Peste 12.000 de articole pirotehnice au fost confiscate de polițiști  doar în ultimele două zile ale anului 2017, în județul Giurgiu,care se alătură zecilor de capturi făcute în ultima săptămână… 

Sâmbătă 30 decembrie polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Giurgiu, împreună cu lucrători din cadrul I.J.J. Giurgiu, au desfășurat în sistem integrat, pe raza municipiului Giurgiu, o serie de controale pe linia combaterii operațiunilor cu articole pirotehnice efectuate fără drept, în cadrul acțiunii naționale ”Foc de artificii”.

Ei au depistat în flagrant o tânără de 28 ani, din municipiul Giurgiu, care deținea, fără drept și oferea spre vânzare, de la domiciliul său, 9.953 petarde, 9 baterii de artificii cu 19/16/10 focuri și 8 tuburi artificii.

Articole pirotehnice, despre care tânăra le-a declarat polițiștilor că au fost achiziționate dintr-un complex comercial din municipiul București, contra sumei de 500 lei, au fost ridicate de polițiști în vederea continuării cercetărilor.

În aceeași zi,  pe strada Tineretului, din municipiul Giurgiu, a fost depistat un tânăr de 36 ani, din municipiul Giurgiu, care deținea asupra sa, fără drept, un număr de 300 bucăți petarde și 1 tub artificii. Articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

 Și în Piața Centrală din municipiul Giurgiu, a fost depistat un bărbat de 54 ani, din comuna Toporu, județul Giurgiu, care  deținea asupra sa, fără drept, un număr de 100 bucăți petarde. Bunurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Tot sâmbătă, polițiștii din cadrul Biroului Rutier de la Poliția Municipiului Giurgiu au oprit în trafic un tânăr de 18 ani, din comuna Călugăreni, județul Giurgiu, care se deplasa cu autoturismul pe Bulevardul Mihai Viteazu, din municipiul  Giurgiu, în interiorul autovehiculului fiind găsite 100 de bucăți petarde și 19 tuburi artificii, deținute fără drept. Și în acest caz articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Polițiștii au întocmit în toate cazurile dosare penale în care continuă cercetările față de persoanele depistate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept.

Duminică, 31 decembrie , polițiștii, în urma unui apel primit pe Sistemul național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, au depistat un bărbat de 51 de ani din satul Câmpurelu, comuna Colibași, județul Giurgiu, care comercializa petarde minorilor,  din curtea locuinței.  În curtea locuinței acestuia , lângă gardul împrejmuitor, a fost identificată o ladă din material plastic în care se aflau mai multe articole pirotehnice, respectiv 33 bucăți tuburi artificii de tip baghetă și 1.775 de bucăți petarde, despre care bărbatul le-a precizat polițiștilor că le-a achiziționat în anul 2016, din municipiul București, dintr-un complex comercial.

Bunurile și banii  proveniți din vânzarea de articole pirotehnice minorilor până la sosirea organelor de poliție, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. Polițiștii au întocmit în cauză un dosar penal în care efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comercializarea articolelor pirotehnice, din categoriile 1 și P1, către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani. 

După cum observăm tot mai mulți dintre comercianții de articole pirotehnie încearcă să vândă marfa direct de la locuința lor sperând că astfel vor scăpa de rigorile legii, mergând probabil pe premisa că la ei în curte sau la domiciliul personal  nimeni nu are voie să intre.

O concluzie ce pare să devină un adevărat fenomen, dar care așa cum ați constatat se dovedește falsă.

(Jurnal)