Luni, 20 octombrie, premierul României,  Victor Ponta, însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul agriculturii,  Daniel Constantin, au fost prezenţi în Zona Liberă Giurgiu, la SC SHIPYARD ATG, cu ocazia lansării la apă a patru noi nave. Înaltele oficialităţi au fost întâmpinate de către primarul municipiului , Nicolae Barbu precum şi de parlamentarii giurgiuveni Nicolae Florian şi Nicolae Bădălău cărora li s-au alăturat primarii PSD din judeţ însoţiţi de locuitorii comunelor acestora.

Gazdă primitoare, patronul firmei SHIPYARD, Apostol Teodor Gheorghe, în discursul său de bun venit i-a mulţumit pentru prezenţă primului ministru, amintind că vizita precedentă a acestuia a fost de bun augur, firma Shipyard ATG  semnând ulterior un contract substanţial care i-a permis angajarea a încă 150 de muncitori.  „Premierul Victor Ponta este un talisman norocos pentru șantierul nostru pentru că de la ultima vizită și până acum (n.r. — în urmă cu un an) am creat noi locuri de muncă și am angajat peste 150 de oameni”.

La rândul său primul-ministrul Victor Ponta a declarat că Șantierul Naval din municipiu ar putea avea multe contracte pe viitor,  felicitându-i pe cei din conducerea șantierului naval pentru numprulș crescut de locuri de muncă pe care aceștia le-au creat în ultimul an aici  dar și pentru seriozitatea colectivului acestui șantier ceea ce a atras investitori din toată lumea.

„Din România nu doar vindem nave, ci am și început să construim nave și cred că e o mândrie pentru Giurgiu și România faptul că aici a fost relansat acest șantier și chiar s-au creat locuri de muncă. Aproape 150 de locuri de muncă au fost create în ultimul an în condițiile în care acest șantier era în pericol să se închidă cu mai mult timp în urmă”, a spus Victor Ponta.

De precizat că navele construite pentru noul beneficiar  sunt echipate la cele mai înalte standarde prevăzute de legislația franceză și europeană în domeniu, având o lungime de aproximativ 25 metri fiecare, o înălțime de peste 15 metri și o greutate de 170 tone. Ele au magazie proprie de congelare rapidă la -40 grade Celsius, urmând ca după lansarea la Giurgiu, să fie  puse la probe în Marea Neagră, din portul  Constanța. După cum ne spuneau inginerii Șantierului,  o astfel de navă costă aproximativ patru milioane de euro! Ele au fost realizate de această dată în Șantierul Naval Giurgiu pentru un beneficiar din Franța care a comandat 16  astfel de nave. Lansările acestor nave se vor încheia în luna aprilie anul viitor.
Conducerea Șantierului Naval Giurgiu a  precizat oaspeților prezenți că aici lucrează aproximativ 400 de angajați, iar societatea este cu plățile la zi în ceea ce privește salariile și datoriile la bugetul de stat.
La „botezul” celor patru nave slujba a fost ținută de un sobor de preoți de la Mănăstirea Comana din județul Giurgiu, ocazie cu care premierul a primit o icoană sfințită. După discursul premierului s-a trecut la sfinţirea celor patru nave după care primul ministru şi vice prim ministrul au avut onoarea să spargă sticlele de şampanie de pupa navelor, simbol aducător de noroc în lungile curse ce le aşteaptă pe mările şi oceanele lumii.

(I.C.MANDU)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.