Componenţa noului guvern propus de Mihai Răzvan Ungureanu (prim ministru), preferatul Cotroceniului, şi susţinut  fără rezerve de către PDL,  pare mai de grabă un gest caragialesc conform căruia Puterea mimează doar că ar încerca să modifice aproape totul, dar de fapt să nu schimbe nimic! Nominalizându-i în rândurile de  mai jos pe cei  propuşi (pe ministere!), şi totodată pe cei înlocuiţi, voi încerca o scurtă analiză, ce vă va demonstra pe de-o parte că prin numirea lui Ungureanu (fost şef al SIE), Traian Băsescu doreşte întărirea statului poliţienesc pe care l-a creat, iar pe de alta că toată această remaniere nu este decât o mascaradă, pe care strada nu o va accepta .

Marko Belo (vicepremier); Ministerul de Interne – Gabriel Berca  în locul lui Traian Igaş; Ministerul Finantelor Publice – Bogdan Dragoi în locul lui Gheorghe Ialomiţianu; Ministerul Economiei – Andreea Paul Vass în locul lui Ion Ariton; Ministerul Transporturilor – Alexandru Nazare în locul Ancăi Boagiu;  Ministerul Turismului – Cristian Petrescu în locul Elenei Udrea;  Ministerul Telecomunicaţiilor – Răzvan Mustea în locul lui Valerian Vreme; Ministerul Muncii – Claudia Boghicevici în locul Sulfinei Barbu; Ministerul Educaţiei – Cătălin Baba în locul lui Daniel Funeriu;  Ministerul Agricuturii – Stelian Fuia în locul lui Valeriu Tabără la care se adaugă la  Ministerul Justitiei – Cătălin Predoiu ( preferat de noul premier propus- Răzvan Ungureanu), la Ministerul Afacerilor Externe – Cristian Diaconescu (UNPR), la Ministerul Afacerilor Europene – Leonard Orban (UDMR), la Ministerul Mediului – Laszlo Borbely (UDMR) , la Ministerul Apărării – Gabriel Oprea (UNPR), la Ministerul Culturii – Kelemen Hunor (UDMR), şi în cele din urmă (şi la propriu şi la figurat!) la Ministerul Sănătăţii – Ladislau Ritli (UDMR) .

După cum observaţi este mai comod să aparţii unui partid minoritar, ce susţine orice partid aflat la guvernare, căci nimeni nu va îndrăzni să te remanieze. Aşa se face că singurii neînlocuiţi ai defunctului guvern au fost reprezentanţii UDMR şi UNPR.  La aceştia  se adaugă numele lui Cătălin Predoiu pe care noul premier propus nu-l doreşte întâmplător ca ministru al Justiţiei. Noul propus vine ca o mănusă pentru un individ ca Ungureanu care provine din serviciile de informare externe. Nu este exclus ca Predoiu să  deţină încă din vremea guvernului Tăriceanu când a ocupat aceeaşi funcţie, multe din acele lucruri ce trebuie să rămână încă  “top-secret”, şi care l-ar putea pune la adăpost în continuare pe locatarul Cotroceniului, dar şi arunca după gratiile dizgraţiei pe mulţi din duşmanii politici ai PDL-ului ( mai ales în perioada campaniei electorale ce va urma).

UDMR-ul,  la rândul lui, continuă să rămână singurul partid ce s-a susţinut permanent la guvernare în România, deşi paradoxal reprezintă o… minoritate. Cineva se întreba deunăzi într-un comentariu că în Piaţa Universităţii a auzit “Jos Boc!”, “Jos Udrea!”, “Jos Igaş!”, “Jos Boagiu!” , dar pe nimeni strigând :”Jos Rittli”! deşi individul ăsta  a dovedit că a făcut din sănătate unul din cele mai neperformante sisteme, la nivel national. Şi tot omul nostru se mai întreba de ce USL –ul protejează UDMR, îndemnându-i pe jurnalişti să evite acest subiect delicat. Şi atunci nu este firesc ca strada să se întrebe cum se face că toţi miniştrii lui Boc sunt schimbaţi, însă de la UDMR nu se schimba nimic!? “Or fi miniştrii unguri niste genii, iar cei români nişte ticăloşi? Sau USL protejează UDMR cu speranta că îi vor atrage de partea lor pe unguri?” – vine întrebarea anonimului. Cert este că ipocrizia maghiarilor este fără margini. După ce a susţinut toate măsurile de austeritate fiind de accord cu tăierile salariale, cu câteva luni înainte de alegeri,  pentru a fi de acord cu actuala formulă de guvern,  pun condiţia  de revenire la vechile salarii. Sperând ca acest gest populist să le şteargă păcatele în ochii românilor, deşi, aşa cum notam anterior, dezastrul din sănătate, şi nu altceva, a scos până la urmă oamenii în stradă.

În privinţa miniştrilor UNPR, aceştia merită a fi păstraţi măcar pentru temenelele generoase pe care le face faţă de Putere şi umilinţa pe care o plăteşte de fiecare dată, pentru a rămâne în cărţile guvernării, cu speranţa că micile crize de orgoliu  vor mai contabiliza în dreptul lor câteva procente ce ar urma să atârne greu la următoarele alegeri.

În concluzie, după butada arhi-uzitată: “Pleacă ai noştri, vin ai noştri…!” Partidul Democrat Liberal  scoate în faţă  tot membri ai partidului lor, crezând că aşa va păcăli strada ce până ieri invoca popularea  agorei politicii româneşti cu personaje noi. Cu siguranţă reacţia cetăţenilor va fi pe măsură, atunci când lumea va conştientiza că totul nu-i decât un joc menit a mai scăpa o vreme de presiunea străzii. De aia vă zic (ca tot românul imparţial!): “…ori să se revizuiască, primesc!, dar să nu se schimbe nimic, ori să nu se revizuiască, primesc!, dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale…Din această dilemă nu puteţi ieşi…Am zis!”

PS: La ora întocmirii acestui material, proaspăt nominalizata la postul de ministru al Economiei, Andreea Paul Vass, şi-a anunţat retragerea, invocând incompatibilitatea  din cauza acţionariatului ei şi al soţului, în câteva din companiile subordonate ministerului Economiei. Aşteptăm cu nerăbdare până joi, la ora confirmării noi formule de Guvern, şi alte surprize!!

Florian Tincu

1 COMENTARIU

  1. Tinerete fara Boculete.Si totusi acest nou guvern era o necesitate si trebiue sa i se acorde incredere pina dupa alegerile locale din iunie.Dar ce ne facem ca Opozitiei nu i prea convine considerand ca acest cabinet o stanjeneste oarecum frinindu-i ascensiunea deci se va da o lupta crancena.Deabia acum se va vorbi de o reala reforma la care va trebui sa si dea acordul si o parte a u s l adica p s d .Consider ca prin discursul ochelaristului Ponta uniunea stramba lemne s a fisurat si nu mai are multe zile de trait.Din pacate se urmareste refacerea ex ului f s n sub conducerea lui base iar p n l a cazut in dizgratia celor din culise si l asteapta in acest caz sa fie colegi cu pp dd in bancile opozitiei din noul parlament sub scutul a doar 17 la suta din voturile rominilorVICTORAS II VA SUCCEDE LUI BASE LA COTROCENI IAR PRIETENUL SAU DE GENERATIE M R UNGUREANU II VA FI IN CONTINUARE PREMIER.lA PSD Giurgiu lucrurile se vor calma odata cu venirea la sefie a lui TUDOREL TONE in timp ce PNL VA AVEA PARTE DE O CADERE SPECTACULOASA DATORATA UNOR INTERESE MESCHINE CARE V OR ZDRUNCINA PARTIDUL DIN TEMELII.iN SCHIMB SE ANYUNTA DE PE ACUM SA IA AMPLOARE PP DD CARE ODATA INTRAT IN PARLAMENT SI AFLAT IN OPOZITIE VA AVEA UN VANT BUN LA PUPA CARE L VA REMARCA PE PLAN LOCAL ASA INCAT IN 2016 VA DEVENI PRINCIPALUL PARTID PE PLAN LOCAL IAR PRESA SCRISA II VA FI UN ALIAT INSEMNAT IN FRUNTE CU OPORTUNISTUL DE FRONT POLITIC TINCU FLORIAN DACA VA MAI AVEA HARTIE PINA ATUNCI SAU NU I VA TREMURA LA VREMEA ACEEA CONDEIUL DUPA DIN CAUZA ATITOR PREFACERI .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.