Joi 8 august, ofiţerul responsabil cu protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, împreună cu un funcţionar din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Giurgiu, au descins în comuna Clejani având ca acțiune analizărea stării de conservare a monumentelor istorice din Ansamblul maior “Misa Anastasievici” .

La acţiune au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, respectiv primarul şi viceprimarul comunei, ce au responsabilităţi în acest domeniu la nivel de administraţie publică locală, dar şi preotul paroh cât şi un consilier parohial al Biseri din localitate.
Cu acest prilej s-a constatat că biserica prezintă degradări la nivelul picturii interioare, atribuită pictorului Gheorghe Tăttărăscu, având lacune semnificative ale stratului de preparaţie şi peliculei de culoare, lipsind în proporţie de circa 60%, iar restul fiind acoperită de straturi de gudron, praf, migrări la suprafaţă ale varului, etc., determinând astfel un aspect ilizibil.
De asemenea, biserica prezintă deteriorări ale acoperişului cât şi ale tencuielii exterioare la partea soclului. Cripta Maiorului Misa Anastasievici păstrează aceeaşi stare de conservare ca şi în anii precedenţi (2010 – 2011), respectiv una satisfăcătoare, însă spaţiul în care este amplasată (subsol) este cuprins de igrasie ca urmare a umidităţii excesive din pereţi.
Ruinele fostei Şcoli de Arte şi Meserii, distrusă prin incendiere înainte de anii 1990, au fost îngrădite pentru asigurarea unei mai bune paze, zidurile fiind prăbuşite parţial, fără acoperiş şi tâmplărie, însă aceeaşi stare de conservare se păstrează de foarte mulţi ani, în ultima perioada neînregistrându-se schimbări semnificative în structura portantă şi zidărie.
Autorităţilor locale li s-a solicitat, aplicarea, în regim de urgenţă, pe fiecare obiectiv şi monument istoric din comună a însemnului distinctiv („monument istoric”), realizat şi montat în conformitate cu Ordinul ministrului culturii nr. 2.237/2004 privind aprobarea Normelor metodologice de semnalizare a monumentelor istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here