Urmare a acuzaţiilor aduse de organizaţia judeţeană PNL, primarul comunei Oinacu, Mircea Pencea, reacţionează, solicitându-ne publicarea punctului său de vedere. Iată ce spune Mircea Pencea:

”La Oinacu a început un proiect de împădurire…”

”În comuna Oinacu, începând cu data de 23.11.2010 se desfăşoară lucrări de împădurire a unei suprafeţe de 36,5 ha, lucrări derulate în cadrul Programului de îmbunătăţire a calităţii mediului, prin împădurirea terenurilor agricole degradate, conform coordonatelor din proiectul tehnic ”Reconstrucţie Ecologică Forestieră pe terenuri degradate în perimetrul de alimentare CIORĂRIE şi MALU ROŞU, comuna Oinacu, judeţul Giurgiu”. În calitate de primar al comunei Oinacu, m-am ocupat, încă din 2006, de acest proiect, am întâmpinat foarte multe greutăţi, dar, prin perseverenţă, am reuşit şi, în ciuda tuturor obstacolelor întâmpinate, l-am pus în practică, realizând, astfel, un mai vechi vis al meu.

Acest proiect a fost câştigat de firma S.C. THE MONEY CHANNEL CONSULTING S.R.L., care s-a prezentat cu o echipă de muncitori în după-amiaza zilei de 23.11.2010 în comuna Oinacu, echipă ce a fost cazată la şcoala din satul Braniştea, unde, în prezent, nu mai învaţă decât copiii de grădiniţă. Trebuie menţionat faptul că muncitorii nu au acces în corpul de clădire în care învaţă copiii, acesta fiind încuiat de educatoare. De asemenea, mai trebuie menţionat că şcoala din Braniştea nu mai este folosită, toţi elevii fiind acum la şcoala din Oinacu, în urma procesului de comasare; de altfel, nu mi-aş putea permite vreodată să cazez aceşti muncitori în şcoală, dacă acolo s-ar fi desfăşurat cursuri; mai mult decât atât, în sălile de clasă nu mai există nici un fel de mobilier, iar muncitorilor li s-a dat totul în primire pe bază de proces verbal de către viceprimar.

”Muncitorii au fost agresaţi, iar Poliţia nu a intervenit…”

Regret faptul că în a doua seară un grup de simpatizanţi ai organizaţiei PNL Oinacu, din satul Braniştea au intrat peste aceşti muncitori să-i bată; mai concret, în ziua de 24 noiembrie, în jurul orei 19.30, am fost sunat de unul din inginerii care răspund de această împădurire şi care s-a prezentat cu echipa, care m-a informat că un grup de persoane din satul Braniştea a intrat în şcoală peste muncitori să-i bată. Imediat, am sunat la 112 şi am cerut ajutor, după care, împreună cu viceprimarul, am mers imediat la şcoala din Braniştea. Când am ajuns acolo şi am coborât din maşină, numitul ŢÎRCĂ FABIAN, cum ne-a văzut, a plecat imediat. Am mers la muncitori în şcoală şi aceştia mi-au spus că au intrat în şcoală peste ei două persoane, care au început să-i înjure şi le-au spus nu au ce căuta în şcoală şi că nu le trebuie pădure în comună. Norocul lor a fost că omul de serviciu era în şcoală cu dânşii, i-a identificat şi le-a spus să iasă afară, că nu au ce căuta acolo, însă imediat s-au strâns mai mulţi şi au început să strige la uşă să iasă afară la bătaie, dacă au curaj. Muncitorii nu au răspuns acestor provocări şi s-au încuiat în şcoală, până ce am ajuns acolo împreună cu viceprimarul. Văzând că nu vine nimeni de la Poliţie, am sunat din nou la 112 şi, după aproximativ o oră, a apărut şeful de post din Oinacu; i-am spus ce s-a întâmplat şi care sunt oamenii care au intrat în şcoală. De altfel, atât în seara zilei în care au venit muncitorii, cât şi a doua zi, îl atenţionasem să aibă grijă, să nu avem probleme cu muncitorii cazaţi, întrucât fusesem avertizat de mai mulţi localnici din Braniştea că anumiţi oameni ai PNL nu sunt mulţumiţi că se plantează pădure şi sunt rău intenţionaţi. Regret faptul că nu am văzut să se ia vreo măsură de Poliţie cu aceste persoane, nici până astăzi; şi nu numai acum, niciodată, pentru că este vorba de oameni din PNL. Vreau să informez, pe această cale, cetăţenii comunei că, de o perioadă de timp, suntem sunaţi, atât eu, cât şi viceprimarul, în fiecare noapte pe telefon cu număr ascuns de anumite persoane, de la care nu se înţelege ce vor. Am reuşit să le identificăm şi am trimis câteva adrese la Poliţia Oinacu, însă nu s-a luat nicio măsură, iar aceştia continuă să sune; la fel s-a întâmplat şi în seara cu scandalul cu muncitorii. Practic, acum sunt nevoit să închid telefonul pentru a reuşi să mă odihnesc dar, dacă Doamne fereşte, se întâmplă vreun eveniment grav în comună (de exemplu, un incendiu) nu pot fi informat… Poate că cineva din Poliţia Judeţeană va citi aceste rânduri şi va veni la Oinacu să rezolve situaţia…

”Aceşti oameni nu deranjează pe nimeni…”

Revenind la incidentul de la Braniştea, în seara zilei de 26 noiembrie a apărut pe postul TV Valahia, la televiziunea PNL fostul deputat Ujeniuc, care a început să mintă pe post că eu am mers în judeţul Caraş Severin şi că m-am dus peste zări şi în nu ştiu ce coclauri să angajez muncitori şi nu am creat locuri de muncă, începând să se întrebe ce-o fi în mintea acestui primar, pentru că această împădurire se deruleaază cu fonduri de la Uniunea Europeană. De asemenea, a mai spus că în Consiliul local s-ar fi propus să se angajeze oameni din comună… o altă minciună, deoarece în Consiliul local nu s-a discutat niciodată despre angajarea unor oameni din comună, pentru că, în acest proiect, Primăria este achizitor, şi nu executant. Proiectul de împădurire nu se realizează cu fonduri de la U.E., cum a minţit domnul Ujeniuc, fiind derulat prin Fondul de Mediu. Dacă va citi contractul, domnul Ujeiuc o să vadă clauzele şi faptul că eu nu am nicio calitate de a face angajări. O altă minciună a fost aceea că domnul Ujeniuc a spus că muncitorii nu au un comportament bun, iar părinţii nu îşi mai aduc copiii la grădiniţă. Îl informez pe domnul Ujeniuc că aceşti muncitori pleacă la muncă dimineaţa la 6.45 şi se întorc seara la 17.30, iar în acest interval în şcoală rămân doar două persoane care se ocupă de treburile gospodăreşti, având un comportament foarte bun. Am discutat cu educatoarea de la Braniştea şi cu mamele copiilor, care mi-au spus că nu sunt deranjate în niciun fel de prezenţa muncitorilor, locul de cazare al acestora fiind total separat de grădiniţă. Le-aş recomanda acestor mame să nu se mai ia după minciunile celor rău intenţionaţi, pentru că le fac rău propriilor copii; de altfel, chiar educatoarea mi-a spus că, de când au venit muncitorii, în curtea şcolii este mult mai multă curăţenie. Împreună cu viceprimarul, am stat de vorbă cu vecinii şcolii, care ne-au spus acelaşi lucru: muncitorii nu deranjează pe nimeni.

”Până în 2008, eram capabil, acum nu mai am nimic în cap?”

Domnule Ujeniuc, acum înţeleg eu de ce spune lumea prin Giurgiu că, atunci când vorbiţi dumneavoastră la televizor, schimbă postul sau închid televizorul… De când sunt la Primăria Oinacu am demonstrat, domnule Ujeniuc, că am ceva în cap, nu aşa cum aţi spus dumneavoastră că nu am nimic în cap, iar asta se vede în comună şi am să vă dau doar câteva exemple: drumurile realizate prin programul SAPARD, introducerea apei curente, introducerea fibrei optice în comună, o Primărie nouă, am ajutat bisericile din Oinacu şi Braniştea pentru consolidare şi chiar am construit una nouă în satul Comasca… exemple aş putea să vă dau multe, dar mă opresc şi vă spun că eu nu fac ce face organizaţia PNL din Oinacu, care, în ultimul timp, împreună cu utilaje şi muncitori de la Direcţia Drumuri Judeţene au tăiat plopi de pe DJ 507 fără nicio autorizaţie, i-au depozitat în incinta fostului CAP Braniştea, la domnul Anculescu, după care, cu maşinile Consiliului Judeţean, i-au distribuit către simpatizanţii PNL fără nici un act, dar şi la bisericile şi adunările adventiste din comună. Tot cu maşinile Consiliului Judeţean s-a transportat balast, la fel, la bisericile şi adunările adventiste din comună, dar şi la simpatizanţi PNL.

Eu îl întreb pe domnul Ujeniuc, când venea înainte de campania din 2008 la mine la poartă şi mă felicita pentru realizările din comună, atunci aveam ceva în cap şi acum nu mai am pentru că nu am trecut la PNL? Încă din 2000, când am devenit primar, nu m-am ocupat de politică, ci de gospodărirea comunei şi am demonstrat că nu am un program normat şi sunt în mijlocul oamenilor permanent. Eu nu sunt în campanie, cum sunt domnii de la PNL, care au intrat, practic, prin aceste fapte, în campanie electorală şi nici nu am făcut ce fac ei – să cumpăr voturi; eu nu cumpăr votul cetăţenilor, şi în fiecacre campanie nu le-am cerut decât să iasă la vot, nu să mă voteze pe mine.

Primăria Oinacu are pe rol la Judecătoria Giurgiu, încă din anul 2008, un proces cu demolarea unei clădiri din parcul Braniştea şi domnul Ţîrcă Fabian (zis Virgil) merge prin comună şi spune tuturor că are relaţii la Judecătorie şi că va amâna accest proces până în 2012… poate aude şi ministrul Justiţiei şi ministrul Igaş ce se întâmplă la Giurgiu… Ei se laudă continuu că au bani şi mă termină şi-mi vor face dosar să nu mai candidez în continuare.

”Acuzaţiile de abuz sunt aduse de oameni care nu ştiu despre ce este vorba”

În ziua de 30.11.2010, domnul Ţîrcă Fabian şi domnul Burtavel Laurenţiu au venit cu TV Valahia să filmeze la şcoala Braniştea şi seara a aruncat prin comună, împreună cu un alt tânăr din comună, bilete scrise la calculator să se uite seara la ora 19 cetăţenii la TV PNL, să vadă conferinţa de presă a PNL Oinacu şi, ce să vezi, a vorbit tocmai femeia care face curăţenie la domnul Burtavel acasă, venită recent în comună şi o altă femeie care frecventează sediul PNL, domnul Burtavel şi domnul Gogoneaţă, care au început să spună că nu am adus la cunoştinţa cetăţenilor, făcând un abuz că am cazat muncitorii în şcoală. Eu am informat cetăţenii comunei că încep lucrările de împădurire şi, mai mult, Consiliul local a aprobat, printr-o hotărâre, acordul-cadru de asociere cu Consiliul Judeţean, în care domnul Dedeu Dănuţ, consilier PNL, a fost preşedinte de şedinţă, şi unde se prevedea că cel care coordonează implementarea proiectului este Consiliul Judeţean, care întocmeşte documentaţia de achiziţie publică, organizează şi deruleaază procedura de achiziţie publică şi realizarea lucrărilor în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind achiziţiile publice. Comuna Oinacu se obligă să încheie contractul de execuţie a lucrărilor cu executantul, în baza licitaţiei efectuate de coordonator şi să pună la dispoziţia executantului perimetrul de amelioare supus lucrărilor liber de sarcini. În aceeaşi hotărâre se mai spune că primarul este responsabil de proiect şi de ducerea la îndeplinire şi colaborarea cu coordonatorul de proiect, lucru pe care l-am făcut, dar consilierii de la PNL nu ştiu nici ce votează, pentru că lor nu le este gândul la comună şi merg la TV PNL doar ca să mintă cetăţenii comunei. Domnul Gogoneaţă, care a vorbit numai minciuni, nu vine la timp la şedinţele Consiliului local pentru că trebuie să termine cursele clandestine cu oameni pe care îi încarcă din faţa Postului de Poliţie Oinacu. Îl interesează mai mult transportul de oameni ilegal decât şedinţele Consiliului local. Domnul Ggoneaţă a spus că le plătim mâncarea, transportul şi că este mizerie… numai minciuni; ei nu ştiu bine nici unde se plantează pomii… mai bine ar merge să vadă cum muncesc aceşti oameni şi pe urmă să vorbească. De asemenea, a spus că se aduce apă de la vecini… nu ştie nici că şcoala este racordată la apă curentă… că la toaletă este mizerie… Eu îi spun domnului Gogoneaţă că, din discuţiile cu educatoarea şi cu părinţii, am aflat că elevii nu au mers niciodată şi nici nu merg la acea toaletă şi, dacă vrea, să ia legătura cu educatoarea şi cu părinţii copiilor şi să vadă că acesta este adevărul… nimeni nu îi deranjează pe copii pentru că, aşa cum am spus, ziua oamenii nu sunt în şcoală şi nici nu au acces în grădiniţă.

”Şcoala nu este folosită, ca urmare a procesului de comasare, pe care nu eu l-am decis…”

După ce s-a filmat am fost sunat de mai mulţi cetăţeni ai satului Braniştea, care erau nemulţumiţi şi mi-au spus că s-au ascuns pentru că nu le convine ca aceşti consilieri să filmeze; m-au întrebat ce vor, de fapt, domnii Ţîrcă şi Burtavel? Nu le convine că s-au făcut drumuri gratis, că s-a băgat apă pe degeaba, aum se face pădure pe degeaba şi ei nu vor nimic… Acestea sunt exact cuvintele folosite de oamenii din Braniştea; mai mult, educatoarea mi-a spus că s-a ridicat tonul de cei care au venit să filmeze să spună ce vor ei, iar femeia le-a răspuns că ea nu face politică şi nu e frumos ceea ce fac. Cine vrea să filmeze în şcoala de la Braniştea, sau oriune altundeva în comună, să o facă oricând; eu ştiu că am întreţinut permanent şcolile din comună şi voi continua să o fac, şi nu eu sunt cel care a decis comasarea şcolilor; se ştie că directorul şcolii, care face tot politica PNL, împreună cu profesorii şi învăţătorii au luat această decizie în Consiliul profesoral. Personal, am trimis câteva adrese Inspectoratulu şcolar, în care am arătat că nu sunt de acord cu comasarea şcolilor, atât eu, ca primar, cât şi Consiliul local.

”Indiferent de piedici, dezvoltarea comunei va merge mai departe!”

Eu îi rog pe consilierii PNL, care, în frunte cu domnul Burtavel, fac toată ziua numai reclamaţii, să se oprească, pentru că au speriat toţi salariaţii din Primăria Oinacu, dar şi toate instituţiile din Giurgiu şi mai bine să facă ceva pentru comunitate; în toate acele reclamaţii sunt scrise numai minciuni şi ei văd că nicio instituţie de control nu le-a dat dreptate. Aceşti consilieri nu trec pe la Primărie decât la şedinţele Consiliului local, în restul timpului ocupându-se numai de reclamaţii. În plus, fac astfel de reclamaţii şi copiilor mei, la toate instituţiile posibile; au ajuns aceşti consilieri PNL să meargă la Bucureşti după fiul meu, să vadă ce lucrează şi ce face în Bucureşti… Îi rog pe cei din conducerea organizaţiei PNL a judeţului Giurgiu să analizeze această situaţie şi să-mi lase familia în pace, pentru că eu am demonstrat că nu fac politică, ci mă ocup de gospodărirea comunei, iar ei, prin faptele pe care le fac, fac rău întregii comunităţi şi crează o imagine proastă PNL-ului. Am ajuns să cred că oamenilor din PNL le pare rău de realizările mele din comună, dar de aceea sunt aici şi m-am angajat să continui dezvoltarea comunei, de aceea le spun că este o necesitate această împădurire; este proprietatea Primăriei şi este, de asemenea, o mare realizare pentru comuna Oinacu şi pentru locuitorii ei. Trebuie spus că pentru acest program de împădurire au fost depuse proiecte de aproximativ jumătate din comunele judeţului, dar de câştigat, au câştigat decât două: Colibaşi şi Oinacu, ceea ce, cred eu, spune multe… Le mulţumesc cetăţenilor care m-au felicitat pentru acest proiect, care au înţeles importanţa lui şi le spun că, indiferent de piedici, nu mă voi opri aici şi voi continua cu alte proiecte pentru dezvoltarea comunei. Şi, pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, le urez tuturor cetăţenilor comunei Oinacu multă sănătate, sărbători fericite, La mulţi ani şi DUMNEZEU să ne ajute în continuare!”

Cristina MOISE

5 COMENTARII

  1. pencea minte.este cel mai mare mincinos.eu am copilul la gradinita branistea si a adus 50 de tigani in scoala ,care miros ingrozitor si merg la aceasi wc cu copiii nu este normal trebuia sa gaseasc alta solutie.nu a intrebat nicio mamica daca este de acord cu cazarea acelor oameni in scoala si nici pe vecini,acei tigani practic au devastat scoala,si sotul meu nu are loc de munca si el aduce alti oameni la munca la noi in comuna.rusune pencea

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.