Q2FyaWNhdHVyYTogdGlnYW5pIHNpIHRpZ2FuaWUsIHJvbWkgc2kgUm9tYW5pZTIwMTEtMDktMDcgMTE6NTk6MTQ=caricatura-tigani-tiganie.jpg1Încă o ispravă a conaționalilor noștri, ce ne-a făcut de basm, demnă de cartea ”neagră” a recordurilor, a fost înregistrată cu o săptămână în urmă în Spania. Presa din Bembibre, din provincia Leon , a relatat cazul unui grup numeros de rromi care după ce au petrecut într-un local din localitate, au dat țeapă, dispărând cu toții din local, în mai puțin de un minuct! Jurnaliștii precizau că  de o vreme în acest orășel  zeci de români de etnie romă și-au făcut un obicei din a petrece gratis prin restaurante.

Ziarele mai  relatează și despre decizia luată de patronul unui local  care în urma acestui incident , a surprins pe toată lumea, anunțând: „discount de 10% dacă plătești înainte să mănânci !” Mesajul inedit ,  care a ajuns popular pe rețelele de socializare, aparține patronului restaurantului ”El Molino del Real”.

La o zi după ce povestea a făcut nu doar ocolul  Spaniei, ci și al Europei, iată că a apărut un caz similar. De data aceasta patronul restaurantului ”El Rincón de Pepín”, din localitatea Ponferrada, la 20 de km de Bembibre, a acuzat la rândul său, o pagubă suferită în stil asemănător. În jur de 200 de oameni au rezervat localul pentru o nuntă, au mâncat și au dansat, iar la final au plecat fără să achite nota de plată în valoare  de 10.000 de euro!

Poliția spaniola a anunțat că i-a identificat pe petrecăreții de la restaurantul ”Carmen”, dar că acum face investigații pentru a afla dacă și la al doilea restaurant este implicată aceeași grupare.  Dintr-o sumară cautare pe Facebook, a reieșit că este vorba despre un grup de țigani care conduc mașini scumpe și dețin bunuri extravagante, după cum singuri se fălesc.

În urma acestei escrocherii fără precedent , toțií patronii spanioli   au decis  că nu mai accepte de acum încolo  nicio rezervare, mai ales din partea unor clienți „est europeni” ( cu referință la noi, românii),  dacă aceștia nu achită dinainte nota de plată pentru închirierea localului sau a consumației.

Cum se zice pe la noi, prin Românica noastră balcanică, să mănânci, dar ”Cu plata înainte , ca la…curve!”

(Jurnal)