Miercuri, 11 iulie, Primăria comunei Băneasa solicita, printr-o adresă, Instituţiei Prefectului să intervină pentru dezamorsarea unei situaţii fără precedent. Ce se întâmplase de fapt? În urmă cu câţiva ani, Iulia Căpăţînă domiciliată în Bucureşti, a cumpărat aici o gospodărie pe care a transformat-o într-un adăpost de câini, neautorizat însă, în care sunt adăpostite aproape 300 de patrupede. Da, nu exagerăm! Un motiv serios de îngrijorare pentru locuitori, care de atunci s-au tot plâns de riscul izbucnirii unei epidemii, reclamând mirosurile pestilenţiale degajate în zonă, dar şi pericolul iminent pe care aceste animale îl reprezintă pentru sănătatea cetăţenilor şi copiii acestora. Deşi publicaţia noastră a mai relatat acest caz, autorităţile de atunci nu au întreprins nimic. Bănesenii, exasperaţi, au ajuns în mai multe rânduri la altercaţii cu protectoarea câinilor, care au culminat în noaptea de 10 spre 11 iulie cu o adevărată răscoală, lucru ce a pus pe jar autorităţile locale. Femeia s-a apărat, spunând că ea reprezintă o asociaţie din Norvegia al cărei obiect de activitate este protecţia animalelor. Conform declaraţiilor d-lui Dorin Cornoiu, expert al Corpului de control al Prefectului, după acest conflict de stradă Iulia Căpăţână a chemat personal un reprezentant al asociaţiei ce îi oferă de mai multă vreme sprijin financiar pentru adăpostirea patrupedelor. Stupoare, însă! Reprezentantul norvegian s-a închinat văzând în ce condiţii sălbatice erau hrăniţi şi adăpostiţi câinii.

Într-o curte nu prea mare, în care cele 300 de patrupede îşi făceau nevoile pe unde apucau, trona un mare maldăr de oase (vezi foto) ce aproape fierbeau în praful curţii, la cele aproape 40 de grade, cât arăta termometrul la ora prânzului.  Din declaraţiile comisiei de constatare din cadrul Prefecturii Giurgiu, femeia (de etnie rromă) îşi creşte propriul copil, în vârstă de doar doi anişori, în mijlocul acestei haite, condamnându-l pur şi simplu la moarte. Plin de bube, micuţul se hrăneşte şi creşte printre celelalte animale.

Stând de vorbă cu sătenii, aceştia ne spuneau că Iulia Căpăţână foloseşte acest adăpost ca pretext pentru a primi bani şi foloase din partea unor asociaţii internaţionale de protecţie a animalelor. Oamenii sunt exasperaţi de lătrăturile şi scheunatul necontenit, fie zi,  fie noapte, a acelei garnizoane canine, temându-se de temperaturile din aceste zile care, după cum se ştie, schimbă comportamentelor acestor animale, transformându-le deseori în adevărate fiare. Echipa de control a Prefecturii a mai constatat, totodată, lipsa apei şi a hranei (oasele nu sunt de ajuns pentru hrana unor animale!), cât şi existenţa unui adăpost inadecvat unei asemenea activităţi.

Curios este şi refuzul Iuliei Căpăţână de a vaccina câinii pe motivul că ele au fost vaccinate anterior, deşi nu deţine niciun act medical în sprijinul acestei afirmaţii. Câinii nu au carnete de sănătate, fiind îngrijiţi empiric şi departe de condiţiile impuse în comunitatea europeană. Sperăm că demersul nostru jurnalistic, alături de cel al Prefecturii, va conduce la o soluţie în cel mai scurt timp, mai ales că la o distanţă mică, la Uzunu, se găseşte un adăpost modern, intens mediatizat de presă, unde animalele şi-ar putea găsi un loc propice pentru viaţă şi hrană, sub controlul autorizat al unor specialişti în acest domeniu.

Iată cum absenţa unei legislaţii limpezi în acest sens, lipsa fondurilor pentru un proiect menit să sprijine autorităţile locale de a controla acest fenomen, dar şi lipsa de reacţie a cetăţenilor, a condus la apariţia unor astfel de cazuri ca cel de la Băneasa. Un aspect care mai adaugă imaginii ţării noastre un element deloc fericit, transformând-o într-un land controlat de cerşetori, hoţi şi… maidanezi!

T. Florian

1 COMENTARIU

 1. Asa se da de lucru HINGHERILOR IMPUTITI, prin pasivitatea si indolenta CRIMINALA a Consiliului Judetean Prahova si a spiridusului de casa al lui Mircea Cosma, Badaranescu Iulian:

  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=264385213668057&set=a.264385033668075.47620.100002897426879&type=1&relevant_count=17&ref=nf

  Suntem ignorati. Suntem defaimati. Se folosesc cele mai abjecte metode de tip securisto-stalinist pentru ca opinia publica sa nu aiba cunostinta de realitatile oribile ale societatii romanesti. Crima organizata controleaza TOTUL (deocamdata nu si Internetul in totalitate, dar sigur le-ar surade sa se extinda) iar populatia este o turma de oi dusa la taiere si careia i s-a inoculat ca este firesc sa calce SI peste cadavrele animalelor de companie in drumul catre abatorul destinelui nostru colectiv!

  Servicii secrete, partide politice, zeci de mii de mardeiasi („jandarmerie”, „Politia locala”, etc), mass-media si un simulacru de „justitie” sunt angajate ca paza de corp pentru cel mai abject grup de crima organizata din Istoria omenirii: HINGHERII!

  Se intampla peste tot, in zeci de mii de cazuri pe teritoriul tarii, doar pentru faptul ca nu putem sa impunem ca taxele si impozitele sa ne parvina sub forma de bunuri si servicii (controlul ratei de reproductie al animalelor domestice ar fi doar unul dintre serviciile firesti, alaturi de EDUCATIE si planing familial, printre altele!) in loc sa fie deturnate de grupari criminale, ai caror exponenti ne sfideaza si ne umilesc de la inaltimea diplomelor si tehnologiilor care le sunt puse la dispozitie de un sistem profund ticalos:

  Marina Visan:

  about an hour ago
  Serene (20 photos)

  la ora la care postez acest album aceasta fetita abandonata in buricul centrului Ploiestiului poate nici nu mai este acolo unde am pozat-o. Am asezata la un chiosc de ziare unde stiu ca va fi protejata pana la ora 18:00 a acestei zile de marti 17.07.2012.

  Este sfanta Marina in calendarul ortodox si patroana numeleui meu s-a gandit sa-mi lase un cadou astazi in fata scarii mele… Dar nu apreciez cadoul pentru ca stiu f bine ca mare lucru nu pot face sa-l pastrez!!! doar sa-l imortalizez. Este fata, este undeva la 8-10 saptamani si arata ca un plus pufos de culoarea clasica a labradorilor. Cine poate face ceva pentru sufletul ei sa imi lase mesaj privat si/sau sa distribuie macar pozele. Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.