pescuit-delta-dunarii-605xAntreprenorii din România pot să ceară fonduri europene pentru afaceri în domeniul pescuitului şi acvaculturii, în noi sesiuni în valoare totală de 32,1 milioane de euro, deschise în Programul Operaţional Pescuit (POP) 2014-2020.

Potrivit unui anunţ emis de Autoritatea de Management POP 2014-2020, în perioada 19.12.2016-16.02.2017, ora 17.00, se depun propuneri de proiecte pentru a fi finanţate din următoarele linii de bani europeni ajunse la a doua sesiune:

MĂSURA IV.4 – PRELUCRAREA PRODUSELOR PESCĂREŞTI ŞI DE ACVACULTURĂ – fonduri totale disponibile: 45.172.000 lei

MĂSURA I.6: DIVERSIFICAREA VENITURILOR ŞI NOI FORME DE VENITURI – 4.517.200 lei

MĂSURA II. 2 – INVESTIŢII PRODUCTIVE ÎN ACVACULTURĂ – 135.516.000 lei.

Prin Măsura IV.4, aplicanţii pot solicita până la un milion de euro pentru făbricuţe de produse pescăreşti. Concret, afacerile care pot fi finanţate din aceste fonduri trebuie să fie în:

– prelucrarea produselor pescăreşti şi de acvacultură care contribuie la economia de energie şi reduc impactul asupra mediului sau care privesc tratamentul deşeurilor;

– prelucrarea produselor pescăreşti şi de acvacultură care îmbunătăţesc siguranţa, igiena şi condiţiile de muncă;

– prelucrarea subproduselor pescăreşti şi de acvacultură care rezultă din prelucrarea principală;

– produse de pescărie noi sau îmbunătăţite;

– şi altele.

Valoarea eligibilă nerambursabilă a proiectului va fi de maximum 1 mi-lion de euro, iar valoarea eligibilă minimă poate fi de 5.000 de euro. Intensitatea sprijinului nerambusabil este de 50% pentru IMM-uri, astfel că valoarea eligibilă totală a unui proiect este de maximum 2 milioane de euro.

Prim Măsura I.6, se pot acorda ajutoare nerambursabile de maximum 75.000 euro şi minimum 2.500 euro, pentru microîntreprinderi şi firmele mici şi mijlocii, care trebuie să contribuie cu jumătate din proiect. În cadrul acestei scheme de finanţare, antreprenorii pot să facă diverse investiţii:

– investiţii la bordul ambarcaţiunilor de pescuit;

– turismul pentru pescuitul cu undiţa;

– restaurante;

– servicii de mediu aferente pescuitului;

– activităţi educaţionale care privesc pescuitul.

Prin Măsura II. 2, pot fi accesate până la 2 milioane de euro pentru crescătorii de peşte. Microîntreprinderile şi IMM-urile pot primi până la 50% din valoarea totală a proiectului, în timp ce firmele mari vor beneficia de fonduri europene în valoare de maximum 35% din total. Valoarea totală a proiectului nu poate depăşi 4 milioane de euro.

(Jurnal)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here