DSC00251Luni, 6 martie, Consiliul Judeţean Giurgiu a  primit vizita   vicepremierului Sevil Shaideh, ministru al Dezvoltării şi Fondurilor Europene alături de cea a secretarului  de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Adrian Gâdea. Gazdă celor doi invitaţi a fost preşedintele Consiliului judeţean Giurgiu, Marian Mina.

După  întâlnirea  privată din prima parte a vizitei a urmat o conferinţă de presă la care doamna Sevil Shaideh a dorit să se adreseze cetăţenilor municipiului şi respective ai judeţului Giurgiu spunând: Este o mare onoare pentru mine să mă aflu astăzi în judeţul Giurgiu. Am răspuns invitaţiei de a fi aici, pentru a avea o întâlnire tehnică, cu toţi primarii judeţului, pentru a prezenta priorităţile Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi pentru a-i sprijini în identificarea celor mai bune soluţii pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare locală. Astfel, după ce am ascultat atât strategia judeţului prezentată de Consiliul Judeţean, cât şi problemele fiecărui primar, în sensul că fiecare dintre aceştia şi-au prezentat strategiile şi priorităţile la nivelul localităţii respective, am înţeles, practic, că dânşii nu au problemele lor personale, ci problemele localităţilor, care se referă fie la blocaje instituţionale cu privire la accesarea de fonduri europene sau guvernamentale, fie probleme legate de capacitatea administrativă a unor autorităţi locale de a susţine cofinanţarea sau cheltuielile neeligibile ale proiectelor finanţate prin fonduri europene.

DSC00253Vicepremierul s-a referit în alocuţiunea sa şi programul de guvernare: Am prezentat prioritatea Ministerului Dezvoltării, conform Programului nostru de guvernare – asigurarea celor zece servicii de bază, în special la nivelul satului românesc şi mă refer aici la alimentările cu apă, canalizare, drumuri, şcoli, grădiniţe, creşe, poduri, podeţe, iluminat public. Astfel, am prezentat atât PNDL – etapa 1, cât şi PNDL – etapa 2. Menţionez că în conformitate cu Programul de guvernare, ne-am propus, pentru perioada 2017 – 2020, să finanţăm 5000 de obiective noi – apă, canal, drumuri, dispensare; 2500 de creşe şi de grădiniţe şi 2000 de şcoli care necesită autorizaţie de funcţionare. În acest sens, am rugat toate autorităţile locale să-şi prioritizeze investiţiile, astfel încât să asigurăm serviciile de bază şi mă refer aici la cele care fie nu au reuşit să intre în Masterplanul de Apă şi Canalizare sau în cel de Management al Deşeurilor, fie nu sunt eligibile în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Acestea vor avea prioritate în PNDL pentru asigurarea serviciilor de bază menţionate. A doua prioritatea majoră pe care am prezentat-o autorităţilor locale o reprezintă creşterea gradului de absorbţie al fondurilor europene. Am menţionat că ne-am asumat cu toate autorităţile de management ca la 31.12.2017 să rambursăm de la Comisia Europeană 5,2 miliarde de euro. Nu în ultimul rând, am prezentat a treia prioritate majoră, respectiv reforma administraţiei publice, codul administrativ, proiect care se află în dezbatere.

La finalul cuvântării sale Sevil Shaideh a precizat:  Am prezentat şi modificările care vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018, cu privirea la finanţarea autorităţilor locale. În acest sens, impozitul pe venit, conform Programului de guvernare, începând cu 1 ianuarie 2018, va deveni sursă integrală a bugetelor locale, iar bugetul de funcţionare se va analiza şi calcula în funcţie de un minim de 750 de lei per locuitor, iar acolo unde veniturile proprii ale autorităţilor locale nu vor fi în acest standard de funcţionare, bugetul de stat va aloca sume în echilibrare, astfel încât să nu mai existe nicio Primărie care să aibă probleme în asigurarea funcţionării şi furnizării serviciilor publice către cetăţeni.”

(a consemnat Teodora Nicolau)