14494612_10205572122822063_6249135121503625159_n
Măturatul stradal şi lucrările de deszăpezire constituie principalul obiectiv de activitate al serviciului de Întreţinere Peisagistică şi Spaţii Verzi (IPSV) Giurgiu, condus în prezent de Adrian Răcaru, după cum ne preciza chiar domnia sa.

Suntem pe punctul de a testa piaţa cu scopul închirierii unor utilaje specifice activităţii noastre: automăturători înzestrate cu dispozitiv de stropire şi absorbit praful, stropitori, atât de necesare pe timp de vară când căldurile devin insuportabile, cât şi câteva platforme de încărcat şi transportat gunoiul – ne spunea directorul IPSV. Suntem interesaţi în acelaşi timp şi de achiziţionarea unor utilaje de curăţire a trotuarelor, schimbând în acest fel natura acestei meserii. De la măturatul manual, cu ”târnul”, procedeu  care ridică tot praful în aerul respirat de către trecători, vom trece încet, încet la curăţatul  cu utilaje care să lase în urma lor pavelele curate.

Adrian Răcaru  ne mai spunea că vor  merge până la Piteşti pentru obţinerea licenţierii acestor servicii, licenţieri ce sunt obligatorii, fiind impuse de Legea 52/2006. Este una din impunerile ANRSC pentru a desfăşura activitatea de salubrizare a oraşului. Vom da importanţă în aceeaşi măsură întreţinerii spaţiilor verzi şi nu în ultimul rând celor trei ”D”: Deratizare, Dezinsecţie şi  Dezinfecţia municipiului…

Adrian Răcaru ne-a mai spus că atribuţiile serviciului pe care-l conduce nu se opresc însă aici… Ilumina-tul public intră tot în activităţile noastre. Repet, fiecare din aceste activităţi trebuie însă mai întâi licenţiată. În prezent suntem în perioada de realizare a proiectelor ce ulterior vor fi avizate în vederea obţinerii acestor licenţe. Cele două servicii de iluminat public şi de semaforizare, la rândul lor,  urmează a fi delegate…

Întrebat dacă vizează în viitorul apropiat accesarea vreunui proiect european, directorul IPSV ne spunea: “Dorim mai întâi, aşa cum vă precizam,  licenţierea serviciilor şi abia pe urmă ne vom gândi şi la accesarea proiectelor europene, în sensul achi-ziţionării unor noi utilaje şi  cu timpul, realizarea chiar al unui parc auto… Dar înainte de toate va trebui să muncim mult la partea de schimbare a mentalităţii unor cetăţeni. De ce? Pentru că în oraş încă sunt cetăţeni care stau la bloc şi care aruncă gunoiul pe geam… Şi uite aşa ajungem să plătim de două ori gunoiul: o dată operatorului care ridică gunoiul din municipiu (n.red. – Girexim) şi încă o dată atunci când serviciul nostru colectează acest gunoi aruncat pe te miri unde, şi pe care îl predă aceluiaşi operator… Vorbind despre zone virane în care unii cetăţeni şi-au făcut un obicei din a arunca gunoiul menajer sau pe cel de grajd, Adrian Răcaru ne indica zona pe care giurgiuvenii o cunosc sub numele de Valea lui Gheorghiţă ca şi cea din imediata apropiere a şoselei ce merge în frontiera Giurgiu zone ce devin uneori adevărate  rampe de gunoi.

La finalul dialogului purtat cu directorul IPSV Giurgiu, acesta ne spunea că, totuşi, ca o compensare a numeroaselor probleme pe care le are de rezolvat în următoarea perioadă, se simte  fericit totuşi de faptul că recent preşedintele ANRSC Sud Muntenia, prezent  la Giurgiu într-o zi însorită de primăvară, îi mărturisea că a apreciat foarte mult zona generoasă, cu verdeaţă, de pe străzile oraşului, salutând ideea plantării de gazon în imediata apropiere a bordurilor, ce pe lângă aspectul frumos oferă în acelaşi timp şi o perdea naturală împotriva prafului.                

(Florian TINCU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.