scannerepenale-1497434344Fiscul caută bani pentru scannerele din Vămi. După ce a sesizat organele de urmărire penală că scannerele din vămi nu funcţionează, ANAF a început demersurile pentru repararea dispozitivelor. Însă până când aparatele vor fi funcţionale, va mai trece mult timp în care contrabandiştii vor trece nestingheriţi prin vămi. Aceasta ar putea fi o explicaţie a aşteptărilor îndelungate în vămi, lucrătorii vamali fiind obligaţi să controleze ”manual” autovehiculele ce trec prin aceste puncte.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât ţara noastră are cea mai lungă graniţă extracomunitară din Uniunea Europeană. Însă Fiscul nu a explicat de ce a durat atât de mult până când a făcut ceva în privinţa scannerelor, deşi situaţia era cunoscută.

După ce a descoperit că doar unul din 15 scannere din vămi funcţionează, ANAF a sesizat premierul şi a făcut plângere penală pentru că reparaţia la aceste aparate nu a mai fost efectuată de ani buni.

Aproximativ două milioane de euro (!) costă instalarea unui singur scanner într-un punct de trecere a vămii, iar întreţinerea lui înseamnă o cheltuială de peste zece mii de euro anual.

În lipsa aparatelor, graniţele României sunt vulnerabile în faţa contrabandiştilor, spune producătorul acestora. După efectuarea sesizării penale, în cadrul ANAF s-a constituit un grup de lucru pentru rezolvarea situaţiei.

Fiscul ar putea realoca bani pentru întreţinerea scannerelor şi cumpărarea altora noi acolo unde este cazul, însă vor mai trece câteva luni până când acestea vor funcţiona din nou.

(Jurnal)