7261247548591__JURNALISM

Zilele trecute într-o conferință de presă la Primăria Giurgiu primarul Nicolae Barbu le declara război celor care-l denigrează nejustificat, amenințându-i  cu procese în instanță! Concret, el  se arăta foarte deranjat  de modul în care a fost interpretat în mass media locale cazul lui ”Dorel” cel care a demolat greșit un bloc de apartamente în zona Istru. Îmi aduc aminte că publicația noastră a solicitat atunci, în mod public, ca municipalitatea să ceară daune interese firmei care ne-a terfelit imaginea, devoalarea celor  care gestionează această lucrare. Nimeni nu ne-a luat în seamă. Toată lumea a râs. Un râs păgubitor însă, al cărui preț îl vom plăti cu rușine tot noi, cetățenii acestui oraș.  Cei de vârsta a treia poate își mai amintesc cum  giurgiuvenii evitau să spună  cu câteva decenii în urmă de unde provin pentru a nu risca tot felul de ironii pe seama faptului că se trag din orașul în care se aud lătrând câinii. Un stigmat de care cu greu am scăpat…Iată însă că suntem blestem pare că revine…

 Constat că nu se mai respectă nici deontolgia profesională …– mai spunea Nicolae Barbu. Păi câți știu ce-i aia deontologie? Când ne-am apucat să facem observații privind elucubrațiile unor site-uri locale, o mița Baston, al unui oficios virtual al PSD s-a apucat să sufle cu mucii în fasole, dându-ne lecții despre deontologie. Atunci n-am auzit pe nimeni să ia atitudine  și să îi explice frustatului personaj feminin că dacă scrii pe blogul unui partid aflat la guvernare, nu îți dă dreptul nimeni să jignești, ci cel mult să comentezi, dacă te țin…argumentele!  Vă dau dreptate că minciunile și intruziunile în viața personală trebuie amendate…Dar nu uitați că ați fost primul care i-ați iertat pe delatori,  în fosta campanie electorală! Indivizii ăștia ulterior  au fost văzuți  înghesuindu-se pe la conferințele d-stră de presă , așezați la loc de cinste.

 Cu ceva timp în urmă președintele Consiliului județean Giurgiu, Vasile Mustățea,  le cerea jurnaliștilor ce doresc să fie acreditați la ședințele acestei instituții, CV-urile. Un val uriaș de critici s-a abătut atunci  asupra sa, deși acest lucru ar fi trebuit să-l urmeze toți șefii de instituții.  Am intervenit  ca și acum, așa cum era normal să o facă orice publicație , echidistantă, amintind de Rezoluţiile nr. 1003 (1993) şi nr.1215 (1993) ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cele care cer din partea celor ce solicită acreditare pentru accesul la ședințele/conferințele de presă ale instituțiilor, CV-uri . De ce? Fiindcă, cităm :  (…)  având în vedere responsabilitatea socială şi legală ce le revine pentru informarea corectă a opiniei publice şi respectarea valorilor morale şi a drepturilor cetăţeneşti. De atunci nimeni nu a mai amintit de aceste reglementări statuate peste tot în statele Uniunii Europene.

Afișând  tone de toleranță față de toate aceste norme, respectiv derapaje ale câtorva indivi(de)zi , mereu aceiași/ aceleași , aceștia s-au transformat încet, încet în niște monștri care au ajuns astăzi să vă bântuie. Din cauza acestor câțiva, noi toți ceilalți truditori ai acestei profesii am ajuns să fim priviți cu același dezgust și dezaprobare ca și cei pe care d-stră  îi amenințați astăzi. Am spus-o și o s-o mai spun:  Este nevoie de o salubrizare a mass media,  paralel cu cea a mediului politic, un binom care din păcate deseori  a funcționat într-o simbioză letală, ducând cruciade murdare, denigratoare,  uneori împotriva unor oameni nevinovați, ce nu meritau asta…

 Se scriu numai răutăți… ziceți d-stră. Dar cine credeți că îi ațâță pe acești detractori, dacă nu oamenii politici? Tot ei sunt și cei care promovează și cultivă acești zvonaci de ocazie . Câți dintre ei sunt acreditați de vreo Asociație profesională?

În Giurgiu majoritatea celor ce se autointitulează jurnaliști funcționează incognito deși  în codul deontologic al jurnalistului scrie clar:

 Ziarist profesionist este persoana care are drept ocupație principală și retribuită presa, posesoare a unei cărți de presă recunoscută de una din organizațiile profesionale…

Puțini mai știu și că jurnaliștii au chiar  un cod al onoarei cu care însă ”tonomatele” media se șterg în fiecare zi în locul cu care deseori scriu.

 Tot publicația noastră a cerut în mai multe rânduri ca site-urile care nu-și declară identitatea (cât și reprezentanții acestora) să nu mai fie acreditați , pentru ca nimeni să nu se mai trezească terfelit în articole ai căror  autori sunt anonimi. Ba mai mult, am cerut chiar ca Poliția, Parchetul să se implice cerând oficial date despre modul cum sunt gestionate aceste site-uri/blogg-uri, de cine sunt plătite și cu ce scop ( politic, comercial, caritabil etc).  Nimeni nu a marjat însă nici la acest demers al nostru…Un jurnalist mai întâi ar trebui să coboare în stradă , să învețe să se apropie de nevoile oamenilor, să învețe să facă o anchetă, să știe să își aleagă sursele după care să le probeze temeinic pentru a nu creea prejudicii nimănui și de abia pe urmă să aibă pretenția de a se declara un profesionist. Să te plimbi de la o conferință de presă la alta și apoi să îți dai cu presupusul primind filodorme de la diferiți politicieni , nu înseamnă nicium că faci presă.

 Iritarea primarului Nicolae Barbu în acest context  este perfect  justificată ca și cea a tuturor celor ce se văd tăvăliți fără niciun argument  pe site-uri și blogg-uri anonime.  Rândurile de mai sus nu sunt însă o formă de a-i descuraja pe cei ce au ceva de spus. Dimpotrivă. Scrieți dragi confrați tot ce vă supără, despre tot ce este imoral și în afara Legii. Dar nu uitați că dincolo de o măsură în toate, trebuie ca tot ce vă trece prin pix să fie și sustenabil, cu documente. În concluzie am putea sintetiza totul într-o singură propoziție cu valoare de sintagmă : fiecare politician are astăzi, la Giurgiu, presa pe care o merită. În consecință am spune că fiecare dintre politicienii giurgiuveni ar trebui să privească la cei de lângă  el,  cu ce jurnaliști s-a însoțit  pentru a putea afla singur câte parale valorează!

  (Florian Tincu)

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.