Poliţia Română efectuează, în această dimineaţă, 87 de percheziţii domiciliare  la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul livrărilor intracomunitare de produse farmaceutice.

La data de 16 decembrie a.c., peste 300 de poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, împreună cu procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, efectuează 87 de percheziţii, în Bucureşti şi în 17 judeţe, printre care și Giurgiu  la locuinţele unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012 – 2014, persoanele bănuite ar fi efectuat livrări intracomunitare de produse farmaceutice, preponderent medicamente utilizate în tratarea diferitelor forme de cancer, a bolilor autoimune, sindrom HIV/SIDA, a bolilor psihice şi hepatitei, în valoare totală de aproximativ 160 milioane de lei, pe care le-ar fi colectat de pe piaţa neagră, fără documente justificative.

Pentru a asigura trasabilitatea medicamentelor şi pentru a reduce sarcina fiscală aferentă acestor venituri, cei în cauză ar fi înregistrat achiziţii fictive de medicamente de la societăţi afiliate sau cu comportament de tip fantomă.

În vederea însuşirii sumelor de bani provenite de la partenerii externi, persoanele bănuite ar fi creat circuite financiare prin care ar fi transferat sumele de bani în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii erau retraşi în totalitate în numerar şi restituiţi beneficiarului real.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 12 milioane de lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată şi impozitul pe profit.

Prin circuitul evazionist ar fi fost spălată suma totală de aproximativ 65 milioane de lei.

Activităţile se desfăşoară în cadrul unui dosar penal în care, în cursul lunii decembrie 2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală faţă de 74 de persoane fizice şi juridice bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză au fost emise 79 de mandate de aducere.

Sesizarea a aparţinut A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.