Recentele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu seamănă panică în toată ţara, atât în rândul bugetarilor, cât şi în cel al şomerilor şi pensionarilor. Deja, marile confederaţii sindicale anunţă mişcări masive de protest, iar pensionarii sunt decişi să iasă în stradă. Ce măsuri a decis, însă, preşedintele României?

Bugetarii – salarii mai mici cu 25%

Reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din România cu 25%. Şeful statului spune că această măsură trebuie luată de la 1 iunie. Preşedintele a mai spus că toate salariile vor fi reduse cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie. Cu toate acestea, „Guvernul va completa diferenţa care este sub 600 de lei. Deci salariul minim pe economie, care va fi luat în considerare, este salariul din sectorul privat şi, dacă prin diminuarea de la 705 lei, cât este în sectorul bugetar, cu 25% se ajunge sub 600 lei, nu va scădea salariul minim sub 600 lei. Guvernul va lăsa salariul minim în vigoare aşa cum este, pentru economia reală”, a spus Traian Băsescu.

De asemenea, preşedintele a declarat că, până la sfârşitul anului, şefii de instituţii au obligaţia să-şi facă selecţia în vederea concedierilor, să îi păstreze pe cei mai buni angajaţi, şi nu clientela politică, în aşa fel încât, în anul 2011, menţinân-

du-se fondul total salarial şi în speranţa creşterii economiei, salariile să poată reveni la cele pe care le au acum. Rezultatul evaluărilor asupra eficienţei funcţionarilor va trebui să fie gata până la sfârşitul lunii decembrie.

Pensii scăzute cu 15 procente

Reducerea fondului de pensii cu 15%. În ceea ce priveşte pensiile, Guvernul îşi va menţine transferul de 1,7 miliarde de euro la fondul de pensii, dar pentru acoperirea pensiilor la nivelul actual ar mai trebui circa încă 500 de milioane de euro, care nu există, potrivit şefului statului. Băsescu a adăugat că, având în vedere că aceşti bani nu există, „este previzibilă o reducere a pensiilor cu 15%”.

Subvenţii reduse masiv

Reducerea masivă a subvenţiilor. Preşedintele a mai anunţat că se va proceda la reducerea masivă a subvenţiilor, iar banii recuperaţi din subvenţii vor fi alocaţi strict acelor cazuri care în mod real au nevoie de sprijin financiar.

El a oferit exemplul sistemului de încălzire din Bucureşti, care beneficiază de subvenţii masive din partea Primăriei Capitalei, dar şi a bugetului de stat. Indiferent de veniturile pe care le au, toţi cetăţenii din Bucureşti şi firmele racordate la sistemul centralizat primesc încălzirea subvenţionată. În aceste condiţii, subvenţiile globale vor fi sistate şi se va acorda subvenţie doar celor care au nevoie de ea.

Programe sociale reanalizate

Reanalizarea celor 16 programe sociale care funcţionează la nivelul întregii ţări. „În România funcţionează 16 programe sociale, marea lor majoritate aplicate înainte de alegeri – de la acordare de pampers, până la venitul minim garantat. Ele funcţionează atât de independent unul de altul, încât sunt persoane care cumulează 4-5 ajutoare din diverse programe, astfel încât le convine să stea acasă fără nici o problemă şi câştigă mai bine decât unul care merge la serviciu”, a atras atenţia Traian Băsescu. Toate cele 16 programe sociale vor fi reanalizate în aşa fel încât ele

să-şi atingă ţinta şi nu să devină surse de venit fără muncă. În cazul salariaţilor Guvernului care se află şi în consilii de administraţie, veniturile pe care le obţin ca reprezentanţi ai statului vor fi impozitate cu procente foarte mari pe care le va stabili Executivul.

În condiţiile în care Giurgiu este, din punct de vedere economic, ”mort”, anunţul preşedintelui Băsescu cade ca un trăznet pentru giurgiuveni. Şi aceasta pentru că mai bine de trei sferturi dintre cei care au şansa de a mai avea, încă, un loc de muncă în Giurgiu lucrează în instituţii bugetare şi, deci, sunt loviţi din plin de măsurile anunţate. Imediat după ce preşedintele a făcut publice măsurile decise, am contactat câtiva din politicienii locali, dar şi reprezentanţii unor sindicate (din păcate, foarte slab reprezentate la nivelul judeţului Giurgiu). Iată care au fost declaraţiile celor contactaţi de noi:

Mădălin Voicu, deputat de Giurgiu: ”De mult timp mi-am propus să nu mai comentez în niciun fel acţiunile acestui preşedinte… Ceea ce vreau să văd acum – şi sunt chiar foarte curios – este cum va reacţiona populaţia… În condiţiile în care Băsescu îşi bate joc de o naţiune întreagă, fără jenă şi fără ruşine, sunt foarte curios ce atitudine va lua acest popor de… oameni de Neanderthal… sau nici nu ştiu cum să-l mai numesc… l-au votat şi ales de două ori la rând…de aceea, v-am spus, ceea ce vreau să văd acum este cum vor reacţiona românii. Cât despre Băsescu… nu cred că mai merită vreun strop de atenţie… Oricum, cred că pentru giurgiuveni va fi foarte greu… Orice s-ar spune, chiar dacă nu am ieşit în presă să mă laud, am încercat tot timpul să fac tot ce pot pentru giurgiuveni, pentru că eu nu uit că îi reprezint acolo, în Parlament… Despre asta, însă, vom vorbi cu altă ocazie…”

Ionel Muscalu, administrator public al judeţului: “Am stat de vorbă până acum cu peste 200 de oameni referitor la această decizie. Mă întreb şi eu acum, tu, Traian Băsescu, ai vrea să trăieşti într-o ţară condusă de Traian Băsescu?! Zicea că îşi va da demisia dacă ţara intră în criză. Să şi-o dea, şi să plece împreună cu întreaga clientelă politică”, a spus Ionel Muscalu, acesta menţionând şi faptul că “grecii au salarii de 2000 de euro, dar, cu toate astea, au ieşit în stradă să îşi ceară drepturile. Un român obişnuit are un salariu lunar de 200. Solicităm Guvernului să aibă bun simţ şi să îşi dea demisia”.

Fostul secretar de stat în ministerul Muncii a mai declarat că acţiunile din ultima vreme ale Guvernului Boc şi ale preşedintelui Traian Băsescu reprezintă “un atac la demnitatea tuturor românilor, cu excepţia camarilei proprii. Tatăl meu, care o pensie de 6 milioane, m-a întrebat de ce trebuie să plătească el, şi ceilalţi pensionari, pentru incapacitatea şi încăpăţânarea preşedintelui şi a Guvernului”.

Vasile Mustăţea, senator PNL: ”Situaţia de azi a României este atât de gravă datorită faptului că nu s-a acţionat la timp, şi că bugetul statului a ajutat clientele politică, nicidecum cetăţeanul. Se demonstrează iată, astăzi, că Traian Băsescu a sacrificat ţara pentru a avea succes la alegerile din 2009. Prin măsurile anunţate, Băsescu încearcă să facă o favoare sectorului privat. Crede că aducerea sub pragul sărăciei a românilor va avea succes în sectorul privat; uită faptul că datorită măsurilor Guvernului, 200.000 de firme au falimentat în ultimii ani”. Extrem de înverşunat, senatorul PNL a avut puterea să facă haz de necaz: “Băsescu vine acum şi spune că de vină pentru situaţia creată este Tăriceanu, care între 2005 şi 2008 ar fi angajat 100.000 de oameni în sistemul bugetar. Cred că dacă se va gândi mai bine, Băsescu îl va găsi vinovat pentru subminarea economiei pe Burebista, care ar fi dat foc domeniului viticol, nimic nu mă mai miră la dumnealui”.

Vasile Mustăţea, crede că aceste diminuări ale salariilor bugetarilor îi va determina pe funcţionari să încalce legea. “De ce să diminuăm fondul de salarii cu 25%, şi să nu diminuăm achiziţiile publice cu 25%? Pentru că fondul de salarii nu le aduce guvernanţilor beneficii?” s-a întrebat Vasile Mustăţea.

„Prin aceste măsuri va fi eliminat (şi) ajutorul pentru încălzire. Mă gândesc cu groază la iarna următoare. Îmi revin în memorie iernile de dinainte de 1989, atunci când toţi dormeam cu câte două perechi de trening pe noi, şi mă gândesc de asemenea la acele burlane scoase pe fereastra fiecărui apartament. Ne vom întoarce la acele vremuri. Băsescu le-a tras ţeapă românilor, nu i-a tras în ţeapă pe interlopi aşa cum a promis în campanie”, a conchis senatorul giurgiuvean.

Petre Pană, liderul sindicatului din Finanţe: “În primul rând, vreau să vă spun că suntem solidari cu toate organizaţiile sindicale din ţară. Am solicitat tuturor membrilor sindicatului nostru să-şi exprime punctul de vedere cu privire la aceste recente declaraţii, urmând ca luni, 10 mai să centralizăm toate revendicările primite, pe care ulterior le vom face publice. La momentul apariţiei declaraţiilor preşedintelui Băsescu, reprezentanţii sindicatului SED LEX se aflau reuniţi la Sinaia într-o şedinţă a Consiliului Unional, şedinţă care şi-a suspendat toate punctele stabilite anterior pe ordinea de zi, analizând acum declaraţiile preşedintelui.”

Ionel Trăistaru, liderul Sindicatului din învăţământ Giurgiu: ”Nici nu vreau să comentez aceste măsuri… evident că nu avem cum să fim mulţumiţi. Noi, conform Legii 221, am câştigat procesele intentate Guvernului, avem hotărâri judecătoreşti care trebuie puse în practică. Adică, vorbim despre majorarea veniturilor, câştigată, aşa cum spuneam, pe cale legală… Ceea ce se discută acum, la nivel naţional… Nici nu pot să mă gândesc la diminuarea salariilor, în condiţiile în care, dacă nu se vor pune în aplicare acele hotărâri judecătoreşti despre care vorbeam, dascălii declanşează greva generală de la 1 iunie… Cred că preşedintele Băsescu şi-a încălcat grav atribuţiile, pentru că avem, totuşi, un prim-ministru, există – cel puţin teoretic – ideea de dialog social… dacă se va rămâne la această idee, dacă aceste măsuri vor fi, totuşi aplicate, sunt convins că românii o să iasă în stradă.

Şi asta pentru că de măsurile anunţate de Traian Băsescu sunt afectaţi nu numai bugetarii, ci şi pensionarii şi şomerii, adică cea mai mare parte a populaţiei României. Nu vreau să par că văd lucrurile în negru, dar cred că e foarte posibil ca, în scurt timp, şi România să aibă soarta Greciei….”

REDACŢIA

1 COMENTARIU

  1. Este clar ca nu ne mai putem baza ca romanul nu se mai poate baza pe pensia primita de la stat de mult. Acum, prin taierile salariale vedem ca salariul nu ne mai poate asigura un trai din care sa putem trai. Avem nevoie de activitati care sa ne aduca venituri suplimentare sau chiar propriul nostru business.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here