John Robert „Joe” Cocker  născut la 20 mai 1944  a murit cu câteva zile înainte de Crăciun ( 21 decembrie 2014),  răpus de un cancer la plămâni la vârsta de 70 de ani, după o carieră muzicală de peste 4 decenii. Cocker a fost un cunoscut cântăreț de rock și blues englez, care a activat și concertat mai ales în Statele Unite. A devenit popular în anii ’60 prin vocea sa specifică, incredibil de adaptabilă multor genuri muzicale, timbrul său inconfundabil de bariton-bas, și mișcările sale scenice, energice și spasmodic.A realizat 40 de albume muzicale și a fost distins cu Premiul Grammy în anul 1983, pentru melodia „Up Where We Belong”. Joe Cocker a concertat și în Romania în 2013 și ar fi urmat să revină în vara anului 2015.

Cocker va rămâne o legenda a muzicii, ce va dăinui în mintea și sufletele multor generații, învingând prin talentul său, efemerul , cântecele sale urmând a  fi păstrate în eternitate.

John Robert Cocker a urcat pe scena pentru prima dată la vârsta de 12 ani. În adolescență, era deja un star în           pub-urile din Sheffield, orașul său natal. În paralel, muncea ca instalator. A cunoscut celebritatea, odată cu versiunea proprie a unei piese Beatles – „With a little help from my friends”.

Paul McCartney: „Imi amintesc când el și Denny Cordell au venit la studioul din Saville Road și mi-au cântat varianta lor. A fost absolut uimitor.”

Ringo Star a fost printre primele vedete care i-au adus un omagiu cântărețului: „La revedere și Dumnezeu să-l binecuvânteze, dragoste și pace. R”, a scris, pe Twitter, fostul membru al trupei The Beatles.

De asemenea, Ronan Keating a publicat un mesaj pe Twitter: „O mare tristete sa aud ca Joe Cocker a murit. Ce voce strălucitoare și unică. Pace”. O alta reacție a venit din partea cântărețului și compozitorului Frank Turner, care a scris pe Twitter: „Trist ca Joe Cocker a murit. Un cântareț incredibil”.

Steven Tyler, solistul trupei Aerosmith, este unul dintre numeroșii artiști care au ținut să aducă pe Twitter un ultim omagiu cântărețului Joe Cocker: „Te-am iubit cu toții mereu, ne vei lipsi întotdeauna. Odihnește-te în pace, Joe!”.

Talentul său primește recunoașterea internațională în 1969, când Cocker a urcat pe scena Festivalului Woodstock. Prestația l-a făcut un star în Statele Unite. Miscările parcă spasmodice de pe scena și vocea guturală, dar capabilă de inflexiuni de o mare sensibilitate, au devenit „marca” Joe Cocker.

În 1986, a interpretat o melodie intrata în istoria filmului. „You can leave your hat on” a fost inclusă pe coloana sonoră a senzualei pelicule „9 saptamani și jumatate” și a devenit un lait-motiv în cluburile de striptease.

Duetul lui cu Jennifer Warnes, „Up Where we belong„, ce se afla si pe coloana sonoră a peliculei „Ofiter si Gentleman„, a fost laureata cu un premiu Oscar si cu un trofeu Grammy. Într-o carieră ce depășeste 4 decenii, Joe Cocker a îmbinat cu succes ritmul blues cu soul și rockn’roll, păstrandu-și mereu inconfundabilă amprenta personală.

„Încerc sa fac muzica ce se înscrie în linia vremurilor, însă în adâncul inimii, sunt un artist rhythm and blues, nu am schimbat asta în ultimii 30 de ani”, spunea regretatul artist. A lansat 22 de albume de studio și a ținut spectacole în fața a milioane de oameni din toată lumea.

Joe Cocker a cântat și în Romania de patru ori. Prima oară a venit la noi în țară în 2005, iar anul trecut fanii români au avut șansa să-l vadă din nou pe scenă.

Cocker s-a stins la îndrăgită lui ferma din Colorado și  a avut-o alături pe soția lui, Pam, cea care a fost lângă el în ultimii 36 de ani… (Allex EcKo)

1 COMENTARIU

  1. Miscarea scenica a lui Joe Cocker era „la moda” in anii’70 intr-un club din Braila(„Rubin”),iar melodia „With A Little Help From My Friends”era una dintre piesele de rezistenta!Cine este fan formatia Phoenix va fi observat ca si Mircea Baniciu avea o miscare scenica asemanatoare cand era solistul vocal al formatiei,in perioada de inceput.Era vremea cand un cantaret nu prea se misca pe scena ,canta in direct(live) si era complet dependent de microfon,mai mult,erau si niste limite impuse mai ales cand spectacolul era televizat.
    „Live Unchain My Heart”,”You Can Leave Your Hat”,”You Are So Beautiful” sau „Noubliez Jamais”,in care apare si actrita Caterine Deneuve,sunt cateva melodii -videoclipuri pe care un fan Joe Cocker si le poate face cadou in a treia zi de Craciun!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.