Festivalul După datini colindăm sau Revoluția Colindătorilor!

În perioada 16 -17 decembrie, în Sala de spectacole a Muzeului Poliției de Frontieră Giurgiu, s-a desfășurat cea de a VII –a ediție a Festivalului județean de datini și obiceiuri de iarnă ”După datini colindăm”, festival organizat de Consiliul Județean Giurgiu prin intermediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT).

La această ediție, ne-a declarat Carmen Mihaela Pețanca, directorul interimar al CJCPCT, au fost invitate să participe toate instituțiile școlare și de cultură din județul și municipiul Giurgiu. Prin organizarea acestui festival ne-am propus să revitalizăm cetele de colindători și urători, dar să și readucem în actualitate obiceiurile și datinile din județul nostru cum ar fi: Plugușorul, Capra, Brezaia, Jienii, Semănatul, Sorcova, Steaua, Irozii, Colindul etc. Întrecerile ediției din acest an fost urmărite de un numeros public și s-au desfășurat pe parcursul a două zile. În prima zi au evoluat grupurile de colindători din municipiu, iar în cea de a doua zi au participat colindătorii sosiți din localitățile județului. Spectacolele din cele două zile au fost susținute de peste 700 de colindători și au fost urmărite cu sufletul la gură de numeroși giurgiuveni, dar și de către ceilalți participanți la festival toți fiind curioși să vadă cu ce au venit ceilalți concurenți. Originalitatea acestui festival unic prin natura sa s-a datorat și faptului că toate cetele de colindători au evoluat live, ori doar cu acompaniamentul unor instrumente populare tradiționale, instrumente care însoțesc astfel de obiceiuri de iarnă. De asemenea, toți colindătorii au evoluat în frumoase costume populare sau tradiționale, în funcție de natura obiciului, colindului sau dansului prezentat.

Din municipiul Giurgiu la festival s-au distins colindătorii de la: Grădinița ”Căsuța Fermecată”, Liceul ”Nicolae Cartojan”, Școlile gimnaziale nr. 2 și 10, Seminarul Teologic, Colegiul Național ”Ion Maiorescu, Grădinița nr. 1, Grupul vocal ”Melos” de la Școala Populară de Arte – instituție care funcționează în cadrul CJCPCT, Corul ”Solideo Gloria” al Bisericii Adventiste, Grădinițele nr. 6 și 9 etc.

Frumusețea întrecerilor din prima zi a festivalului – ne preciza Carmen Pețanca a fost dată și de paleta diversificată a numerelor artistice prezentate pe scenă, de la sorcovă să zicem și până la prelucrările corale ale unor colinde cunoscute, prelucrări întâlnite mai ales în repertoriul de la Corul Seminarului Teologic și Corul Colegiul Național ”Ion Maiorescu. Spectatorii giurgiuveni au fost impresionați și de frumusețea colindelor aduse din Bulgaria de două cete sosite tocmai din localitățile Nicolovo și Pirgovo, localitități înfrățite cu comune din județul nostru dar și aflate într-un strâns parteneriat cultural-artistic cu CJCPCT Giurgiu.

Dintre cetele de colindători sosite de pe teritoriul județului spectatorii au remarcat în special evoluția colindătorilor veniți din localitățile : Trestieni, Mihai Bravu, Călugăreni, Daia, Pietrele, Letca Nouă, Oinacu, Gostinu, Comana, Frătești, Bulbucata, Ghimpați, Herești, Toporu. În altă ordine de idei menționăm Haita din Mihai Bravu; Teatrul religios din Comana; Irozii din Letca Nouă, Vlașinu și Călugăreni; Capra, Plugușorul și Steaua din Oinacu, care au ieșit în prim plan din toate punctele de vedere, colindătorii respectivi fiind răsplătiți cu ropote de aplauze.

O notă specială, în opinia noastră, merită toți participanții la Festival, dar și cei care i-au ajutat să păstreze nealterate aceste obiceiuri tradiționale cât și organizatorii festivalului CJCPCT și Consiliul Județean Giurgiu, organizatori care conform tradiției au oferit daruri colindătorilor și diplome speciale fiecărei cete de colindători, participantă la festival. La finalul întrecerilor doamna directoare Carmen Mihaela Pețanca s-a declarat mulțumită de valoarea acestei ediții a festivalului și de faptul că, din punct de vedere al participării numerice și calitative, Festivalul crește de la un an la altul, și se dovedește a fi tot mai apreciat.

Heliade CĂLIN