În urmă cu doi ani începeau primele arestări în cazul concursului fraudat la ISU Vlaşca. Era vorba despre un concurs susţinut în 2007, iar în acest caz, care, la momentul respectiv, a făcut mare vâlvă, erau implicate peste 50 de persoane. Acum câteva zile, Tribunalul Militar Bucureşti a dat şi sentinţele în acest proces, iar dacă acestea vor rămâne definitive, după finalizarea tuturor căilor de atac, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă s-ar putea confrunta cu un grav deficit de personal.

În data de 04.07.2012 Parchetul Militar Teritorial Bucureşti s-a  pronunţat în dosarul penal în care un număr de 50 de inculpaţi, foşti ofiţeri si subofiţeri în cadrul  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenta „VLAŞCA” judeţul GIURGIU au fost condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000).  Aceştia au fost găsiţi vinovaţi pentru  că în perioada august-octombrie 2007, cu ocazia  desfăşurării  concursului pentru ocuparea unor posturi de subofiţeri/ofiţeri organizat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „VLAŞCA, au falsificat un număr de 66 de lucrări, de asemenea au  falsificat rezultatele evaluărilor la pregătirea fizică,  numărul acestora fiind mult mai mare (381 de candidaţi). Cea mai mare pedeapsă a fost dispusă în cazul  col. GHIMPEŢEANU MARIAN care  a fost condamnat la 4 (patru) ani de închisoare  pentru infracţiunile de  instigare la săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, de instigare la infracţiunea de fals intelectual, infracţiunea de uz de fals, infracţiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri, etc. Ceilalţi condamnaţi au primit pedepse mai mici, instanţa dispunând în cazul lor, suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei sau  suspendarea condiţionata a executării, aceştia fiind condamnaţi cu pedepse între 1 an şi 3 luni şi 3 ani. Instanţa de asemenea a dispus achitarea unor inculpaţi, aşa cum este cazul colonelului BELBEA COSTEL.

Totodată instanţa i-a obligat pe: inculpatul col. GHIMPEŢEANU MARIAN să restituie martorului denunţător DINU GEORGETA suma de 5.000 lei, pe  inculpata lt.col.(r.) LIXANDRU ELENA LUMINIŢA – MIRELA la plata către stat, cu titlu de confiscare specială, a sumelor de 1.200 lei şi 5500 euro, în echivalent lei, şi dispune confiscarea specială de la aceeaşi inculpată, a unei icoane cu chipul Maicii Domnului, predată ca şi corp delict de inculpată. Instanţa menţine totodată măsura asiguratorie a sechestrului instituit asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatei lt.col.(r.) LIXANDRU ELENA LUMINIŢA – MIRELA .

Actuala conducere a Inspectoratului îşi face, deja, probleme, pentru că, după finalizarea tuturor proceselor, 100-150 de angajaţi ar putea fi nevoiţi să părăsească sistemul, ceea ce ar crea mari probleme activităţii ISU. Conducerea ISU susţine că una din soluţiile de rezolvare a acestei situaţii ar fi posibila reluare a concursului de angajare, dar şi transferul unor ofiţeri şi subofiţeri giurgiuveni care acum lucrează în unităţi din Capitală.

C.MOISE

C. Florentina

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here