Analiştii politici sunt de părere că  PDL-ul ar dori să opteze la apropiatele alegeri din Capitală pentru culoarea verde,  renunţând astfel la culoarea tradiţională: portocaliu. Experienţa de la parţialele din Neamţ ar putea fi folosită pentru Capitală, întrucât, spun aceiaşi analişti, “sensibilitatea alegătorilor la portocaliu este mare”, cetăţenii asociind tot mai des culoarea orange cu nenorocirea pe care portocaliii le-au adus-o de când s-au cocoţat la guvernare. Patru dintre candidaţi PDL au renunţat deja la culoarea portocaliu, ultimul fiind Adrian Rădulescu, ministru secretar de stat la Agricultură, un concetăţean de-al giurgiuvenilor din teritoriu, care şi-a justificat alegerea spunând că nu s-a acomodat, deocamdată, cu această culoare şi că foloseşte verdele, pentru că la originile sale, el este ţăran-agricultor.  Rădulescu, care  aspiră la un fotoliu de deputat de Neamţ, tocmai a împărţit votanţilor materiale de campanie, toate având culoarea verde. Pe bună dreptate atât jurnaliştii cât şi analiştii politici spun că PDL manipulează în mod vizibil alegătorii umblând  din casă în casă cu cioara portocalie vopsită în verde, pentru a împărţi cu generozitate pomenile electorale, sperând

a-i induce în eroare pe cei bătrâni şi pe cei mai puţin educaţi care, ca număr, nu sunt deloc de neglijat, la nivelul fiecărui judeţ. În opinia politologilor schimbarea de siglă nu influenţează neapărat votul cuiva, dar poate ameliora pornirile anti-pedeliste ale cetăţenilor. Portocaliul a ajuns  să provoace alergii. S-a ajuns până acolo încât după revoluţia cravatelor violet, astăzi destui oameni cultivaţi nu se mai îmbracă în haine portocalii de teamă să nu fie asociaţi cu partidul de guvernământ. Alţii sunt de părere că PDL-ul nu va renunţa definitiv la portocaliu, întrucât asta ar însemna pierderea unei părţi din identitatea partidului, schimbarea urmând a fi doar conjuncturală. La nivel european, toate partidele din familia populară din care face parte şi PDL-ul, folosesc culoarea orange!. Deşi mulţi dintre politicienii din opoziţie cred că asta este o prostie, analiştii spun că nuanţa siglei unei formaţiuni are o mare importanţă pentru cetăţeni, întrucât mulţi dintre oameni vor vota emoţional, creându-şi deja legături între imagine şi măsurile partidului. Revenind la alegerile din Capitală, în Bucureşti sensibilitatea faţă de portocaliu a electoratului este mult mai mare faţă de restul ţării. De aceea este foarte probabil ca în colegii să se încerce o schimbare, mai ales dacă experimentul domnului Rădulescu va da roade. Întrebat dacă acest demers al pedele-ului ar putea influenţa voturile la nivelul judeţului şi municipiului Giurgiu, purtătorul de cuvânt al organizaţiei judeţene a PNL Giurgiu, Ionel Muscalu, ne-a declarat: “Ceea ce vor pune PDL-işti în pungile verzi nu va putea schimba prea mult rezultatele alegerilor de la anul. Încă odată acest partid demonstrează lipsa maturitărţii politice. Sunt nişte oportunişti care în funcţie de politica momentului sunt ba portocalii ba verzi… Nişte cameleoni care mimează această aşa zisă  ecologizare europeană. Mă întreb ce se va întâmpla dacă în sezonul următor se va purta negrul naziştilor?”

Rămânând în acelaşi registru, avocatul Emil Vucă, vicepreşedinte PSD Giurgiu ne-a declarat scurt şi concis: “Lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba!”

JGR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here