Recent, redacţia noastră a fost contactată de un grup de elevi ai clasei XI A din cadrul Colegiului Naţional „Ion Majorescu”. Aceştia ne spuneau, la vremea respectivă, că şi-au luat inima în dinţi ca urmare a unui alt material publicat de „Jurnalul giurgiuvean” cu puţin timp în urmă, în care era prezentat un caz similar la Şcoala cu clasele I – VIII „Mihai Eminescu” din municipiul nostru. Ce se întâmplase, de fapt, la clasa XI A?

Profesoara de limba franceză, Mariana Stăncescu, era acuzată de faptul că ar fi dat întregii clase, cu doar câteva excepţii, nota doi în catalog, pe motiv că nu ar fi avut posibilitatea de

a-şi procura un manual, „Tout va bien”. E drept, manualul respectiv este destul de greu de găsit, atât în Giurgiu, cât şi în Bucureşti, dar, în opinia contestatarilor, lipsa manualului nu ar fi trebuit să fie un motiv pentru asemenea pedeapsă! Profesoara incriminată, Mariana Stăncescu, ne declara, recent, cu privire la aceste acuzaţii: „Mai repede părinţii copiilor cred că au un rol important în acest, să nu îl numim, scandal. Mai mult, eu am participat la şedinţa cu părinţii în care aceştia din urmă invocau motivul pentru care nu ar fi procurat manualul „Tout va bien”: nu mai este obligatoriu, şi nu au considerat necesar, aşa cum au procedat şi la alte materii, unde nu li s-a reproşat nimic copiilor! După părerea mea, eu, ca şi profesor de limbă străină, am nevoie la clasă de suportul manualului, prin texte şi exerciţii ce se găsesc în acel manual. Repet, este vorba despre un manual de limba franceză, nu de vreo carte sau de vreo culegere! Eu nu i-am obligat pe elevii mei să cumpere pe comandă acest manual, ci le-am recomandat să îl caute la seriile anterioare, în aceste condiţii putân-

du-şi-l achiziţiona chiar şi la jumătate de preţ. Sunt, la clasa XI A, câţiva care au manifestat interes, care

l-au cumpărat, sau dacă nu au găsit acest manual, au găsit posibilitatea de a-l xeroxa. Adevăratul motiv pentru care aproape toată clasa a primit nota doi în catalog la materia pe care o predau este însă altul: ignoranţa de care dau dovadă în timpul orelor, în pregătirea temelor sau chiar a motivului pentru care vin la şcoală. Eu nu am pedepsit niciodată greşelile de exprimare, sau orice altă greşeală legată strict de limba franceză, dar aveam nevoie de o modalitate de a-i responsabiliza pe aceşti elevi!”. Din cele declarate de profesoara de limba franceză, dar şi de unii elevi ai clasei XI A, unii dintre cei pedepsiţi cu nota doi ar fi minţit în faţa părinţilor în legătură cu adevăratul motiv al primirii notei cu pricina, minciuna ieşind la iveală odată cu o şedinţă cu părinţii la care a fost invitată profesoara de limba franceză. Mai mult, directorul Colegiului, Ion Baiarac, ne spunea, despre profesorul Mariana Stăncescu, că „este un cadru didactic cu multă experienţă, care nu poate fi acuzat decât de faptul că îşi face meseria!”.

D.C.

8 COMENTARII

 1. chiar nesimtita profesoara asta
  oare parinti de ce nu fac drumuri la inspectorat sa fie luat de la clasa
  asemnea tupeu profesoral nu gasesti decat in romania

  afara profesoru este coleg pt elev si nu sluga cum cred acesti nesimtiti de profesori mai ales cei de franceza
  aratati mi unu zdravan la cap in giurgiu de franceza
  cine cunoste stie despre ce vb
  luati masuri dragi parinti si nu lasati lucrurile asa

 2. Cred ca in acest caz elevii nu au dreptate. Mare minune ca voi care v-ati exprimat opinia pana in acest moment sa nu fiti chiar din cei incriminati. Mai invatati si la romana cate ceva, oameni buni, ortografie, litere mari, un limbaj mai civilizat, poate fara acele simboluri pe care doar tineretul il intelege (sa nu mi-o luati in nume de rau). Cat despre clasa respectiva, poate ca vor gandi ca acest eveniment reprezinta un imbold, un impuls care sa le induca ideea ca nu sunt atat de bine mai pregatiti pentru viata precum cred si ca, desi sistemul roman de educatie are lacunele lui, va umple goluri pe care ei nu le pot acoperi decat foarte greu singuri. Nici profesoara nu a actionat corect din ce este descris in articol, ca de obicei adevarul este undeva la jumatate.

 3. Pot afirma ca dansa este un profesor exemplar si nu ar nedreptati pe nimeni dintr-un asemenea motiv. Consider ca persoanele care nu au nici macar o idee despre incident sa nu isi mai dea cu parerea intr-un mod atat de sa il numim „nepotrivit”. Dansa este diriginta mea si ma mandresc cu asta. Niciodata nu a avut alta pretentie de la elevii dansei decat sa ii acorde atentia care i se cuvine la ore si sa isi arate interesul prin participarea la acestea.

 4. si eu am avut-o ca profesoara pe d-na Stancescu si este cel mai bun profesor everrrr…:) si daca elevii au luat nota 2 a fost pt k o merita….in ziua de azi elevii nu manifest nici un interes limbilor straine si ceea ce e mai rau…parintii cred orice minciuna cu care copii vin aksa…

 5. Au ajuns elevii sa dea lectii unor profesori care isi fac meseria.
  S-au obisnuit sa nu faca nimic doar sa stea pe facebook si sa posteze tot soiul de nerozii intr-o limba doar de ei cunoscuta.Nu ii intereseaza decat distractiile.Isi afiseaza poze din cluburi, cu multe sticle pe masa si mult fum…Banuiesc, ca aceia sunt nemultumiti ci nu cei care mai au o farama de bun simt si dorinta de a invata cat de cat.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.