Pentru prima dată în istoria Bisericii, a fost introdusă în mod oficial slujba de sfinţire a maşinii, deși acest lucru se făcea pe șest în România încă din vremea Epocii de Aur…Astfel, conform site-ului basilica.ro, ediţia din 2013 a cărţii de cult numită Molitfelnic, preoții au primit dezlegare de la Patriarhia Română că pot face „Sfeştania pentru binecuvântarea unui vehicul”.

Cat priveste slujba în sine ,: ea se desfășoară cam așa:
capota este ridicată în așa fel încât să se poata stropi motorul cu agheasmă, în timp ce ușile autoturismului și portbagajul dtau larg deschise.
Conform ritualului liturgic, chiar și în interiorul mașinii se dă cu apă sfințită, pe fiecare scaun și pe volan. În acest fel șoferul va fi ferit de accidente și necazuri.Nu și dacă se urcă el ”aghezmuit” la volan!
În afară de noua Sfeştanie pentru binecuvântarea unui vehicul, Moliftelnicul mai cuprinde ”Sfeştania la începerea unei lucrări de folos obştesc”, ”Sfeştania la începerea unei lucrări particulare”, ”Rânduiala binecuvântării stupilor”, ”Rânduiala sfinţirii uneia sau mai multor icoane cu felurite chipuri”, ”Rânduiala sfinţirii icoanei Preasfintei Treimi”, ”Rânduiala sfinţirii raclei pentru sfinte moaşte”, ”Rugăciune la binecuvântarea unui monument”, ”Rugăciune la încheierea anului şcolar”. După cum vedem , acestea sunt o serie întreagă de noi oportunități pentru fețele bisericești de a încasa niște bani de la bieții credincioși. (Jurnal)

2 COMENTARII

  1. Dar ce parere aveti sa vedeti preoti care fac sfestanii avioanelor aflate la sol,aliniate in fata hangarelor si pregatite pentru o noua zi de zbor?In acest caz preotul da roata avionului si-l stropeste cu agheazma pe roti ,pe aripi si pe fuselaj.Deosebirea fata de un conducator auto este ca pilotul nu se urca niciodata „aghezmuit”la mansa,mai ales ca inaintea fiecarui zbor un pilot este controlat de medicul unitatii,care-i poate interzice sa zboare in ziua respectiva daca i se pare ceva in neregula(tensiune,puls,stare generala etc.).

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.