Profesorul Savin Popescu, cetăţean de onoare post-mortem al municipiului

După ce o stradă şi o şcoală din municipiul nostru au primit numele renumitului profesor Savin Popescu, aleşii urbei au decis că această ilustră personalitate a învăţământului giurgiuvean merită onoarea maximă ce poate fi primită de un cetăţean: titlul de cetăţean de onoare al municipiului. Astfel, în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu local, în unanimitate, s-a decis acordarea titlului de „Cetăţean de onoare” – post-mortem – profesorului Savin N. Popescu. Întrucât acesta nu a avut urmaşi, care să preia acest titlu, onoarea de a păstra distincţia a revenit Muzeului Judeţean de Istorie „Teohari Antonescu”. Şi tot la Muzeul Judeţean va putea fi găsită şi o altă distincţie de „Cetăţean de onoare” – post-mortem – al municipiului Giurgiu, acordată, în cadrul aceleiaşi şedinţe, lui Nicolae Bălănescu.

Compozitorului Dumitru Lupu

i s-a conferit titlul de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Giurgiu

Personalitate proeminentă a culturii muzicale giurgiuvene, cel care a modelat tânăra generaţie prin promovarea muzicii, Dumitru Lupu s-a născut la Giurgiu, la 25 mai 1952. A absolvit, în anul 1967, Şcoala de Muzică şi Arte Plastice Giurgiu – clasa vioară – urmând apoi cursurile Liceului de Muzică Piteşti, apoi ale Academiei de Muzică din Bucureşti, secţia Instrumente şi Canto Operă. Viaţa l-a îndepărtat de oraşul în care s-a născut, din 1990 mutându-se la Constanţa. Dar nu a uitat micuţa urbe de pe malul Dunării, Gara Giurgiu Oraş fiind cea care l-a inspirat atunci când a scris hitul „Hai vino iar în gara noastră mică”. Ţinându-se cont de „contribuţia definitorie adusă de-a lungul întregii sale cariere la dezvoltarea şi promovarea actului artistic în viaţa culturală a oraşului Giurgiu, personalitate marcantă a culturii şi artei muzicale naţionale, reper elevat pentru generaţia sa şi pentru cele viitoare”, lectorului universitar doctor Dumitru Lupu i s-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Giurgiu”. Vizibil emoţionat, după primirea premiului, Dumitru Lupu declara: „Sunt profund marcat de această onoare ce mi-a fost acordată, semn că de acum înainte va trebui să mă implic tot mai mult în viaţa culturală a Giurgiului, să promovez, în continuare, aşa cum am făcut şi până acum, tinerele talente muzicale ale municipiului care mi-a făcut asemenea onoare”, a încheiat Dumitru Lupu.

Împrumut controversat pentru municipalitate

Unul dintre punctele aprins discutate la ultima şedinţă de Consiliu local, a fost cel referitor la contractarea şi garantarea unui credit de cinci milioane de euro, cu o maturitate de 12 ani şi cu o perioadă de graţie de trei ani şi jumătate. Din aceste sume, vor fi finanţate, în anul 2011, unele lucrări de investiţii, precum: sistematizarea ANL 120 apartamente pe Şoseaua Portului, modernizări ale sistemelor de alimentare cu căldură şi apă caldă, diverse utilităţi. Referindu-se la acest credit, consilierul social-democrat Nicolae Barbu afirma:

„Necesitatea acestui împrumut o înţeleg, ceea ce nu înţeleg eu este oportunitatea.

Dacă ne uităm la mandatul trecut, Primăria a consumat 14 milioane de euro din credite, iar în ceea ce priveşte acest mandat, alte trei milioane de euro, acum un an. Poate că în mandatul trecut era în regulă, nu era criză, dar anul acesta… e cam greu! La acest moment, veniturile proprii ale municipalităţii reprezintă un sfert din ceea ce se prognozase la începutul anului.

E mult prea mic procentul pentru a împovăra municipalitatea cu cinci milioane de euro pentru viitor. Ceea ce nu am înţeles eu, este de ce s-au luat sumele de la două lucrări, şi s-au alipit la alte lucrări. Acele lucrări nu au în spate nişte devize?”. Răspunsul executivului a fost simplu: pentru încadrarea în numărul de lucrări, anumite investiţii fuseseră trecute cu sume mai mici decât era necesar, iar acum, prin renunţarea la două investiţii din lista iniţială, sumele sunt suficiente pentru realizarea, la tariful necesar, al lucrărilor diminuate iniţial.

Aproape 1,5 miliarde de lei vechi pentru sărbătorile de Crăciun

Conform obiceiului, în apropierea sărbătorilor de iarnă aleşii locali alocă diverse sume, „după buget”, pentru a face surprize dulci celor mici, şi nu numai. Şi anul acesta, aproape un miliard şi jumătate de lei vechi au fost alocaţi pentru asemenea cadouri, după cum urmează: 900 de lei pentru 60 de copii ai Creşei nr. 1; 3000 lei, pentru Asociaţia „Viaţă şi Speranţă” Giurgiu; 3000 lei pentru Asociaţia de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic – Filiala Giurgiu; 95000 lei pentru procurarea cadourilor de Crăciun (rechizite) pentru preşcolari şi pentru elevii din şcolile cu clasele I – VIII din municipiul Giurgiu; 31000 lei pentru achiziţionarea cadourilor oferite salariaţilor Aparatului de Specialitate al Primarului şi ai direcţiilor subordonate Consiliului Local, în beneficiul copiilor minori ai acestora, precum şi a cadourilor pentru colindătorii ce vor călca pragul acestor instituţii.

Criterii şi condiţii minime pentru înscrierea la creşă

Conform deciziei aleşilor locali, înscrierea copiilor pe locurile libere la creşa din subordinea Consiliului Local (Creşa nr.1), se va face pe bază de cerere, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: atestarea cu certificat medical a stării de sănătate a copilului, din care să rezulte că este apt pentru a fi înscris în colectivitate; domiciliul părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului să fie în municipiul Giurgiu. În cazul în care numărul de cereri depăşeşte numărul de locuri, înscrierea se va face cu respectarea următoarelor criterii de prioritate: ambii părinţi sau reprezentanţi legali ai copilului să fie salariaţi, sau părintele din familia monoparentală să fie salariat. Cererile de înscriere se fac până la data de 31 august, pentru anul care începe la 1 septembrie, iar pentru copiii care deja frecventează creşa, dosarele se reînnoiesc până la data de 25 august. De asemenea, au fost aprobate cinci locuri pentru cazurile sociale, care vor fi ocupate în baza anchetelor sociale întocmite de personalul de specialitate din cadrul DAS Giurgiu.

D.C.