Oana Pruna Oana Prună, o tânără giurgiuveancă originară din comuna Stoenești, reprezintă, fără îndoială, dovada vie a veridicității și valabilității în zilele noastre, a celebrului proverb : ”Meseria e brățară de aur”, utilizat ,cu precădere , în perioada regimului comunist. Deși, în prezent, această sintagmă pare să devină desuet , dacă luăm în calcul comoditatea și lipsa de implicare a tinerilor, care vor doar ”recompense” financiare, fără a depune nici cel mai mic efort, pentru cei care într-adevăr își prețuiesc meseria, cum este și cazul Oanei, satisfacțiile și bucuriile nu întârzie să apară.

        La numai 25 de ani, Oana este maestru în cofetăria franțuzească la nou-inaugurata cofetărie ”Pâinilă” din centrul municipiului. Șeful său, patronul Adrian Cândea, a supranumit-o ”Il fenomeno”, datorită priceperii și pasiunii sale în prepararea prăjiturilor.  Oana a venit în Giurgiu, fără nicio ”pilă” sau cunoștință, în căutarea unui loc de muncă – ne spunea Adrian Cândea.  Am angajat-o la brutărie și între timp mi-am dat seama de potențialul acestei fete muncitoare și ambițioase și am trimis-o la un curs de cofetar din București. Acum ea este maestru în cofetăria franțuzească.  De menționat că maestrul-cofetar care a pregătit-o mi-a declarat cu sinceritate că Oana a fost cel mai bun cursant pe care l-a avut până acum, ba chiar că a fost mai bună decât el pe vremea când aabsolvit aceste cursuri, în urmă cu mulți ani… Oana intenționează chiar să creeze un produs de cofetărie propriu, pe baza tuturor cunoștințelor acumulate până acum în acest domeniu, ne mai spunea Adrian Cândea.

        Din discuțiile purtate de jurnaliștii publicației noastre cu tânăra maestru-cofetar, am aflat că aceasta a fost impresionată încă de la prima ”întâlnire” cu laboratorul de cofetărie, de ”universul” prăjiturilor, realizând, astfel, că acest domeniu o reprezintă și o poate împlini din punct de vedere profesional. Mai mult, Oana și-a dorit încă de la început să schimbe ceva, să aducă un plus nou, totalmente natural și sănătos pe piața de prăjituri din Giurgiu și chiar a reușit, pentru că dulciurile pe care le pregătește cu atâta drag sunt într-adevăr superioare calitativ și unice în oraș.

        Întrebată care sunt ”ingredientele” necesare în clădirea unei cariere de succes, indiferent de domeniul ales, Oana ne-a mărturisit că fără muncă intensă, ambiție, pasiune și dorință de perfecționare, meseria practicată devine o corvoadă mult prea apăsătoare, care, cu siguranță, nu va conduce la împlinirea profesională la care toată lumea, îndeosebi tinerii, visează. Pentru tânăra giurgiuveancă, satisfacția profesională depășeste granițele profitului material, regăsindu-se cel mai pregnant în reacțiile pozitive ale oamenilor care îi gustă prăjiturile: Atunci când pot citi pe chipurile oamenilor o mică bucurie după ce au savurat o prăjitură pe care am preparat-o, pentru mine este suficient. Aceste reacții reprezintă motivația mea și îmi generează un sentiment extraordinar, ce mă îndeamnă să continui, să perseverez, să excelez…

        Pentru profesionalismul, ambiția, perseverența și pasiunea de care dă dovadă, tânăra expertă în cofetăria franțuzească, publicația ”Jurnal giurgiuvean” îi conferă Oanei Prună, titlul de ”Omul săptămânii”, urându-i mult succes, putere de muncă și cât mai multe prăjituri care să poarte marca talentatei noastre giurgiuvence!

(Nicolau Teodora)

 

 

1 COMENTARIU

  1. Dacă ati pune lângă poza de mai sus o poză din alt ziar local,în care o giurgiuveancă a fost pusă de către oamenii de ordine să adune cojile de semințe aruncate pe jos,am avea imaginea paralelei dintre”Meseria brățară de aur ” și”Omul care …nu sfințește locul”! Cu precizarea că meseria de maistru-cofetar este la mare căutare,mai ales acum,în condițiile economiei de piaţă.Dar și să pregătești acasă tot ce iți poftește inima nu e de ici de colo,când în București de exemplu,la o cofetărie de cartier cea mai ieftină prăjitură costă 4 lei,iar kilogramul de tort -de la 45 de lei în sus.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.