Modificarea legislaţiei cu privire la acordarea ajutorului pentru încălzire familiilor cu venituri reduse a determinat scăderea beneficiarilor.

Conform spuselor lui Laurenţiu Ionescu, directorul interimar al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS), din cei 4.000 de beneficiari înregistraţi în municipiu anul trecut, se observă o scădere cu 50% a acestora, numărul beneficiarilor fiind de 2.011.

“Nu cred că giurgiuvenii o duc mai bine. Scăderea este generată de modificarea legii. Pentru a beneficia în această iarnă de ajutorul de încălzire este nevoie şi de actul de proprietate al locuinţei. Ori în Giurgiu sunt destule cazuri ale unor persoane care locuiesc fără forme legale” a declarat Laurenţiu Ionescu.

Cu toate că “numărul şmecherilor” care încearcă să fenteze legea este destul de mare, nu toţi cei care nu se mai regăsesc în noile liste sunt de condamnat. Başca faptul că nivelul de trai şi puterea de cumpărare a românilor scade pe zi ce trece.

“Există un caz chiar pe strada părinţilor mei. Într-o curte locuiesc trei bătrâne, fiecare cu câte o căsuţă dărăpănată. Sunt bolnave, nu prea au cum să se întreţină, nu are cine să aibă grijă de ele. Au primit o moştenire în urmă cu mulţi ani de la părinţi. Dar actele pe proprietate, pe cele trei căsuţe nu există. Ori au fost pierdute, ori nu au fost actualizate, ori nici nu au existat vreodată. Este o situaţie inedită, însă pur şi simplu instituţia noastră nu are cum să acorde acel ajutor deşi în mod sigur ar fi necesar” a relatat Laurenţiu Ionescu.

O altă modificare a noii legi constă în faptul că banii pentru aceste ajutoare se plătesc lunar şi nu pe întreaga perioadă aşa cum se obişnuia până acum. Schimbarea i-a lovit în moalele capului pe cei care nu fac parte din sistemul centralizat. Giurgiuvenii care locuiesc la case, şi care evident că nu au bani, nu au decât să îşi cumpere din lună în lună lemne pentru foc; iar dacă s-ar întâmpla ca banii să întârzie din cauza birocraţiei şi haosului de la nivel central ar putea îngheţa în propriile case.

Directorul interimar al AJPS recunoaşte că modificare, nu este cea mai fericită, însă aduce în discuţie misiunea dificilă a Guvernului care trebuie să reziste în continuare crizei economico-financiare.

Până în acest moment, aproape 60.000 de giurgiuveni beneficiază de ajutor de încălzire, peste 80% provenind din mediul rural.

“Instituţia noastră a plătit 23,5 miliarde de lei vechi pentru cei 57.670 de beneficiari. Numărul acestora ar putea fi mult mai mare în această lună, dat fiind faptul că noi am efectuat această plată pentru luna noiembrie” a încheiat Laurenţiu Ionescu.

Bogdan VLADU

1 COMENTARIU

  1. sa va fie rusine de presa comunista condusa de tiranul basescu si prea curva boc pai nu sunteti informati boilor
    eu am fost sa fac ajutorul si nu pot ca nu sunt proprietar, mama ,tata sunt morti de 10 ani si sa deschid succesiunea ma costa 30 de milioane vechi .am fost la giurgiu nord sa depun actele si au zis ca nu pot sa le depun ca nu sunt proprietar sa dea Dumnezeu sa SE DUCA DUPA TATA COPII VOSTRI DE PORCI NEINFORMATI CE SUNTETI SI MAI SCRIETI SI TREITI CU TIRANUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here