06-niculae_3e7ac5191c_bf79ccdafeDirectia Naționala Anticoruptie a început urmarirea penala împotriva patronului Interagro SA, Ioan Niculae , pentru instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani. Doi directori din Interagro sunt acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani, iar președinta societății și iubita lui Niculae, Nicoleta Tonciu , de complicitate la aceste infracțiuni.

 În comunicatul remis publicitatii vineri, 24 iulie 2015, procurorii susțin că, în perioada 2008-2009, între Interagro SA și o altă societate s-au desfășurat mai multe tranzacții comerciale având la bază prestații neexecutate, privind un contract de 10 milioane euro încheiat pentru realizarea de către firma respectivă a unor materiale promoționale ( brelocuri, post-it-uri și standuri ) pentru Interagro SA: „La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost ”trecute” formal prin societatea respectivă, pentru ca ulterior, la indicațiile acestuia, să fie externalizate într-o firmă de tip ”off shore” din Insulele Virgine”.

 În același dosar, Ioan Niculae și fostul președinte al Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu , ambii aflați în executarea unor pedepse de 2 ani și 6 luni și respectiv de 3 ani închisoare, după condamnarea din 2 aprilie 2015 în dosarul finanțării campaniei prezidențiale din 2009 a liderului PSD Mircea Geoană ,  sunt acuzați de cumparare de influență, respectiv, trafic de influență. Procurorii DNA acuză că miliardarul i-a promis „diferite foloase” șefului Consiliului Județean  Brăila, pentru ca acesta din urma să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Executivului, în vederea aprobării unei hotărâri de guvern.

 Iată care sunt acuzațiile DNA:În continuarea comunicatului nr. 1308/VIII/3 din 23 iulie 2015, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii: GHEORGHE BUNEA STANCU, fost presedinte Consiliu Judetean Braila, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influență; NICULAE IOAN, patronul grupului S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: cumparare de influenta, în formă continuata, instigare la evaziune fiscala și instigare la spălare de bani; TONCEA NICOLETA MARIANA – președinte al S C. INTERAGRO S.R.L., sub aspectul săvârsirii infractiunilor de: complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani; BARAC VIOREL, director general S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul savarsirii infractiunilor de: evaziune fiscala si spalare de bani; GUȚĂ ADRIANA, director economic S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul savarsirii infractiunilor de: evaziune fiscala si spalare de bani.

S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul savarsirii infractiunilor de: evaziune fiscala și spalare de bani.

 În ordonanta de efectuare în continuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2008 – 2009, între S.C. INTERAGRO S.A. si o alta societate specializata in productie agricola si tranzactii cu produse agricole, s-au desfasurat mai multe tranzactii comerciale ce au avut la baza prestatii neexecutate, privind contractul încheiat în luna august 2008, în valoare de 10.000.000 de euro. Obiectul contractului a privit realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A. de catre firma respectivă. La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost ”trecute” formal prin societatea respectivă, pentru ca ulterior, la indicațiile acestuia, să fie externalizate într-o firma de tip ‘off shore’ din Insulele Virgine.

Încheierea si derularea contractului de prestari servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. si societatea respectiva s-a facut prin intermediul suspectilor Barac Viorel si Guta Adriana, care au semnat contractul si s-au ocupat de înregistrarea documentelor financiar-contabile pentru a crea aparenta de indeplinire a prestatiilor.

Suspectii au beneficiat de ajutorul suspectei Toncea Nicoleta Mariana care, din dispozitia suspectului Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea platilor către firma respectivă. Circuitul financiar de spălare a banilor proveniti din evaziune fiscală a fost initiat si coordonat de suspectul Ioan Niculae si a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 11.438.169 lei, reprezentand TVA în sumă de 6.886.550 lei si impozit pe profit în suma de 4.551.619 lei.  În prima parte a anului 2009, suspectul Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A., a initiat si desfasurat activitati de corupere, fiind vizati functionari publici si înalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de îngrășăminte chimice, cu consecință directă în beneficiul financiar al grupului INTERAGRO.

Persoanele care au acceptat influența suspectului Ioan Niculae, au încercat prin activitati de ”lobby” sa determine promulgarea unei asemenea Hotarâri de Guvern, deși se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de ”subvenționare”. Măsura de sprijin avuta în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene, iar consecința directa era ca suma necesară unei asemenea facilități fiscale nu putea fi prevazută în proiectul Legii bugetului de stat.  În acest context, suspectul Ioan Niculae i-a promis suspectului Gheorghe Bunea Stancu, președinte al Consiliului Județean Brăila, în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului României în vederea aprobării Hotărârii de Guvern.

 Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzatiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. (Jurnal)