Poliţiştii au făcut, marţi (16 septembrie), un număr de 18 percheziţii la sediul Bibliotecii Metropolitane din Capitală şi la alte 17 adrese din Bucureşti,  Giurgiu, Ilfov şi Teleorman, într-un dosar cu un prejudiciu de aproximativ 5 milioane de lei, în care este vizat inclusiv directorul general al instituţiei.

Conducerea Bibliotecii Metropolitane,  (instituție care aparține de Primăria Capitalei), este bănuită de polițiștii Direcției de Investigare a Fraudelor că a cumpărat volume rare și a falsificat documente în care erau menționate achiziții de cărți obișnuite, au declarat marți pentru AGERPRES surse din Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). Conform surselor, perchezițiile efectuate marți dimineață în acest dosar au inclus sediul din strada Mendeleev al Bibliotecii Metropolitane,  iar în anchetă ar fi vizat chiar și directorul instituției. Achizițiile  de carte rară ar fi fost făcute prin intermediul unei fundații, din care ar fi făcut parte și directorul instituției.

În acest dosar , 16 persoane sunt  bănuite de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese și fals în declarații. IGPR  mai precizează că la cele 18 percheziții din Capitală și județele, Giurgiu,  Ilfov, Dâmbovița și Teleorman participă 130 de polițiști, 19 persoane urmând a fi duse la audieri.

Conform IGPR , Prejudiciul estimat până în prezent depășește 5 milioane de lei. În cauză s-a dispus prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra a 12 imobile evaluate la suma totală de 508.746 euro. Totodată, s-a instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri evaluate la suma de 5.485.000 lei.

La acțiune au participat ofițeri ai Direcției de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, precum și luptători SIAS-IGPR.  În acest caz s-a beneficiat de suportul de specialitate al SRI. (Jurnal)