Primarul manager Nicolae BARBU anunţă scăderea preţului la gigacalorie

Deşi la această oră giurgiuvenii plătesc unele dintre cele mai meri preţuri şi taxe la utilităţi, lucru confirmat şi de primarul manager Nicolae Barbu, în obişnuita sa conferinţă de presă lunară, din  această toamnă pentru ei se anunţă şi vremuri mai bune. Este vorba despre scăderea preţului la energia termică. „Suntem, preciza primul edil al municipiului, în discuţii avansate cu SCUT Giurgiu şi cu firmele care livrează energie termică în cogenerare pentru a scădea preţul gigacaloriei. Nu este uşor să duci astfel de tratative, dar asta este viaţa. Am preluat de la fosta administraţie locală costul gigacaloriei la 350 de lei, din care 10% era subvenţionat de Consiliul Local, deci populaţia plătea 315 lei/gigacalorie. În şedinţa Consiliului Local de luna viitoare vom anunţa noul preţ pentru iarna 2012-2013. Negociem strâns acest preţ cu SCUT, Alfa Metal şi Global. S-a plecat în aceste negocieri de la un preţ al gazului natural în creştere din septembrie, iar SCUT-ul ar fi dorit să impună un preţ de 400 de lei/gigacalorie, ceea ce ar fi fost enorm pentru populaţie!!! Din acest sezon rece populaţia va plăti cu 20% mai puţin, deci cu siguranţă va plăti 272 de lei/gigacalorie”. Primăria Giurgiu, a subliniat primarul Nicolae Barbu, va aloca 15-18 miliarde de lei pe an ca subvenţie pentru energia termică, iar la această subvenţie se vor adăuga cu siguranţă şi ajutoarele guvernamentale. Până acum, Primăria Giurgiu subvenţiona cu 10% energia termică, din acest an subvenţia va fi de 20%. Diferenţa se va recupera din datoriile pe care firmele şi populaţia le au la Direcţia Impozite şi Taxe Giurgiu, a explicat primarul municipiului. Deşi taxele populaţiei vor rămâne la fel ca în 2011, vom efectua încasări suplimentare de la chiriaşii din locuinţele din fondul de stat. Aceşti locatari au datorii de 10 miliarde de lei, datorii ce trebuie recuperate neapărat. În caz contrar, a precizat primarul Nicolae Barbu, voi încerca să îi evacuez pe cei rău platnici. Avem în acest moment oameni care doresc să stea în aceste locuinţe, şi ei vor să le preia cu datorii cu tot, iar după un an doresc să le cumpere cu preţul de 60 de milioane de lei vechi, aşa cum prevede legea întrucât sunt construite pe vremea regimului comunist, deşi acum unele dintre aceste locuinţe au datorii de peste 150 milioane de lei! Aşadar soluţii sunt, şi sigur giurgiuvenii vor plăti doar 272 de lei/gigacalorie.”

Global S.A este noul operator de furnizare a agentului termic

Noul operator ce va deţine contractul serviciului public de alimentare cu energie termică va fi “S.C. GLOBAL Energy Production S.A.” Firma a ieşit câştigătoare în urma licitaţiei susţinute de curând la sediul Primăriei Giurgiu. Conform declaraţiei directorului SCUT, Sorin Cepraga, contractul urmează a fi semnat în jurul datei de 1 octombrie, după ce va fi supus aprobării Consiliului local Giurgiu. În urma negocierilor, preţul reieşit pe gigacalorie este de 340 de lei. “Acest preţ va fi valabil atâta timp cât componentele de preţ din oferta financiară prezentată la licitaţie nu vor suporta modificări esenţiale”, spunea directorul Cepraga. În aceeaşi ofertă, cea tehnică de această dată, GLOBAL Energy Production S.A. a prezentat planul de investiţii pe termen scurt. “Acest plan prevede montarea a două cazane de apă fierbinte, implicit la funcţionarea de abur industrial“, mai spunea Sorin Cepraga. “Totodată vor scădea costurile de producţie cu circa 5%. Costul întregii investiţii va ajunge la circa 700.000 de euro şi va fi suportat din surse proprii ale societăţii. Un alt lucru demn de luat în seamă este acela al furnizării energiei termice. Acest aspect ţine însă de volumul restanţelor consumatorilor din iarna trecută.”  Cepraga menţiona faptul că la încheierea contractului societăţii Global cu Primăria Giurgiu se va semna şi un protocol de colaborare între SCUT şi societatea Global prin care societatea furnizoare de agent termic va încheia contract doar cu acei consumatori care şi-au plătit datoriile restante. Directorul SCUT ne mai spunea că restanţele din iarna trecută se ridică la 5 milioane de lei din care datoria la gaz a vechiului operator către furnizorul de gaz este de aproape 3 milioane de lei. La această dată 50% dintre abonaţii casnici au restanţe la agentul termic. Sorin Cepraga făcea precizarea că preţul de 340 de lei/gcal. este preţul la producător, fără participarea Consiliului local (subvenţie), ce urmează a fi introdusă la iniţiativa consilierilor PP-D.D. care au propus un preţ de 272 lei/gcal, însemnând o dublare a subvenţiei de anul trecut când s-a plătit un preţ de 314 lei/gcal.

PP-DD Giurgiu intenţionează să propună ajutoare financiare alocate lucrărilor de distribuţie a căldurii pe orizontală

După modelul  unei recente decizii a Consiliului judeţean,  partidul PP-DD filiala Giurgiu intenţionează – după cum ne declara Sorin Cepraga, de această dată în calitate de consilier local şi membru al acestei formaţiuni – să înainteze o propunere de Hotărâre în CL ce vizează ajutoare financiare în valoare de 500 de lei pentru familiile cu probleme,  cu scopul executării lucrărilor de distribuţie a căldurii pe orizontală. Acest demers ar constitui o treime din costul total al lucrării, urmând a se purta o discuţie şi cu preşedintele Consiliului judeţean Giurgiu pentru alocarea de fonduri de susţinere ale aceluiaşi proiect.

“Dacă CJ va fi la rândul său  de acord cu acest demers, efortul material al cetăţenilor cu greutăţi familiale va fi aproape minim”, a mai spus Cepraga. “Există chiar şi un regulament prin care solicitanţii vor putea beneficia de această variantă de sprijin financiar“, preciza Sorin Cepraga. Acesta amintea totodată că 1 noiembrie este data oficială de începere a distribuţiei de căldură către populaţie şi că din acest an agentul termic ar putea fi distribuit chiar din luna octombrie, în funcţie de solicitări.

Material realizat de

Florian Tincu şi Heliade Călin