Mai bine de o oră, ldscf0299a ultima şedinţă ordinară de consiliu local, aleşii urbei s-au „războit” în legătură cu aprobarea proiectului de modernizare a Pieţei 1848 – Piaţa Centrală, în primul rând prin desfiinţarea pieţei ţărăneşti.

Primăria vrea  modernizarea Pieţei…

În referatul care a însoţit proiectul de hotărâre se precizează: „Piaţa 1848 se situează, conform PUG, în subzona IS2 destinată construcţiilor pentru comerţ şi servicii. Datorită disfuncţionalităţilor constatate, încă din anul 2002, Consiliul Local a aprobat, prin HCL 234/31.10.2002 PUZ „Str. Nicolae Bălănescu şi Piaţa 1848”, documentaţie de urbanism eliberată în scopul eliminării acestor disfuncţionalităţi, reabilitării şi restructurării Pieţei Centrale şi a zonelor adiacente”. Trei ani mai târziu, prin HCL 175/26.05.2005, consilierii locali au aprobat un studiu de fezabilitate elaborat de un institut de proiectare pentru extinderea şi modernizarea pieţei, prin care „s-a urmărit crearea condiţiilor necesare desfăşurării unui comerţ civilizat, organizat astfel încât să se asigure desfacerea unui volum mare, diversificat de produse, prin realizarea unui ansamblu comercial adecvat necesităţilor, crearea unor spaţii ample corespunzătoare din punct de vedere igieni-

co-sanitar care să conducă la eliminarea condiţiilor improprii de funcţionare. Investiţia nu a fost însă realizată, nefiind asigurată finanţarea”, se precizează în acelaşi referat.

De asemenea, în viziunea celor care au întocmit referatul de specialitate, la această dată comerţul cu legume, zarzavaturi, fructe şi flori se desfăşoară în condiţii improprii, fără ca spaţiile în care se desfac aceste produse să fie modernizate. Direcţia Generală pentru Servicii Publice şi Gospodărire Comunală Giurgiu afirmă că are în intenţie desfiinţarea construcţiilor insalubre şi realizarea unui supermarket, pe acelaşi amplasament.

… consilierii înţeleg altceva…

La aflarea acestei veşti, o parte a consilierilor locali – aleşii democrat liberali – au sărit ca arşi. Florea Velicu, cel mai vehement atacator al deciziilor primarului Lucian Iliescu, s-a arătat nemulţumit de decizia de a desfiinţa Piaţa ţărănească şi de înlocuirea ei cu un supermarket, spunând că „ţăranii, micii producători, nu vor mai avea niciun loc unde să îşi comercializeze sticla de lapte sau legătura de verdeaţă, iar giurgiuvenii nu vor mai avea de unde să îşi cumpere produse proaspete, autohtone. Pe de altă parte, suntem oraşul cu cele mai multe supermarketuri pe cap de locuitor, supermarketuri care oricum nu au viaţă lungă, deoarece giurgiuvenii nu au locuri de muncă şi, deci, nici bani să cumpere marfă din aceste magazine”. La rândul său, primarul Lucian Iliescu i-a replicat: „Mi-aş dori să îi constrângem cumva pe cei care vor deschide acel supermarket să achiziţioneze produse direct de la ţărani. Nu ştiu dacă vom reuşi să demonstrăm că vom putea mânca produse româneşti. Eu îmi doresc, în schimb, să dispară ideea de desfiinţare a pieţei. Ceea ce numim noi acum „piaţă ţărănească” nu este decât o mare minciună. Avem acolo Cazinou, tot felul de activităţi care nu au legătură cu piaţa. Acum nu facem decât să PROPUNEM, nu să demolăm. Eu sunt primar de 14 ani şi am tot amânat asta, dar gata, nu mai amânăm! O să începem să îi convingem şi pe Călinescu, şi pe Păloiu (n.r. – cei doi proprietari de teren în Piaţa Centrală unde se desfăşoară activităţi de comerţ şi de alimentaţie publică) să nu  mai desfăşoare comerţul acela dezordonat”, a mai precizat Lucian Iliescu.

Ştiut ca unul dintre oponenţii desfiinţărilor pieţelor ţărăneşti (cu doi ani în urmă, la desfiinţarea pieţei din cartierul Tineretului, a fost unul dintre cei care au atacat în nenumărate rânduri decizia Primăriei Giurgiu), social democratul Marian Măroiu ne declara, la scurt timp după şedinţa de consiliu:

„Trăim într-un oraş ce se vrea unul modern, european, dar şi în secolul 21. Sunt întru totul de acord cu modernizarea zonei, pentru că eu, ca simplu cetăţean, nu mai pot suporta să văd ţigănia din ceea ce numim piaţă ţărănească. Nu mai pot suporta să văd cum se vând lumânări peste leuştean, carne peste peşte şi brânză depozitată şi comercializată în condiţii improprii. Dacă ar fi să calculăm, nu cred că ar reieşi mai mult de zece procente de producători autohtoni, care nu ar avea de suferit, pentru că am înţeles că s-ar dori realizarea unei pieţe volante, similare celei din Capitală”, a încheiat Marian Măroiu.

…arhitecţii propun soluţii…

Pentru modificarea zonei au fost propuse de către arhitecţi trei variante, executivul considerând ca fiind cea mai bună varianta 1. Conform acesteia, urmează să se realizeze o străpungere carosabilă între străzile Vlad Ţepeş şi Nicolae Bălănescu şi realizarea unui inel carosabil perimetral pe conturul pieţei, cu prospect de două benzi şi parcări la ambele benzi, cu circulaţie cu sens unic; realizarea unui complex comercial pe amplasament adiacent străzii Vlad Ţepeş; realizarea unui supermarket pe amplasamentul actualei pieţe de legume şi flori; regularizarea traseului străzii Ecaterina Varga şi Fundăturii Ecaterina Varga cu posibilitatea realizării unei parcări etajate. În urma acestor modificări, urmează a fi create circa trei sute de locuri de parcare.

Hotărârea consilierilor crează panică printre comercianţii din Piaţă

Imediat după această şedinţă, panica a pus stăpânire nu numai pe comercianţii care trăiesc din vânzarea pe care o fac în piaţă, ci şi pe giurgiuvenii de rând, speriaţi că vor rămâne fără această piaţă tărănească. O parte din comercianţii de acolo au demarat o acţiune de strângere de semnături împotriva demolării Pieţei, listă care, până miercuri, 28 aprilie, fusese, deja, semnată de peste 2.000 de giurgiuveni. Printre iniţiatorii acestor liste se numără Adrian Nicolae şi Nicu Pena. Ei ne-au spus, încă de la început, că niciun moment nu se pune problema că s-ar împotrivi modernizării Pieţei: ”Noi şi angajaţii noştri suntem cei care stăm aici, în piaţă, iarna şi vara, pe ger şi caniculă şi ştim cel mai bine câtă nevoie ar fi de modernizare, de îmbunătăţirea condiţilor de aici, însă de la modernizare şi până la desfiinţare e drum lung… Am înţeles că s-ar dori ca aici, pe amplasamentul actualei pieţe tărăneşti, s-ar dori construirea unui supermarket, dar nimeni nu înţelege de ce… La Galeriile de Artă este acum expus un plan, dar nimeni nu înţelege nimic din acele schiţe şi, mai rău, nimeni nu ştie să ne explice despre ce este vorba… Acum, aici, în Piaţă, muncesc circa 500 de oameni, indiferent că vorbim despre asociaţii sau puncte familiale, ori despre producători particulari. În aceste condiţii, contestăm acea hotărâre a Consiliului local, şi avem mai multe argumente: în primul rând, voturile au fost numărate greşit, apoi, argumentele aduse de primarul Iliescu nu sunt adevărate, pentru că domnia sa afirma că, de exemplu,  depozitele de aici sunt în paragină… Nu este adevărat… acele depozite sunt foarte solide, lucru dovedit de numeroasele controale făcute acolo… Apoi, cu un minim de efort din partea Primăriei, aceste spaţii se pot moderniza şi, dacă Primăria nu are bani de investiţii, ni le-ar putea închiria nouă, pe termen lung, iar noi am putea face acele investiţii… Dar, în condiţiile în care mulţi dintre noi am primit, deja, ordine de evacuare, cine mai are curaj să investească acum? Tot în acea şedinţă s-a afirmat că boxele din Piaţă nu sunt rentabile… Sigur că nu sunt rentabile, în condiţiile în care jumătate dintre acestea sunt folosite de Primărie (pentru femei de serviciu, încasare de taxe etc)… sigur că nu aduc venituri Primăriei, dar, dacă ar fi închiriate toate, probabil că ar deveni rentabile…”

”Banii încasaţi din Piaţă au alte destinaţii… nu ajung niciodată aici…”

”De ani de zile se încasează bani frumoşi de aici, însă niciun leu nu s-a întors în Piaţă, pentru modernizare… Piaţa nu a făcut decât să scoată bani, dar de investit, nu s-a investit niciodată nimic aici… poate că s-a dorit, chiar, să se ajungă într-un stadiu avansat de degradare, pentru a putea fi desfiinţată… cine poate şti? Sunt ani de zile de când atragem atenţia numeroşilor directori care

s-au perindat pe la conducerea Pieţei şi a DADP-ului asupra neregulilor de aici, unde apa curge printre tarabe, vântul suflă prin crăpături… dar nimeni nu a ridicat un deget să îmbunătăţească condiţiile din Piaţă… O singură lucrare s-a făcut aici, la Piaţă, dar şi aceea a fost prost făcută: s-a asfaltat, însă s-a asfaltat prost, astfel că acum, când plouă, vânzătorii stau cu picioarele în apă, iar canalizarea este uscată… Pe de altă parte, suntem acuzaţi că noi am fi vinovaţi că ţăranii îşi vând marfa pe jos… De ce nu se pun tonete şi pentru ei? De ce nu se gândeşte nimeni că noi am închiriat aceste spaţii, iar cei care stau afară o fac pentru că aşa vor, pentru că au marfă puţină şi nu vor, sau nu-şi pot permite, să plătească taxele? Noi nu suntem nici ”rechinii pieţelor”, nici ”bişniţari” sau speculanţi, aşa cum ne cataloga domnul primar; suntem nişte oameni care deţin societăţi, comerciale, avem acte în regulă, suntem controlaţi de toate organele statului… De ce să fim astfel numiţi?”

”Vrem să se anuleze acea hotărâre a Consiliului local!”

Reprezentanţii comercianţilor din Piaţă spun că sunt decişi să apeleze la toate formele de protest pentru a opri desfiinţarea pieţei. ”Nimeni nu este împotriva modernizării Pieţei… Toţi ne dorim condiţii mai bune, dar nu putem accepta închiderea pieţei. Nicăieri în ţară nu s-a mai întâlnit o astfel de situaţie, în care producătorii agricoli să nu mai aibă unde să-şi vândă marfa şi, dacă se va persista în această idee şi nu vom reuşi rezolvarea pe cale amiabilă, suntem decişi să ajungem la greve, manifestaţii, demonstraţii şi pichetări în faţa Guvernului… Sperăm, însă, că nu va fi nevoie să ajungem acolo şi că autorităţile locale vor mai chibzui asupra acestei decizii; dacă ar fi să se desfiinţeze Piaţa, ar trebui organizat un referendum, în care giurgiuvenii să fie întrebaţi dacă mai vor sau nu piaţă în Giurgiu… şi asta numai după ce toţi locuitorii acestui oraş vor fi bine, exact şi corect informaţi… Până la urmă, ce se va face aici? Supermarket sau piaţă? Ce sens are să se construiască încă un supermarket? Singurul lucru pe care ni-l dorim este ca autorităţile locale să convoace o nouă şedinţă de Consiliu, în care să anuleze acea hotărâre şi să se precizeze clar că Piaţa ţărănească nu va fi desfiinţată, ci doar modernizată”, spun reprezentanţii comercianţilor din Piaţă.

”Niciun moment nu s-a pus problema desfiinţării pieţei, ci, dimpotrivă, aceasta se va extinde…”

În toată revolta creată de acest subiect, ne-am adresat şi directorului Pieţei Centrale, Marian Pavel. Declaraţiile sale vin să facă lumină asupra acestui subiect extrem de controversat. ”Ca la orice proiect nou, la orice schimbare, lumea este reticentă… sunt multe argumente pro, dar şi multe argumente contra. Ceea ce este cert este că niciun moment nu s-a pus problema desfiinţării pieţei, ci doar a modernizării acesteia… Asta înseamnă că această clădire, în care se vând acum, în condiţii improprii, produse alimentare – legume, fructe, lactate sau peşte – o clădire foarte veche, degradată şi deteriorată, va fi schimbată cu una nouă, modernă, dotată cu toate utilităţile – apă curentă, canalizare, aer condiţionat, raioane speciale pentru lactate, carne sau peşte. Practic, spaţiul actual rămâne cu aceeaşi destinaţie – piaţă ţărănească – însă va fi extins; astfel, dacă acum în piaţă sunt 160 de mese, după modernizare, numărul acestora se va dubla… şi vorbim nu despre acele tarabe vechi şi uzate, ci despre module noi şi moderne… Cu alte cuvinte, după modernizare, piaţa ţărănească va fi apropae de două ori mai mare decât în prezent, iar cei care vând acum aici vor vinde şi în viitoarea piaţă… Mai mult, nu se va pune problema închiderii totale a acestei pieţei, nici măcar pe durata executării lucrărilor de modernizare, pentru că aceste lucrări se vor executa etapizat şi, în perioada în care un anumit sector va fi închis, celor care vând în sectorul respectiv li se pun la dispoziţie, provizoriu, spaţii în zona actualei parcări de la intrarea în piaţă. Aşadar, această adevărată isterie creată de proiectul de modernizare a pieţei nu are nicio bază reală, iar comercianţii din piaţă, dar şi giurgiuvenii, pot sta liniştiţi: piaţa ţărănească nu va fi desfiinţată, ci, dimpotrivă, va fi una nouă, modernă şi mult mai spaţioasă”, a încheiat directorul Pieţei, Marian Pavel.

Primarul Iliescu declară război intermediarilor din piaţă

Subiectul modernizării Pieţei centrale şi disputa creată pe marginea sa a constituit şi una din temele recentei întâlniri cu presa locală a primarului Lucian Iliescu. Astfel, edilul-şef a declarat că Piaţa ţărănească va rămâne în acelaşi loc, urmând doar să fie salubrizată, iar Hala să fie transformată

într-un supermarket.

“Ideea este să mâncăm produse româneşti. Nu ne mai preocupă aşa ceva. Produsele care se vând în Giurgiu astăzi sunt de import, la preţuri mult mai mari, iar condiţiile în care se vând – insalubre. Nu se pune problema nici pe departe de desfiinţarea pieţei” a declarat Lucian Iliescu.

Acesta a declarat război intermediarilor, care îşi “rotunjesc” veniturile pe ignoranţa giurgiuvenilor. “Sunt comercianţi care se duc în Kaufland spre exemplu cumpără produse la un anumit preţ, iar a doua zi le revând la un preţ mult mai mare, iar omul de rând nu ştie acest lucru”, a mai spus Iliescu.

În privinţa micilor comercianţi “înghesuiţi” de jur împrejurul Halei Centrale, edilul este convins că noul supermarket va restabili “ordinea”. “Unii s-au întins pe trotuar cu produsele lor. În piaţă se vând biciclete, chiloţi, ciorapi farfurii sau ligheane. Am făcut cazinou, vindem flori în aer liber. Păi asta e piaţă?!” a încheiat – retoric – primarul de Giurgiu.

Cum se va încheia acest conflict – dacă poate fi numit conflict, în condiţiile în care, din câte s-a observat, toată lumea este, până la urmă, de acord că modernizarea pieţei se impune – rămâne de văzut…

Cert este că, începând de săptămâna viitoare, în Piaţa Centrală va fi amenajat un punct special de informare, în care giurgiuvenii interesaţi vor putea afla toate detaliile legate de acest proiect care a încins spiritele în Giurgiu. Vă vom ţine la curent cu noutăţile în acest caz.

Cristina MOISE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.