adrian grecuImaginea unei familii unite şi fericite, în care copiii sunt crescuți frumos, într-un mediu propice, nu este din pacate, general valabilă. Dorinta unui trai mai bun îi determină , din nefericire, pe mulți părinți să emigreze și să caute bunăstarea  pe meleaguri străine. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Mihăiţă Grecu Zorilă, un băiețel de 6 anișori, astăzi elev la clasa zero din cadrul Şcolii nr.2 din municipiu.

Născut în Franţa, în 2008, într-o familie de români, Mihăiță avea să trăiască în doar câțiva ani, experiențe dure,  devenind motiv de dispute  între cei doi părinți, și în ultimul rând, subiect într-un proces de divorț, fiind  târât între instantele  celor două ţări (românia și Franța), datorită statutului său de cetățean european cu mai multe domicilii. Astazi Mihăiță se află în România, aici unde tatăl său vrea să îl crească, să îi dea o educație sănătoasă , după cum ne mărturisea,  si unde  să îi ofere tot ce are mai bun statul român.

Întors din țara Turnului Effel,  cu un gust extrem de amar, Adrian Grecu, tatăl copilului, ne spunea că România este locul unde Mihăiță trebuie să crească și să se dezvolte ca individ, chiar dacă asta va presupune continuarea unor dispute  prin tribunale, cu mama acestuia, care deși este româncă,  dorește să rămână în Franța.

Familia Grecu s-a destrămat  în 2012, atunci cand cei doi soți au decis să se desparta , ea fiind în Franta și Adrian în Romania. Autoritățile române au decis atunci să închidă procedura aici și să transfere cazul judecatorilor din Franţa, motivând că domiciliul copilului pentru care se cerea custodia, se află în Hexagon. După nenumărate  amânări si termene peste termene, judecătorii au decis să acorde minorului custodie comună, dar Adrian, constatând lipsa de interes a mamei și faptul că aceasta  nu solicita copilul atunci la termenele ce i se cuveneau, a  cerut custodia totală. Între timp, mama băiețelului își dă încuviințarea pe data de 28 iulie 2013, că renunță la custodie.  Astăzi, la un an distanță, mama cere copilul înapoi, deși când i s-a încuviințat legal, mama nu l-a dorit, așa cum pretinde Adrian, tatăl. Copleșit de instabilitate și de faptul că Mihaita nu trăiește într-un mediu propice, Adrian decide să părăsească Franța definitiv și să se întoarcă împreună cu cel mic, acasa, în România.

Astăzi Adrian cere  cu disperare sprijinul tuturor celor care îl pot ajuta să nu îl piardă pe Mihăiţă. Următorul termen de judecată este în data de  24 octombrie, dar tatăl acestuia se teme de justiția franceză “care ţine cu mamele”, dar și de de instabilitatea fostei soții, de faptul că băiatul sau ar putea trece iar printr-un sir de evenimente neplacute cauzate de dorinta subita a fostei sotii de a-și recupera copilul de care, spune el, nu s-a îngrijit până acum. Tatăl minorului, Adrian, cere acum ajutor tuturor celor care pot sa-i fie alaturi în lupta disperată de a nu-și pierde copilul și speră ca justiția din România să nu îi ia copilul. Ce este oare de făcut?

Ana Maria Trăznea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.