polPrevenirea delincvenţei juvenile este o prioritate a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu. Existând pericolul ca minorii să fie atraşi în situaţii periculoase fie din necunoaştere, fie din naivitate, poliţiştii giurgiuveni au o prioritate continuă în ceea ce priveşte prevenirea victimizării acestora şi prevenirea delincvenţei juvenile, desfăşurând o serie de activităţi specifice.

Astfel, la data de 29 septembrie a. c.., poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și cei de la Compartimentul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Giurgiu s-au întâlnit cu elevii şi profesorii Liceului Industrial Miron Nicolescu din Municipiul Giurgiu, oferindu-le câteva sfaturi preventive.

Întâlnirea poliţiştilor cu elevii a fost interactivă, concretizându-se în discuţii libere, captivante, de interes pentru toţi participanţii. Elevii au participat în mod activ la discuţii, adresând o serie de întrebări poliţiştilor şi manifestând un interes deosebit cu privire la aspectele dezbătute.

Pentru a evita evenimente nedorite de niciun părinte şi traumatizante pentru copii, au fost făcute câteva recomandări, care sperăm că-i vor ajuta să se ferească de criminalitate.

  • Furturile, chiar nesemnificative, nu sunt probe de curaj ci, fapte culpabile pedepsite de lege.
  • Să evite prieteniile ocazionale cu persoane necunoscute şi petrecerile cu consum de alcool sau alte substanțe interzise.
  • Să nu traverseze strada decât pe trecerea de pietoni şi să nu se plimbe cu bicicleta decât în spaţiile special amenajate.
  • Să nu încerce să rezolve un conflict prin violenţă, să apeleze la sprijinul persoanelor care îi pot ajuta : părinţi, profesori, poliţişti.
  • Să conştientizeze faptul că, minorii cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani răspund penal, dacă în urma unei expertize medicale /psihiatrice se constată că au avut discernământ în momentul săvârşirii infracţiunii.

Poliţiştii au  explicat copiilor ce pedepse pot primi în cazul comiterii unor infracţiuni şi ce consecinţe vor suporta.