alegeri-shutterstockUn procent semnificativ dintre sesizările primite la call-center-ul organizat de Expert Forum și Funky Citizens se referă la probleme legate de neclaritatea privind votul pe listele suplimentare în cazul vizelor de flotant. Reprezentanții Expert Forum precizează că mai mulți alegători au trimis sesizări privind publicarea unor exit-poll-uri de către televiziuni și publicații on-line. „Am depus o solicitare la Biroul Electoral Central pentru a lua măsuri, având în vedere că publicarea de exit-poll-uri nu este permisă înainte de ora 21,00″, menționează sursa citată.

Au fost reclamate și probleme legate de sigiliile de pe urne. „Tot recurente sunt și problemele legate de sigiliile de pe urne: la secția 49 din Bolintin Vale (Giurgiu) sigiliile au fost incomplete; la secția 461 (București) sigiliile de pe urne nu erau ștampilate, iar președintele a refuzat primirea unei sesizări scrise. La secția 144 din Dolj, sigiliul de la urna mobilă era rupt când echipa din biroul electoral s-a întors la secție. La Școala Generală nr. 5 Petroșani (Hunedoara) urnele nu sunt sigilate corespunzător”, arată sursa citată.

Alte sesizări s-au referit la cazuri de candidați care își fac campanie în secțiile de vot, cum ar fi în secția 602 din București, iar în secția 298 din Milcoiu (Argeș) materialele electorale au fost îndepărtate la solicitarea observatorilor.

Au mai fost sesizate suspiciuni de transport organizat al persoanelor la secții de votare din comuna Roești (Vâlcea) și în Aninoasa (Dâmbovița), iar la secția 35 din Iași un alegător care a votat la ora 7,00 a încercat din nou să voteze la ora 10,00, dar a fost împiedicat de către membrii biroului electoral.

La secția 191 din București, președintele a refuzat accesul observatorului fără acreditare semnată de AEP, o procedură abuzivă, spun reprezentanții Expert Forum, în timp ce, la secția 425 din București, un alegător a sesizat că nu a putut vota din cauza lipsei de accesibilitate a secției de votare, mai informează sursa citată.

Expert Forum, Funky Citizens și ceilalți parteneri din campania FiecareVot au acreditat peste 1.000 de observatori în toată țara și peste 40 de observatori în străinătate.

 (Jurnal)