la ocupat și înainte de a pleca în misiunea diplomatică din Spania. Pentru a afla mai multe amănunte specifice activității sale, de la Ministerul Economiei, și ce gânduri de perspectivă are giurgiuveanul nostru, am purtat recent un scurt dialog cu domnul Sergiu Noruț Stănișteanu, Secretar general al Ministerului Economiei, care a răspuns cu multă amabilitate la întrebările noastre.

 

– Domnule Sergiu Noruț Stănișteanu, v-aș ruga pentru început, să ne precizați câteva din atribuțiile funcției dumneavoastră, nu de alta dar giurgiuvenii ar dori să știe mai multe amănunte legate de activitatea unui conațional care se află într-o funcție atât de înaltă.

– Secretarul general al Ministerului Economiei este cel care asigură buna funcționare a Ministerului. Are în subordine mai multe direcții, precum: Direcția Resurse Umane; Direcția Generală Achiziții și Administrativ; Direcția Economică; și întreaga structură de securitate a unui ministru. Ca Înalt funcționar public mai are în subordine toți funcționarii publici din minister, preocupându-se de avansarea în cariera publică a acestora, și comisiile care sunt specifice organizării muncii funcționarilor publici. Secretarul general este cel care pregătește materialele și ședințele de Guvern, în acest scop discută cu toți factorii responsabili orice proiecte comune cu Ministerul Economiei.

– Ce alte amănunte specifice activității dumneavoastră mai pot fi precizate în continuare?

– Din cauza împărțirii Ministerului în mai multe departamente, precum cel de Energie și cel pentru      Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM) activitatea din punct de vedere cantitativ ar pute fi considerată, de unii din afara instituției, mai redusă față de cea din anul 2012. Dar nu este deloc așa, activitatea Ministerului este și acum la fel de importantă, întrucât gestionează probleme deosebit de importante și necesare pentru țară, precum: Industria de apărare; urmărește și pregătește privatizarea Oltchim-ului, Cuprumin-ului; și răspunde de problematica de la Roșia Montană etc.

– Din postura dumneavoastră, de Secretar general al Ministerului Economiei, puteți ajuta în mod special cu ceva municipiul și județul Giurgiu, bineînțeles conform legii?

– Din această postură, cum spuneți și dumneavoastră, sigur că pot da o mână de ajutor giurgiuvenilor, în măsura în care aceștia nu-mi cer să încalc prevederile legale și atribuțiile de serviciu. Am în continuare și acum, ca și înainte de a pleca în Spania, pe agenda de lucru o problematică stringentă, aceea de a încerca să găsesc concesionari pentru localitățile care solicită introducerea gazelor naturale. În acest moment o serie de comunități giurgiuvene, precum: Clejani, Crevedia, Vînători, Vărăști, Colibași, Mihăilești etc, au făcut, în acest sens, solicitări către Ministerul Economiei.

– Apropo, cum ați regăsit domnule Sergiu Noruț Stănișteanu județul Giurgiu după revenirea din misiunea diplomatică de la Barcelona?

– La finele anului trecut și la începutul acestui an am făcut mai multe vizite fulger prin comunele județului și pot să vă spun sincer că sunt foarte bucuros să constat că am întâlnit mai mulți primari care sunt în funcții din mandatele trecute. Acest lucru îmi demonstrează faptul că ei au avut o activitate bună în comunitate și în consecțină au fost releși. Din discuțiile purtate până acum, cu ei, am constatat foarte multă preocupare pentru atragerea fondurilor europene, indiferent de sectorul de activitate.

– Având în vedere vasta dumneavoastră experiență, din Administrația publică, ce le-ați recomnda la început de an primarilor giurgiuveni?

– Atragerea fondurilor europene, această preocupare ar trebui să fie o gândire care să îi anime pe toți primarii giurgiuveni și nu numai. Precizez acest lucru, întrucât banii nu pot veni doar de la echilibrările bugetare, de la Consiliul Județean, primarii trebuie să lupte pentru atragerea de noi surse de venituri. Dintre acestea cele mai importante sunt fondurile europene: fondurile structurale și fondurile de coeziune.

– Aveți pentru 2014 un obiectiv anume înscris pe agenda dumneavoastră care să vizeze și județul nostru?

– Un obiectiv special pentru acest an… constă în încercarea mea, ca în colaborare cu autoritățile publice locale din județul Giurgiu, să reușim să informăm împreună agenții economici despre toate proiectele europene care vor primi finanțare în perioada 2014-2020. Să încercăm să atragem cât mai multe fonduri pe cele două ramuri potențiale de dezvoltare, în sectorul energiei, și al creșterii capacitățiilor economice, proiecte care se adresează în special IMM-urilor.

– Ce alte gânduri de viitor aveți înscrise pe agenda dumneavoastră de lucru domnule Sergiu Noruț Stănișteanu, și dacă luați în calcul și o eventuală reintrare în viața politică?

– Despre planurile mele pe linie profesională și despre cele specifice muncii Înalților funcționari publici vă propun să vorbim cu o altă ocazie, bineînțeles nu după un timp foarte îndelungat. În ceea ce privește viața politică, cu siguranță va veni cândva și o perioadă când va trebui să mă hotărăsc dacă voi continua Cariera de înalt funcționar public sau voi reveni pe scena politică. Deocamdată, precizez foarte clar că nu se pune problema revenirii în politică.

– Ce ați mai dori să precizați domnule Secretar general al Ministerului Economiei, Sergiu Noruț Stănișteanu, în încheierea dialogului nostru?

– Aș dori să știe toți giurgiuvenii că nu i-am uitat niciodată, chiar dacă nu am fost prezent în viața municipiului și județului Giurgiu, în ultimii anii. Am păstrat strânse legăturile pe care le-am avut cu administrația publică locală de aici, și cu primarii din localitățile județului, legături care au fost permanent foarte bune. Am căutat să atrag posibili investitori în municipiul și județul Giurgiu, să contribui la înfrățirea provinciei spaniole Taragona cu județul Giurgiu și la înfrățirea municipiului Giurgiu cu orașul Taragona. Fiind la început de an aș dori să transmit, din nou, prin intermediul publicației „Jurnal giurgiuvean”, cetățenilior din municipiul și județul Giurgiu: multă sănătate, fericire și împlinirea tuturor dorințelor și a speranței într-o viață mai bună, asigurându-i totodată că nu îi voi uita niciodată.

Heliade CĂLIN