Având în vedere condiţiile meteorologice din ultimile zile precum şi cele prognozate pentru perioada următoare, marți 28 ianuarie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Giurgiu ne-a anunțat că va acţiona cu efective mărite folosind toate echipajele şi autospecialele din dotare, pentru prevenirea produceri unor evenimente rutiere cu consecinţe grave, precum şi pentru asigurarea deplasării în siguranţă a tuturor categoriilor de autovehicule.

Poliţiştii rutieri şi de ordine publică vor acţiona pe toate drumurile din judeţul Giurgiu pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale, în principal nerespectarea obligaţiei de a dota autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă ori polei sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Pentru o călătorie sigură, polițiștii recomandă şoferilor:

– să circule cu viteză adaptată la condiţiile meteo-rutiere, să manifeste atenţie sporită la ce se întâmplă în trafic şi să adopte o manieră preventivă de condus.

– înainte de plecarea în cursă  să se informeze asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată şi să-şi echipeze autovehiculul corespunzător și să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

– evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

– păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
– folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.

– toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să folosească centura de siguranţă!

– respectaţi-i pe ceilalţi participanţi la trafic, indiferent dacă sunt pietoni sau conduc alte vehicule!

– respectați indicaţiile agenţilor de circulaţie şi ale lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul intervenţiei cu utilaje pentru împrăştiere de material antiderapant sau deszăpezire, iar în cazul blocării temporare a unor drumuri sau sectoare de drum, evitați să circulați pe acestea.

Și mai ales Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa

băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o

îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

Prin intermediul nostru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Giurgiu urează tuturor participanţilor la trafic, DRUM BUN, fără evenimente rutiere! (Jurnal)