Politica îşi spune, din nou, cuvântul în viaţa administrativă a judeţului. Aşa se face că, după mai multe săptămâni în care s-a tot vehiculat schimbarea lui Noruţ Stănişteanu din funcţia de prefect al judeţului – acesta fiind perceput ca unul din susţinătorii fostului lider PDL Giurgiu, Bogdan Cantaragiu – noul lider democrat-liberal giurgiuvean, Marin Anton, a reuşit să îşi ducă planul la îndeplinire şi să convigă Guvernul de necesitatea schimbării prefectului de Giurgiu. Prin urmare, joi, 2 decembrie, a fost emisă o hotărâre de guvern în care se stipulează înlocuirea prefectului Noruţ Stănişteanu cu Robert Cristoi, fost subprefect, pentru un timp, şi actual şef al Vămii Giurgiu.

„În această schimbare, ca şi în cea din 2008, este o anumită doză de nedreptate…”

A doua zi după ce această hotărâre a apărut pe siteul Guvernului, fără a fi, însă, publicată în Monitorul Oficial, am obţiunut un interviu în exclusivitate cu Noruţ Stănişteanu, care, vineri dimineaţa, îşi făcea bagajele, pentru a elibera biroul de prefect. El ne-a spus că, cel puţin pentru moment, va fi inspector guvernamental, dar este foarte probabil să obţină o funcţie mult mai mare: „Nu vă ascund faptul că am primit propunerea de a ocupa funcţia de scretar de stat într-unul din ministerele Guvernului… Nu vreau să spun, deocamdată, despre ce minister este vorba, dar vă pot spune că am acceptat, deja, acea propunere, fiind vorba acum numai despre parcurgerea etapelor legale de numire în acestă funcţie”, spune fostul prefect de Giurgiu. Pentru Noruţ Stănişteanu, este a doua oară când se află în situaţia de a fi înlocuit din funcţia de prefect, prima dată fiind în aprilie 2008, când, ca şi acum, era numit inspector guvernamental. Dacă, în 2008, a fost o lovitură, acum, această schimbare este primită cu mult mai multă linişte, pentru că, spune Stănişteanu, era o veste pe care o aştepta: „Este cert că, pentru astfel de funcţii, este nevoie de susţinere politică, ori eu am fost perceput ca un susţinător al fostului preşedinte Bogdan Cantaragiu şi, automat, după ce acesta a pierdut lupta din partid, noua conducere a decis că trebuie să fiu înlăturat… Chiar dacă spuneam că acum am primit vestea înlocuirii mele din funcţia de prefect cu mai multă linişte, trebuie să subliniez că şi atunci, în 2008, dar şi acum, este vorba despre o anumită doză de nedreptate… dar nu vreau să comentez mai mult de atât”, ne spunea Noruţ Stănişteanu.

„Regret colectivul pe care îl las în urmă…”

L-am întrebat pe fostul prefect ce regrete are legate de activitatea sa în Prefectură în acest al doilea mandat; „Cel mai mare regret rămâne, şi de această dată, faptul că nu am reuşit să termin sediul Prefecturii, mai exact, nu am reuşit să finalizez demersurile făcute în mod constant în acest sens. Apoi, ar fi regretul că nu am reuşit nici în demersurile pentru reabilitarea podului de la Grădiştea şi a Drumului Naţional 5 A. Sigur, la acest capitol nu pot să nu subliniez şi regretul legat de acest colectiv extraordinar din Prefectură, oameni foarte bine pregătiţi profesional, care şi-au făcut mereu datoria…” La capitolul „Realizări”, Noruţ Stănişteanu a precizat reluarea demersurilor pentru sediul Prefecturii, dar şi cele 7 proiecte depuse de Instituţia Prefecturii la Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru dezvoltarea capacităţii administrative, precum şi faptul că cele mai importante litigii din instanţă au fost câştigate de Prefectură. „Ca realizare personală a acestei perioade, aş aminti faptul că am reuşit să susţin, cu brio, teza de doctorat în ştiinţe militare şi informaţii, cu tema «Administraţia publică şi rolul ei în siguranţa naţională»”, ne-a decalarat fostul prefect de Giurgiu. Întrebat dacă ar mai reveni în această funcţie, Noruţ Stănişteanu ne-a răspuns simplu: „Am învăţat că în viaţă e bine să nu spui niciodată niciodată!”

„Sunt sigur că sub conducerea lui Robert Cristoi, Prefectura va merge, în continuare, la fel de bine”

Referitor la noul prefect de Giurgiu, Robert Cristoi, Noruţ Stănişteanu spune că se bucură că s-a găsit această soluţie: „Îl cunosc bine pe domnul Cristoi, am lucrat împreună, el ocupând, pentru un timp, funcţia de subprefect… îi cunosc foarte bine capacitatea de a munci şi sunt sigur că, sub conducerea lui, Prefectura Giurgiu va merge, în continuare, foarte bine. O singură recomandare aş vrea

să-i fac: să nu facă niciodată concesii care să afecteze verticalitatea de care a dat dovadă până acum. În rest, mult succes!” În ceea ce priveşte viitorul său profesional, Noruţ Stănişteanu ne-a declarat că, imediat după ce hotărârea de guvern privind schimbarea sa din funcţie va fi publicată în Monitorul Oficial, se va prezenta la noul loc de muncă – fie la Guvern, ca inspector guvernamental, fie la ministerul despre care vorbea la început, ca secretar de stat, dacă primul ministru va semna o decizie în acest sens. În final, Noruţ Stănişteanu a declarat: „Mă număr printre cei care au lucrat la elaborarea legilor privind activitatea Instituţiei Prefectului şi mobilitatea înalţilor funcţionari publici şi le cunosc foarte bine… De aceea, ştiu că, odată asumată responsabilitatea intrării în această categorie, a înalţilor funcţionari publici, trebuie să accepţi ideea de a fi un soldat disciplinat, indiferent de treapta ierarhică pe care te afli!”

Cristina MOISE