În dimineaţa zilei de marţi 11 septembrie, anchetatorii DIICOT au descins în casa şefului de la Vama Călăraşi, acesta fiind cercetat pentru trafic de combustibil alături de mai multe persoane care fac parte dintr-o reţea de evazionişti. Printre cei citaţi în acest caz se află şi persoane din Giurgiu.

Aşa cum scriau site-urile mai multor cotidiene din ţară, Ion Voicu, şeful vămii Călăraşi a fost percheziţionat marţi dimineaţă de către procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Crimă Organizată. Anchetatorii susţin că şeful vămii este implicat într-un dosar de trafic de combustibil care era vândut în ţară fără a se plăti accizele către stat. Ion Voicu mai este cercetat şi într-un dosar despre legăturile pe care acesta le avea cu fostul şef ANAF, Sorin Blejnar. Care este amestecul Giurgiului în tot acest caz?   Procurorii DIICOT Călăraşi şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat 33 de percheziţii în locuinţe şi sedii ale unor societăţi comerciale din judeţele Călăraşi, Constanţa, Sibiu, Prahova, Alba, Vâlcea, Bucureşti şi Giurgiu  pentru destructurarea unei grupări, printre care se află şi alţi angajaţi de la Vama Călăraşi, ce a prejudiciat statul cu 5 milioane de euro prin trafic cu motorină.

Potrivit comunicatului DIICOT, cei cercetaţi ar fi constituit “o grupare vizând prejudicierea bugetului de stat prin sustragerea de la plata accizelor aferente operaţiunilor comerciale efectuate cu motorină Euro 5, comercializată pe piaţa internă. În fapt, membrii grupării au achiziţionat cantitatea de peste 11.000 tone motorină Euro 5, în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu şi motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi.

În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale, care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip „fantomă”, fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele. Activitatea grupării a fost sprijinită de funcţionari vamali din cadrul DJAOV Călăraşi, prin efectuarea unor controale formale la societăţile comerciale implicate şi prin asigurarea unor spaţii necesare funcţionării societăţilor.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 5 milioane de euro. Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Călăraşi şi IPJ Călăraşi, având sprijinul BCCO Bucureşti, BCCO Alba şi BCCO Constanţa “ conform celor prezentate de colegii de la EvZ.  Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI şi DGIPI.

Jurnal Press

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.