Noul director al Spitalului judeţean de Urgenţă Giurgiu este dr. Elena Dinu. Domnia sa a fost instalată din data de 16 octombrie (2009) în locul fostei directoare economice care a asigurat pentru o perioadă interimatul în această funcţie. Noul director pare să mulţumească majoritatea personalului medical al Spitalului tocmai prin faptul că în acest post a luat loc un medic şi nu un finanţist, un specialist care – aşa cum declarau unii – cunoaşte mai bine problemele din sistemul medical, tratându-le mai realist. Aşa cum v-am obişnuit, după fiecare nouă numire într-un post, stăm de vorbă cu proaspătul numit încercând să aflăm ce şi-a propus şi care sunt primele măsuri pe care ar dori să le întreprindă. „Tocmai datorită faptului că am condus până nu demult, din poziţia a doua, e adevărat, o instituţie de grad zero, am pretenţia ca lucrurile să funcţioneze la fel ca acolo” – ne declara dr. Elena Dinu, în dialogul încropit de noi între două audienţe pe care nou numita directoare doreşte să le respecte cu sfinţenie.

„Mai întâi va trebui impuse nişte reguli care, la rândul lor, vor trebui respectate de toată lumea şi nu numai de câţiva, reguli netratate ca pe nişte reguli formale. Salariaţii vor trebui să fie puternic responsabilizaţi în această structură complexă. Ştiu că va fi foarte greu ca în condiţiile unui buget auster, stabilit la începutul acestui an, Spitalul să funcţioneze în condiţii măcar decente, dar eu sper să reuşesc chiar mai mult de atât. Mă voi strădui ca măcar pacienţii să nu mai fie trimişi

să-şi cumpere faşe sau medicamente de la farmacie..” Întrebată ce a găsit aici atunci când a preluat acest mandat, dr Elena Dinu ne-a spus: „Mai ales în infrastructură totul este depăşit: instalaţii sanitare bolnave, paturi de coşmar, pereţi căzuţi, grupuri sanitare defecte… Am rugat asistentele şefe din Spital să menţină curăţenia şi să izoleze problemele legate de atitudinea personalului medical faţă de pacienţi. Mă interesează foarte tare modul cum vor fi trataţi bolnavii. În acest moment sunt în derulare lucrările de reparaţii capitale la bucătăria şi spălătoria Spitalului. De aceea cer pacienţilor internaţi să fie indulgenţi cu noi, în această perioadă, la capitolele gătit şi lenjerie, reparaţiile conducând la o serie de disfuncţionalităţi care vor putea genera nemulţumiri. În privinţa nemulţumirilor bolnavilor i-aş ruga ca de fiecare dată când observă un lucru anormal să lase sesizările lor la secretariatul Spitalului, pentru a putea interveni la timp şi eficient.” Am întrebat-o pe noul manager al Spitalului dacă bolnavii vor mai sta doi în pat, dacă infirmierele vor mai cere bani pentru a schimba lenjeria, dacă bolnavii vor mai fi trimişi să-şi cumpere medicamente de la farmacie, dacă…

La tot acest puhoi de întrebări pe care cetăţenii ni le pun săptămână de săptămână, dr. Elena Dinu ne-a declarat: „Sunt multe de verificat. Spitalul nu este o instituţie uşoară. Deocamdată sunt în perioada de evaluare a tot ce s-a făcut şi nu s-a făcut până la această dată. Vreau însă să-i asigur pe toţi, cetăţeni sau peresonal medical, de buna mea intenţie. N-am venit cu idei preconcepute. Nu vreau să dau pe nimeni afară, dar dacă unii nu vor dori să se profesionalizeze şi să respecte regulile jocului, voi recurge cu siguranţă şi la această măsură extremă. Sunt deschisă, accept mult dar cer la fel de mult în ceea ce priveşte sarcinile de serviciu. Vă cer doar atât, să nu vă îndoiţi de ceea ce voi încerca să fac pentru Spital, respectiv pentru bolnavi, cu ajutorul Bunului Dumnezeu” a încheiat scurtul dialog, dr. Elena Dinu.

Ca să astupe gurile cârcotaşilor directorul Spitalului judeţean le citează Legea

Nici n-a fost bine instalată în funcţie că, dr. Elena Dinu, noul director al Spitalului de Urgenţă Giurgiu, a şi fost contestată. Acesteia i se impută faptul că ar fi incompatibilă pentru acest post, reproşându-i-se că n-ar avea dreptul să ocupe funcţia de director de spital atâta timp cât deţine un cabinet medical. Deranjată de corul de contestatari, dr. Elena Dinu ne-a precizat: „Conform Legii 95/2006, art.180, pct. „a”, funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu exercitarea oricăror funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical, didactic şi de studiu profesional, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice. Iată deci, conform legii, pot ocupa această funcţie eu desfăşurând o activitate medicală şi nu de altă natură. Sugerez celor care au de contestat ceva, mai întâi să pună mâna pe carte, să citească legile şi… abia apoi să acuze…”

T.F.