Aşa cum ne-am obişnuit cititorii atupoza-martienci când sunt evenimente deosebite în oraşul nostru relatăm cele petrecute pentru o bună informare asupra celor întâmplate. La începutul lunii martie, mai exact pe data de trei martie am fost invitaţi la un seminar special adresat persoanelor aflate în scaunul rulant, evenimentul a avut loc la Biserica Creştină Baptistă “Sfânta Treime”,unde am fost întâmpinaţi de pastoral Viorel Dumitru şi a fost susţinut de Fundaţia “Motivation” România.

Acţiunea a început dimineaţa în jurul orelor 8,30 când au apărut cei din conducerea fundaţiei (vorbim aici despre dl. Filip Gheorghi coordonatorul centrului regional Ilfov şi despre Gabriela Răducan Kinetoterapeut, conducător de proiect) am fost impresionaţi de energia şi entuziasmul demonstrate de către dl Filip care a arătat niciun moment că ar fi într-un scaun rulant, el a fost gata să ajute şi să se implice direct în tot ce înseamnă munca de organizare a evenimentului. Rând pe rând au început să apără şi cei cărora li s-a adresat proiectul, au fost 14 persoane în scaunul rulant, ei au venit atât din municipiu cât şi din întregul judeţ, apoi ne-am adresat domnişoarei Gabriela Răducan cu câteva întrebări

Pentru început am dori să ştim ce este Motivation Romania?

Fundaţia Motivation România este o organizaţie ne-guvernamentală, non-profit românească, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi. Succesele obţinute au recomandat Fundatia Motivation Romania care în 2008 a devenit partener Shaw Trust UK. Suntem membri ai Federatiilor ANCOR si Workability Europe, iar din 2004 suntem afiliaţi la Federaţia Internaţională de Tenis, prin programul de tenis in fotoliu rulant.

Serviciile pe care le oferim acoperă o gamă largă de nevoi ale copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi, de la echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilităţi motorii, la recuperare medicală şi instruire pentru viaţa independentă, alături de un instructor în fotoliu rulant. Programele noastre pun accent pe integrarea socială, educaţională şi profesională, prin consultanţă pentru accesibilizarea spaţiilor, medierea integrării în muncă, îngrijire în centrul de zi sau activităţi de petrecere a timpului liber – sport adaptat, evenimente culturale.

Ne-am implicat în dezinstituţionalizarea copiilor cu dizabilităţi din centrul de plasament Tâncăbeşti prin dezvoltarea serviciului de asistenţă maternală specializată şi crearea de case de tip familial în care locuiesc în prezent 23 de copii şi tineri cu handicap sever. Oferim consultanţă pentru creşterea calităţii serviciilor destinate persoanelor cu dizabilităţi – copii şi adulţi – pentru Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din ţară.

Ne puteţi spune câteva cuvinte despre cei care lucrează la Motivation?

Personalul Fundaţiei Motivation este format atât din persoane cu dizabilităţi, cât şi din persoane fără dizabilităţi. Poate tocmai aceasta frumoasa colaborare face ca cei din urmă să înţeleagă mai bine nevoile şi problemele unei persoane cu dizabilităţi şi astfel să se implice activ în programele desfăşurate de Fundaţia Motivation.

Aveţi un caz, pe care să ni-l prezentaţi?

Georgiana, o fetiţă ce va împlini în curând zece ani, locuieşte din anul 2005 într-una din casele de tip familial ale Fundaţiei Motivation România. Ea a fost abandonată de familia naturală la vârsta de 3 ani, când în urma unui accident a rămas imobilizată la pat. A petrecut doi ani în Centrul de Plasament Tâncăbeşti fără a beneficia de un program de recuperare sau de echipamente medicale adecvate. Imediat după ce a părăsit instituţia Georgiana a fost integrată într-un program special de recuperare, stabilit în urma evaluărilor realizate de specialiştii Centrului de Zi al Fundaţiei Motivation.

În scurt timp ea a primit un fotoliu rulant adaptat nevoilor sale, care o ajută să se deplaseze în incinta casei şi în exterior. Georgiana frecventează Centrul de zi, unde participă la activităţi de recuperare kinetoterapeutică, de stimulare senzorială şi cognitivă. Georgiana participă săptămânal şi la activităţi de socializare: plimbări în parc, la Grădina Botanică, jocuri distractive alături de alţi copii şi tineri cu nevoi speciale. Deşi este dependentă de ajutorul permanent al unui adult, starea Georgianei s-a îmbunătăţit, realizând progrese evidente: se observă o îmbunătăţire a comunicării nonverbale, prezenţa unor trăiri emoţionale pozitive, îmbunătăţirea stării de sănătate. Georgianei îi plac plimbările, se simte bine în compania muzicii şi înconjurată de copii, la centrul de zi sau în noul ei cămin.

Care este viziunea de viitor, ce planuri aveţi ?

Fundatia Motivation Romania a implinit 15 ani! Le multumim celor care ne-au fost parteneri în eforturile de a transforma drepturile persoanelor cu dizabilităţi din Romania în realitate, în proiectele prin care incercăm să le oferim acestora şansa unei vieţi decente, independente şi active în societate. Impreună cu partenerii nostri strategici, Shaw Trust (Marea Britanie) şi Mosaic (SUA), vom continua să dezvoltăm programe şi servicii pentru îmbunătăţirea calităţii vieţtii persoanelor cu dizabilităţi de toate vârstele.

Cum aţi ajuns la Giurgiu?

Organizarea Seminarului de Instruire pentru Viaţa Independentă, desfăşurat pe data de 3 martie 2010, în cadrul Bisericii Creştine Baptiste “Sfânta Treime”, a fost posibilă datorită derulării proiectului “Roţile schimbării – către Servicii adecvate utilizatorilor de scaun rulant”, proiect finanţat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internaţională – USAID. Acest proiect îşi propune să îmbunătăţească accesul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii din Romania la echipamente de mobilitate personalizate, prescrise în mod corect, prin crearea de servicii specializate la nivel regional privind echipamentele de mobilitate şi instruirea pentru viaţă independentă de tip peer group (de la o persoană în scaun rulant la o altă persoană cu acelaşi tip de dizabilitate).

Astfel, Giurgiu este unul din judeţele ţintă ale acestui proiect, unde echipa regională, coordonată de colegul meu Filip Ghiorghi, va oferi aceste servicii specializate, referitoare la: evaluarea beneficiarului, poziţionarea corectă în scaunul rulant, prescrierea, distribuirea şi adaptarea echipamentelor de mobilitate şi instruirea pentru viaţa independenta, precum şi facilitarea accesului la servicii de integrare sociala şi profesionala a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

De asemenea, reprezentanţii persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, profesioniştii din domeniul medical, reprezentanţii ONG-urilor precum şi iniţiatorii politicilor publice vor fi informaţi cu privire la serviciile specializate oferite persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

Câteva cuvinte despre partenerii de la Giurgiu.

Colaborarea dintre DGASPC Giurgiu şi Fundaţia Motivation a început cu mulţi ani în urmă şi putem spune că întotdeauna am primit sprijinul din partea acestei instituţii, în organizarea anumitor evenimente punctuale sau chiar în desfăşurarea unor proiecte de lungă durată.

Deşi, foarte aproape de capitala, oraşul Giurgiu este un oraş inaccesibil persoanelor utilizatoare de scaun rulant. De aceea a fost foarte greu sa identificăm o locaţie potrivită şi accesibilă pentru organizarea unui seminar pentru persoane în scaun rulant, astfel prin bunăvoinţa Pastorului Bisericii Creştine Baptiste “Sfânta Treime” – Viorel Dumitru am putut organiza acest eveniment, în cadrul Bisericii mai sus menţionate, singura locaţie accesibila din oraşul Giurgiu. La acest seminar au participat 14 persoane cu dizabilităţi locomotorii, precum şi membrii de familie ai acestora şi reprezentanţii DGASPC-ului Giurgiu. Evenimetul a fost transmis la 2 posturi de televiziune locale şi în ziarul Jurnalul Giurgiuvean.

Dorim să mulţumim reprezentanţilor DGASPC- Giurgiu (Daniela Cepoiu, Dana Stănescu şi Elena Drăgnuţa) şi pastorului Viorel Dumitru pentru susţinere şi sprijinul acordat în organizarea şi desfăşurarea în cele mai bune condiţii ale acestui eveniment, care din chestionarele participanţilor a fost unul foarte instructiv, practic şi la obiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here