Conform unui proiect de contract-cadru aferent anului 2010, Ministerul Sănătăţii doreşte să implementeze de la 1 aprilie un sistem centralizat, prin care românii vor trebui să se înscrie pe listele unei farmacii pentru a beneficia de medicamentele de care au nevoie.

Pacienţii se vor putea înscrie după publicarea legii în Monitorul Oficial pe listele unei farmacii pentru a putea ridica reţetele gratuite şi compensate. Primii vizaţi sunt cei cu afecţiuni cronice şi cei incluşi în programele naţionale de sănătate.

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Giurgiu, Florentina Popescu a opinat despre posibila noutate în domeniul farmaceutic: “Deocamdată totul este la stadiul de proiect, nu avem normele de aplicare a acestei legi. În momentul în care le vom avea, le vom pune la dispoziţia cetăţenilor şi prin intermediul ziarului dumneavoastră”.

Tot potrivit proiectului, dacă pacienţii vor avea nemulţumiri cu privire la relaţia cu farmacia pe listele căreia s-au înscris, o vor putea schimba după şase luni de la data înscrierii. Pentru schimbarea farmaciei, pacienţii vor trebui să respecte un procedeu similar celui de la medicul de familie adică să depună atât la farmacia pe lista căreia sunt înscrişi, cât şi la cea la care doresc să se înscrie, o cerere prin care solicită excluderea, respectiv înscrierea.

Farmaciile vor fi obligate, astfel, să raporteze la CNAS lista asiguraţilor care au optat pentru eliberarea medicamentelor de către unitatea respectivă, ori de câte ori apar modificări în cuprinsul acestuia, în funcţie de mişcarea lunară a asiguraţilor.

Bogdan VLADU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here