polPrevenirea delincvenţei juvenile este o prioritate a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu. Existând pericolul ca minorii să fie atraşi în situaţii periculoase fie din necunoaştere, fie din naivitate, poliţiştii giurgiuveni au o prioritate continuă în ceea ce priveşte prevenirea victimizării acestora şi prevenirea delincvenţei juvenile, desfăşurând o serie de activităţi specifice.

Astfel, la data de 29 septembrie a. c.., poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și cei de la Compartimentul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Giurgiu s-au întâlnit cu elevii şi profesorii Liceului Industrial Miron Nicolescu din Municipiul Giurgiu, oferindu-le câteva sfaturi preventive.

Întâlnirea poliţiştilor cu elevii a fost interactivă, concretizându-se în discuţii libere, captivante, de interes pentru toţi participanţii. Elevii au participat în mod activ la discuţii, adresând o serie de întrebări poliţiştilor şi manifestând un interes deosebit cu privire la aspectele dezbătute.

Pentru a evita evenimente nedorite de niciun părinte şi traumatizante pentru copii, au fost făcute câteva recomandări, care sperăm că-i vor ajuta să se ferească de criminalitate.

  • Furturile, chiar nesemnificative, nu sunt probe de curaj ci, fapte culpabile pedepsite de lege.
  • Să evite prieteniile ocazionale cu persoane necunoscute şi petrecerile cu consum de alcool sau alte substanțe interzise.
  • Să nu traverseze strada decât pe trecerea de pietoni şi să nu se plimbe cu bicicleta decât în spaţiile special amenajate.
  • Să nu încerce să rezolve un conflict prin violenţă, să apeleze la sprijinul persoanelor care îi pot ajuta : părinţi, profesori, poliţişti.
  • Să conştientizeze faptul că, minorii cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani răspund penal, dacă în urma unei expertize medicale /psihiatrice se constată că au avut discernământ în momentul săvârşirii infracţiunii.

Poliţiştii au  explicat copiilor ce pedepse pot primi în cazul comiterii unor infracţiuni şi ce consecinţe vor suporta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here