La acest moment Direcția pentru  Agricultură a Județului (DAJ), Giurgiu, se află  în plin proces de derulare a programelor  inițiate de către Ministerul Agriculturii. Iată   precizările făcute în acest sens , pentru toți cei interesați, de Stelea Coșoi, director general al Direcției…

Noi, cei din Direcție, anul acesta,  derulăm trei programe importante despre care vă voi face câteva precizări,  utile mai ales celor interesați – ne spunea directorul DAJ.  Primul este cel de Tomate, ( conform HG 43/2017 – n.red. ) despre care am mai vorbit într-o ediție anterioară a cotidianului dvs. Conform acestuia se acordă un ajutor de ”minimis” (Sprijin pentru servicii de consultanţă în vederea implementării proiectelor de investiţii, pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole şi a produselor din sectorul pomicol- n. red.), de 3000 de euro pentru cultivarea a 1000 mp. Tomate, în sere și solarii, cu valorificarea lor în două etape: prima până la 30 mai, iar a doua până la 20 decembrie. De precizat că la nivel de județ, suntem la aceaastă dată printre primii din țară,  privind cei înscriși în acest program, cu un  număr de 1343 de solicitanți. Stelea Coșoi ne mai preciza că majoritatea acestora provin  din localitățile Colibași, Vărăști, Valea Dragului, Hotarele,  Comana sau Adunații Copăceni.

Un al doilea program este cel derulat pe HG 500/2017 conform căruia se acordă suma de 1 leu/kg lână livrată la centrele de colectare a acestui produs , Deși nu avem un centru de colectare în județ, avem înscriși în program până acum un număr de 74 de crescători de animale – ne spunea directorul Direcției, în majoritatea lor oieri din Mihai Bravu, Letca Nouă, Isvoarele, Schitu sau Bolintin Vale. 

Și în sfârșit un al treilea program  (HG 9/2018) care acordă un ajutor de minimis pentru crescătorii de porci din rasele Basna și Mangalița, în vederea producerii cărnii de porc.

Care sunt cele 3 componente

Trebuie menționat că acest program are la rândul său 3 componente: Primul este privitor la Furnizorii de porci care vor livra purcei din cele două rase menționate, la minim 10 kg/ buc. pentru care vor primi 250 de lei/cap de purcel livrat. Programul îi cuprinde și pe crescătorii de porci care la rândul lor primesc GRATUIT! purceii amintiți mai sus, având obligația de a-i crește cu cereale până când aceștia ating  greutatea de 130 kg.  Crescătorii primesc, un număr impar , până la 10 purcei de gospodărie, având obligația să  livreze ulterior către un procesator , jumătate din numărul purceilor crescuți de ei – ne mai spunea directorul Coșoi. Și în sfârșit, acest  ”lanț”  întreg al programului  se încheie cu procesatorul care și el este obligat să îi acorde crescătorului 11 lei/kg e carne de porc ( obligatoriu în viu!)

Program de furnizori purcei

În județul Giurgiu avem înscriși deocamdată un singur furnizor  cu scrofițe Basna, din localitatea Drăghiceanu care preconizează să livreze circa 40 de purcei. Mai sunt în curs de înscriere în acest program încă doi furnizori. Unul este din Roata de Jos, care deține 3 scrofițe Basna ,  3 Mangalița și care preconizează să livreze 30 de purcei. Al doilea furnizor este din Letca Nouă care speră să livreze 18 purcei din rasa Mangalița. În programul crescătorilor de porci din cele două rase trebuie menționat că avem 10 înscriși cu 100 purcei. Pe lângă aceștia mai sunt alți 22 de doritori, crescători de purcei, în județ – mai spunea Stelea Coșoi care preconiza că probabil în luna august a acestui an se va putea face prima livrare către crescători. Din păcate în județul Giurgiu nu avem niciun procesator autorizat așa că vom apela ca și altă dată la cei din județele limitrofe Giurgiului – preciza directorul DAJ.

După cum ne spunea acesta , scopul proramului este acela de creștere a consumului de carne din cele 2 rase , hrănite numai cu cereale produse de către crescători. Este cunoscută calitatea cărnii celor două rase de porci, bogată în Omega 3 , cu un conținut scăzut de colesterol la care se adaugă gustul ei deosebit . Întrebat la cât va ajunge prețul unui kilogram de carne/ carcasă, din cele două rase de prorci, pe piață, la finalul acestui  întreg proces, directorul Stelea Coșoi ne-a spus că probabil kilogramul va costa dublu decât al celui de carne de porc obișnuită.

(Florian Tincu)