553544ac682ccff8a412180b

 O imagine tulburătoare a dat ocolul lumii în doar câteva ore. Doi pescari turci au filmat câțiva membri ai Pazei de Coastă din Grecia care înțepau o barcă gonflabilă în care se aflau mai mulți imigranți…

Conform agențiilor de presă străine, scena a fost filmată undeva între coasta turcă si arhipelagul Dodecanez. Pescarii turci au  văzut  o mica vedeta apartinând Pazei de Coasta a Greciei care se apropia de ambarcatiune, în apele teritoriale turce. Barca abia se tinea la suprafata, atât de plină era. Continuând să filmeze, pescarii i-au văzut  înțepând cu o prăjină barca de cauciuc, ce se dezumfla…. după care vedeta greacă s-a  îndepărtat  în mare viteză.
Pescarii turci s-au grăbit să salveze  pasagerii, jumătate dintre ei fiind deja în apă, deși le-a fost teamă că autoritățile s-ar putea întoarce să le ceară socoteală. Conform acelorași surse  victimele acestui incident vorbeau  în arabă și strigau după ajutor. Pescarii  au adunat în ambarcatiunea lor femei și copiii,  pentru a-i conduce la mal…

 Iată scene care vorbesc lesne despre caracterul autorităților elene. Sunt reprezentanții unui stat care de curând se răscula împotriva măsurilor de austeritate impuse de CE. Aceleași autorități care au primit în cele din urmă circa 60 de miliarde de euro pentru relansarea economiei, într-o țară în care cetățenii nu prea  se omoară cu munca, hai să fim cinstiți, trăind din negoț  și turism, muncile grele fiind făcute tot de către imigranți.

Un stat în care salariul mediu este de 6-700 de euro, iar un pensionar  primește în medie 1000 de euro pentru a se odihni la bătrânețe…Un stat  din cauza  căruia contribuțiile României ca și ale altor state vor crește… pentru a ajuta Grecia!

Atenție, am redat, iată, mentalitatea și caracterul unora dintre autoritățile elene și în niciun caz  comportamentul  grecilor , un popor cald, deși extrem de vanitos (Ce vreți, a fost leagăn al civilizației!), dar  ospitalier  atunci când în joc există o miză; un tărâm care a devenit de ani buni principala destinație a conaționalilor noștri. În privința modului cinic în care autoritățile elene încearcă să se lapede de asaltul  miilor de refugiați care fug din Siria și Afganistan pe calea apelor , este mult de comentat , apropos de morala creștină, de dragostea de aproapele și a.m.d.

Cu siguranță însă , soluția trebuie să vină din Cancelariile Europei și nu din vârfurile ascuțite ale obiectelor menite să le împiedice  imigranților , în mod cinic, criminal aș zice, acest exod fără sfârșit . Soluția nu este aceea de a-i  condamna  la moarte, ci a le găsi o cale de supraviețuire între granițele propriilor națiuni.

 Am auzit și în Giurgiu uneori această părere periculoasă că i
migranții ne subminează șansele noastre de câștig, locurile de muncă, micșorându-ne procentul de supraviețuire…Totul este fals.  Nimic nu este adevărat din toate astea. Mai degrabă  singurul exercițiu pe care ar trebui să-l facem pentru a înțelege ce se petrece cu acești oameni ar fi acela de a ne ne pune în situația lor. Cum v-ați simți ca la strigătul vostru disperat după ajutor, cineva să vă înțepe barca în care vâsliți, cu speranța de a găsi un țărm, o casă, o familie, un prieten…?

(Tincu Florian)