cristina olteanuPentru eliberarea de copii/extrase de pe/din documentele aflate în păstrarea şi administrarea Biroului Judeţean al Arhivelor Naţionale (BJAN) Giurgiu, la Biroul de Relaţii cu Publicul al instituţiei, în anul 2016, au fost înregistrate 434 de solicitări, din care circa 85% au fost solicitări făcute de persoane fizice. 

Desigur, nu pare a fi un număr prea mare, însă complexitatea lor din ce în ce mai ridicată a acestora compensează numărul lor relativ redus, ne-a declarat directorul BJAN Giurgiu, Cristina Olteanu.

Domnia sa ne-a mai precizat că numărul solicitărilor este în scădere faţă de anul precedent, cele mai multe fiind depuse pentru eliberarea de copii de pe acte notariale, sentinţe ale instanţelor de judecată, extrase din registrele de stare civilă/registre agricole sau registre de rol fiscal, documentaţii referitoare la exproprierea unor imobile/terenuri etc. în baza hotărârilor Consiliului de Miniştri şi a decretelor Consiliului de Stat, planuri de colectare a cerealelor, autorizaţii de construire, documente privind construirea blocurilor de locuinţe sau a altor obiective de utilitate publică, adeverinţe de vechime sau documente care să facă dovada încadrării în grupe de muncă, certificate de calificare, extrase din documente şcolare, etc.

Din perspectiva scopului, aproximativ 70% sunt cereri formulate în vederea stabilirii dreptului de proprietate. Petenţii solicită cu precădere documente ce le sunt necesare, de regulă, la ANRP, notariat, instanţă, OCPI, primării, serviciul de evidenţă a persoanelor, casa de pensii/alte instituţii, etc., ne-a mai spus Cristina Olteanu.

În ceea ce priveşte media de vârstă a solicitanţilor, ni s-a precizat că aceasta variază. Ni se pot adresa cetăţeni cu vârste începând de la cea a maturităţii şi până la peste 80 – 90 de ani. Nu vârsta face selecţia petenţilor ce se adresează instituţiei noastre, ci scopul pentru care ei o fac, a mai menţionat directorul BJAN Giurgiu.

Jurnal

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here