Am asistat, recent, la un circ ieftin, marca Oana Zăvoranu, personaj obscur din can-can-urile media din ultimii ani. De la moartea mamei sale, a găsit-o, brusc, spiritul creștinesc. Ba, chiar a și invadat-o. Astfel că, atunci când e vorba de câte o pomană legată de mama sa, Marioara Zăvoranu, musai să se lase cu păruială, cu poliție și, cel mai important, cu multe, foarte multe camere de filmat.

De altfel,  Oana Zăvoranu se pare că a reinventat noțiunea de parastas, cu o lună înaintea Crăciunului aceasta oferind „cadouri” doamnelor și domnișoarelor care s-ar potrivi la „măsură” cu ea. Valoarea „donațiilor”: circa 200.000 de euro! Pă bune? Hai fată că suma asta e la mișto!

Într-o zi de miercuri (halal zi de făcut „parastas”) bruneta cu aere de divă a anunțat că le invită pe femeile care „au măsuri XS și S, sau care poartă 37-38 la pantof, vor găsi ceva care să li se potrivească”. Invitația era pentru apartamentul pe care ea, împreună cu actualul iubit, îl închiriaseră, undeva pe calea Dorobanților.

Zis și făcut. Sute de oameni, de toate vârstele (și mărimile) au stat la coadă în fața casei Zăvorancei, iar de la ora anunțată (ora 15,00), aproape două mii de femei se luptau pe viață și pe moarte pentru a obține cea mai bună haină.

„Poliţiştii au fost chemaţi la locuinţa Oanei de către vecini pentru a calma atmosfera şi a-i linişti pe oamenii care  „vânau” haine mai asiduu decât reducerile din perioada Black Friday. Unele doamne au fost împinse şi au căzut, dar s-au ridicat la scurt timp şi au continuat să „lupte” pentru hainele dorite. Femei de toate vârstele s-au strâns la colțul blocului în care Oana Zăvoranu închiriase un apartament, pentru a obţine fie o poşetă, fie o bluză sau, în cel mai rău caz, o pereche de pantofi purtaţi de câteva ori.”au scris ziarele tabloide în ziua „parastasului”.

Bineînțeles, aceiași polițiști au „păzit” și traficul care, la o oră de vârf, fusese blocat pe una dintre arterele importante din Capitală. Fără, însă, a lua vreo măsură de sancționare a celei vinovate de balamucul provocat.

Culmea e că, după ce sutele de muieri ahtiate după „țoale” de firmă s-au îmbrâncit, s-au păruit ori s-au călcat în picioare pentru „oferta” Oanei Zăvoranu, la scurt timp au apărut primele  obiecte de vânzare pe OLX: cizme, papuci și sandale la prețuri fără concurență, toate „NOI, nouțe” purtate de Oana Zăvoranu”.

Dincolo de orice urmă de umor, rămâne gustul amar al unei impotențe a autorităților care au vegheat, de la distanță sau chiar de aproape, la blocarea unei artere  de circulație importante din centrul Capitalei.

(Anna Lincă)