cod_fiscalNoul Cod Fiscal, care urmează să intre în vigoare din anul 2016, introduce plata obligatorie de contribuţii de sănătate pentru persoanele care nu au niciun fel de venituri, valoarea lunară a acesteia ridicându-se la 5,5% din salariul minim brut pe economie. Astfel, chiar dacă o persoană nu obţine niciun venit, ea va datora CASS de 66 de lei în fiecare lună, având în vedere că salariul minim brut ar urma să crească anul viitor la 1.200 de lei.
O persoană fără venituri va trebui, începând din 2016, să achite anual în contul asigurărilor de sănătate suma de 792 de lei, plata urmând să se facă trimestrial, până la data de 25 a ultimei luni din interval.   Prevederea a fost inclusă în articolul 180 din noul Cod Fiscal, care a fost publicat joi în Monitorul Oficial. Articolul respectiv menţionează că „persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la articolul 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie“.  

Sunt scutite de la plata acestor contribuţii mai multe categorii de persoane: copiii până la 18 ani, studenţii şi elevii înscrişi în sistemul de învăţământ până la 26 de ani care nu obţin venituri, femeile însărcinate şi lăuzele care nu realizează venituri, Concomitent, nu plătesc astfel de contribuţii soţul, soţia sau părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate.

De asemenea, sunt scutite persoanele cu handicap, eroii Revoluţiei din 1989 şi persoanele persecutate politic. Autorităţile au pregătit şi un mecanism de „pedepsire“ a celor care nu obţin venituri şi nu virează banii la bugetul de asigurări sociale de sănătate pentru o perioadă mai mare de jumătate de an. Pentru aceştia, baza de calcul este de şapte ori salariul minim. Astfel, contribuţiile de sănătate datorate pentru o lună s-ar ridica la 462 de lei, ceea ce înseamnă că pentru şase luni trebuie plătiţi 2.772 de lei.  

Conform legislaţiei, asistenţa medicală este gratuită în cazul situaţiilor de urgenţă. În schimb, dacă pacientul doreşte să efectueze controale sau operaţii în alte cazuri decât cele de urgenţă, atunci va trebui să cotizeze la sistemul obligatoriu de stat cel puţin şase luni anterioare solicitării serviciilor medicale .   Cei care nu au bani, dar încep să obţină venituri, trebuie să depună din nou o cerere la Fisc . (Jurnal)