Vorbind despre condițiile din Penitenciare, în urma protestelor angajaţilor din sistem, precum şi pe tema salariilor grefierilor, care ameninţă cu proteste, Ministrul Justiției, Tudorel Toader  spunea că problema condiţiilor de detenţie din penitenciare este „una de sistem, aproape istorică” și că ea nu durează  de multă vreme.

El a precizat  că în prezent în penitenciarele din România sunt încarcerați 22.884 de deţinuţi, în timp ce în sistemul penitenciar sunt încadraţi 12.795 de funcţionari cu statut special.

„Numărul deţinuţilor se află pe un trend descendent. Numărul zilnic al celor care ies din penitenciare este mai mare decât al celor care intră. Nu înseamnă că trebuie să aşteptăm ca problema din penitenciar să se rezolve în chip natural prin această scădere progresivă, de aceea luăm în continuare măsuri”, a  mai spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a susținut că starea de recidivă din România scade, potrivit statisticii, 1.219 deţinuţi fiind eliberaţi la termen prin aplicarea legii privind recursul compensatoriu şi 4.532 de deţinuţi fiind eliberaţi condiţionat.

Toader  s-a ferit  să vorbească însă și despre ce se întâmplă cu cei care ies din Penitenciare și ce pericol constituie unii dintre aceștia pentru comunitățile în care se întorc.

Care este situaţia la Giurgiu…

Conform unui rãspuns transmis publicaţiei “Jurnal giurgiuvean” de cãtre reprezentanţii Penitenciarului de Maximã Siguranţã Giurgiu, de la data intrãrii în vigoare a Legii recursului compensatoriu, din unitatea de detenţie giurgiuveanã au fost eliberate, etapizat, un numãr de 137 de persoane, 22 dintre acestea numai de la 1 ianuarie 2018.
“Conform datelor statistice centralizate la nivelul unitãţii, de la începutul anului 2018 au fost liberaţi condiţionat un numãr de 13 deþinuţi iar în anul 2017 au fost liberaţi condiţionat un numãr de 61 de deţinuţi. Comparând primele douã luni din anul 2017 (16 deþinuþi liberaţi condiţionat) cu primele douã luni ale anului 2018 (9 deþinuţi liberaţi condiţionat) se constatã o scãdere a numãrului de deţinuţi liberaţi condiţionat”, se aratã în rãspunsul celor de la Penitenciarul Giurgiu.
În ceea ce priveşte situaţia recidivelor, la Giurgiu, cel puţin, nu s-au constatat, pânã în prezent, asemenea cazuri.

(Jurnal)